Fra Soras website. Film genereret ud fra promten: "A stylish woman walks down a Tokyo street filled with warm glowing neon and animated city signage. She wears a black leather jacket, a long red dress, and black boots, and carries a black purse. She wears sunglasses and red lipstick. She walks confidently and casually. The street is damp and reflective, creating a mirror effect of the colorful lights. Many pedestrians walk about".

UGE 7

Uge 7: OpenAI flytter nye grænser og it-fyringer i USA

OpenAI stempler ind i kampen om at generere videoer fra tekst – nu på 60 sekunder – danske it-investeringer for 100.000.000.000 kroner, koreanere gror kød på ris, døde børn advarer mod skydevåben ved hjælp af AI og massefyringer fortsætter i den amerikanske tech-branche.


Kapløb mellem lærere og elever, der vil snyde

Kapløbet mellem lærere og elever i forhold til at afsløre og henholdsvis snyde ved hjælp af ChatGPT intensiveres hele tiden. På flere fora deler elever således tips til at snyde den Turnitin-software, som lærere kan bruge til at afsløre snyd.

Det skriver en lektor i et debatindlæg i The Guardian.

Indlægget kommer i forbindelse med, at software-scanning siger, at han har en elev, der har snydt, og at han skal rapportere det. Men eleven har altid fået gode karakterer, også før der var sprogmodeller. Eleven skriver dog i en stil, som minder en del om den måde, ChatGPT spytter tekst ud på.

I indlægget forklarer lektoren samtidig, hvilke krav og sandsynlighedsberegninger flere og flere undervisere arbejder under i forhold til at rapportere og undersøge opgaver for snyd. De er til gengæld oppe mod såkaldte humanizers, som skjuler brugen af eksempelvis ChatGPT i en opgave.
 

Samsung satser på AI-ringe

Mobile world Congress løber i disse dage af stabelen i Barcelona.

Samsung har satset stort på at fremvise smarts-ringe, som blandt andet bliver markedsført som sundheds-gadgets.

Det er også kærestegadget, fordi man kan følge sin partners hjerteslag via ringen, hvis man er connected med hinanden mobiler, som i eksemplet her.
 

Tech-fyringer fortsætter i USA

Tech-virksomheden Cisco meddelte i denne uge, at den planlægger at afskedige 5 pct. af sin globale arbejdsstyrke, svarende til tusindvis af ansatte, som en del af en omstrukturering af hele virksomheden. Cisco slutter sig dermed til en lang liste af teknologivirksomheder, der har annonceret nedskæringer i arbejdsstyrken i de seneste måneder. Det skriver CNN.

Ifølge layoffs.fyi/ er der i skrivende stund fyret næsten 40.000 ansatte i årets første syv uger i it- og tech-branchen.

 

Du behøver ikke tage telefonen

Hvis din chef ringer til dig udenfor arbejdstiden, vil du fremover have ret til at ignorere opkaldet – i hvert fald hvis du bor i Australien. 

En ny lovgivning, der træder i kraft senere i år, skal nemlig beskytte australske medarbejdere for at blive kontaktet i urimelig grad af deres arbejdsgivere, når de har fri.

Arbejdsgiverne vil fortsat have ret til at ringe eller skrive til deres ansatte udenfor arbejdstiden, men medarbejderne kan ikke blive straffet, hvis de ikke responderer. 

Debatten om den nye lov startede under coronapandemien, da grænserne mellem arbejde og fritid flød mere og mere sammen – ikke mindst på grund af de mange digitale kommunikationsplatforme. Men nu har australierne altså fået ret til at disconnecte, hvis der kommer for mange opkald og beskeder fra arbejdspladsen, når de holder fri. 
 

It-investeringer for 100.000.000.000 kr. 

Når man spørger de danske virksomheder, hvor mange penge de vil bruge på it i løbet af 2024, skal svaret tælles i milliarder. 

Helt konkret forventer virksomhederne samlet at bruge 100 mia. kr. på it-investeringer i 2024, hvilket er omkring 9 mia. kr. mere end i fjor, viser en ny opgørelse fra Dansk Industri. 

Ifølge Andreas Holbak Espersen, der er digitaliseringspolitisk chef i erhvervsorganisationen, er branchen generelt nu inde i en positiv udvikling, efter vi så et lille dyk i 2022, siger han til ITWatch.

Han peger på, at opsvinget blandt andet kan skyldes det store fokus på AI-teknologier. 

- AI er en af de helt store dagsordener i bestyrelseslokaler og på direktionsgange lige nu. Det er der ingen tvivl om. Efter min overbevisning har den teknologiske udvikling inden for, og det store fokus på, AI en direkte effekt på de forventede investeringer, også når vi ser ud over 2024. Kunstig intelligens fylder bare meget lige nu, siger Andreas Holbak Espersen til ITWatch. 
 

New York skyder med skarpt mod sociale medier 

Instagram, Facebook, TikTok, Snapchat og Youtube påvirker børn og unges trivsel i en negativ retning. 

Det mener myndighederne i New York, som har lagt sag an mod de sociale mediers moderselskaber, skriver Version2.

Anklagen lyder på, at de sociale medier er designet sådan, at brugerne konstant vil tjekke deres konti og kan scrolle i uendeligheder. 

- I løbet af det sidste årti har vi set, hvor vanedannende og overvældende onlineverdenen kan være, der udsætter vores børn for en non-stop strøm af skadeligt indhold og giver næring til vores nationale mentale sundhedskrise for unge, siger Eric Adams, borgmester i New York City, til mediet Fortune.

Hos Google, der står bag Youtube, lyder svaret, at anklagerne ikke er sande, og at virksomheden arbejder med at fremme mental sundhed. 

 

Tinder-fælden?

Og nu vi er ved anklager og søgsmål. 

Der kan være en grund til, at så mange håbefulde singler på datingapps siger, at de bruger timevis om dagen på at swipe og like på platforme som Tinder uden det store held. Det skriver CBS News.

En række brugere har nemlig anlagt sag mod Match Group-ejede apps, herunder Tinder og Hinge, ved en domstol i staten Californien. Endda på Valentines Day.

De forskellige apps gør brug af metoder, som er designet til at gøre brugerne afhængige af swiperiet, mener gruppen som har sagsøgt. Det handler ikke om formålet med at møde kærligheden. I stedet bliver de låst fast i " evig pay-to-play-cirkel" ifølge et foreslået gruppesøgsmål, der er indgivet i Californiens distriktsdomstol onsdag – endda på Valentinsdag.

 

"Sora" laver tekst om til video

OpenAI, som står bag ChatGPT, introducerede i denne uge en ny AI-model kaldet Sora, som firmaet hævder kan skabe "realistiske" og "fantasifulde" 60-sekunders videoer fra hurtige tekstprompter. Det skriver CNN.

I et blogindlæg fortæller virksomheden, at Sora er i stand til at generere videoer op til 60 sekunder fra tekstinstruktioner med evnen til at servere scener med flere personer, specifikke typer bevægelse og detaljerede baggrunde.

En åbenlys anvendelse af Sora og lignende modeller er inden for tv til skabe korte scener for at understøtte fortællinger, mener analytikere.

 

Koreanske kød-ris

Det lyder måske som noget fra en science fiction-film, men den er god nok. I Korea har en gruppe forskere haft succes med at gro kødceller i ris, så risene opnår en langt højere mængde af protein. 

Gennembruddet kan betyde, at mennesker kan få en ny proteinkilde, som både er langt billigere end kød, men også har et meget lavere CO2-aftryk. 

Ifølge forskerne har de nye kød-ris 8 pct. mere protein og 7 pct. mere fedt end almindelige ris. Kød-risene smager lidt anderledes, og de er også mere faste og sprødere end de ris, vi kender i dag. 

- Forestil dig, at vi kan få alle de næringsstoffer, vi har brug for, fra celledyrkede proteinris. Ris har allerede et højt næringsstofniveau, men når vi tilsætter kødceller, kan det øges yderligere, udtaler forsker Sohyeon Park. 

 

Du får ikke besked, hvis du bliver slettet

Google er stoppet med at underrette udgivere, når de fjerner indhold efter reglerne om "retten til at blive glemt" fra søgeresultaterne.

Det sker, efter en svensk domstol i december afgjorde, at information til webmastere om fjernet indhold er en krænkelse af privatlivets fred. Det skriver The Guardian

I sin afgørelse fastslog den svenske domstol, at underretninger af webmastere om, at søgemaskinen havde fjernet links til deres indhold, i sig selv var et brud på privatlivets fred for den person, der fremsætter anmodningen om retten til at blive glemt.

Afgørelsen kommer i forlængelse af, at EU-domstolen i 2014 fastslog, at Google skulle efterleve retten til at blive glemt, altså fjernet fra søgemaskinen. EU-domstolen gjorde klart, at Google skal slette "utilstrækkelige, irrelevante eller ikke længere relevante" data fra sine resultater, når et medlem af offentligheden anmoder om det.

Ifølge The Guardian modtog Google de følgende fem år over en million ønsker om at blive glemt, men afslog halvdelen.
 

Døde børn advarer mod skydevåben

AI kan bruges til så meget. Til alt fra deep fakes og at vække afdøde til live virtuelt.

Sidstnævnte er tilfældet i USA, hvor familierne til børn, der er dræbt med skydevåben, bruger kunstig intelligens til at genskabe deres afdøde børns stemmer. Børnene fortæller deres historier og om prisen for den manglende kontrol med skydevåben på websiden The Shotline. Det skrvier ABC News.

Der opfordres til at dele historierne til senatorer og medlemmer af Repræsentanternes Hus, der støtter National Rifle Association og er imod strengere våbenlove.

Blandt de afdøde, som vækkes til live i kampagnen, er 17-årige Joaquin Olive. Kampagnen blev lanceret på Valentinsdag, fordi det er seksårsdagen for skyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School, hvor Oliver og 13 andre elever og tre medarbejdere blev dræbt.

 


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…