FOKUS

Den danske arbejdskultur er meget mere social end den australske

39-årige Russell Sim kommer fra Australien og har en bachelor i datalogi fra James Cook University. Årsagen til, at Russell Sim flyttede til Danmark, er en af de helt klassiske: Han blev forelsket. Selvom hans kæreste ikke er dansk, men irsk, endte parret i Danmark for omkring syv år siden, og siden da har Russell Sim arbejdet som softwareingeniør hos Zendesk.

 

Hvordan var det at søge job i Danmark?

- Jeg undersøgte, hvordan man søger job i Danmark – for en typisk ting som at have et foto på sit CV er for eksempel ikke almindeligt i Australien. Jeg startede helt idealistisk med at tro, at jeg var i stand til at søge et job, hvor man arbejdede med interessante tech stacks. Jeg havde ikke det store held, så jeg begyndte i stedet at søge job, hvor jeg skilte mig mere ud. I sidste ende fik jeg job hos Zendesk, og jeg tror, at det, der hjalp mest, var, at det er en meget international virksomhed.

Hvordan har du oplevet at arbejde på en dansk arbejdsplads?

- Jeg har oplevet, at den danske arbejdskultur er meget mere social, end jeg havde forventet. Den fælles frokost er en fantastisk måde at lære folk at kende på. Det har også været overraskende, at den årlige julefrokost er så stor en begivenhed – vi har også den slags fester i Australien, men de er bare ikke så store begivenheder som her.

Hvad har været den største ændring i forhold til at arbejde i Australien?

- Jeg synes, at work-life-balancen er bedre. Der er en reel forventning om, at du har vigtige ting i dit liv, der sker uden for dit arbejde.

Noget af det mest komplicerede har været at omstille sig til, at ferie skal optjenes.

Hvad har været den største overraskelse?

- Skat. Folk klager over, at skatterne er høje, men det virkelig sjove for mig er, hvor personlig skat er. Det er virkelig overraskende for mig, at man kan ringe til Skat og få råd. Den eneste gang, du nogensinde ville tale med ATO (Australian Tax Office), er, hvis du bliver undersøgt.

Har du oplevet nogen vanskeligheder?

- Efter covid var der et pludseligt fald i it-økonomien, og det førte til et par fyringsrunder, som til tider var lidt neglebidende. Desværre er danske fordele som A-kasse ikke så tilgængelige for udlændinge, fordi deres arbejdsvisum ville udløbe, før de fik meget gavn af det. Det må være det hårdeste aspekt ved at være en ikke-EU-immigrant her.

- Men derudover har jeg haft det rigtig godt med at arbejde i Danmark. Noget af det mest komplicerede har været at omstille sig til, at ferie skal optjenes. Feriesystemet og optjeningsmodellen må være nogle af de mest forvirrende regler, jeg nogensinde har set. Det er forbløffende, hvor kompliceret noget så normalt som at optjene ferie skal være.

Hvad er fordelene ved at arbejde i Danmark?

- Der er en masse spændende startups og andre teknologivirksomheder her i Danmark. Det og den sociale accept af balancen mellem arbejdsliv og privatliv er de største fordele.

Du er arbejdsmiljørepræsentant (AMR) hos Zendesk. Hvordan har du det med den rolle?

- AMR er meget mere involveret, end jeg havde forventet. Der er en masse regler, man skal forstå, og det kan også være en udfordring at få alle dine idéer integreret i en virksomhed, der prøver meget hårdt på at centralisere processer. Men jeg mener, at der er reelle fordele ved at have en lokal repræsentation for medarbejderne.

Regner du med at blive i Danmark?

- Det tror jeg. Den danske livsstil og kultur minder mig om noget, som jeg oplevet i min opvækst, men som desværre er gået tabt i Australien. 


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…