big data

Forskningsprojekt om politiets brug af big data

I samarbejde med seks europæiske universiteter skal PROSA i de kommende år deltage i et forskningsprojekt om såkaldt Predictive Policing.

PROSA skal i de kommende tre år deltage i et internationalt forskningsprojekt, der skal kortlægge såkaldt predictive policing og politiets brug af big data til både efterforskning og forebyggende politiarbejde.

Projektet er anført af forskere på IT-Universitetet i samarbejde med PROSA og universiteter i de tre baltiske lande samt Oslo Universitet og Loughborough University i Storbritannien.

Forskningsprojektet, der går under navnet CUPP (Critical Understanding of Predictive Policing), har modtaget en millionbevilling fra Nordforsk. PROSA er den eneste organisation udenfor universitetsverdenen, som deltager i projektet, og skal blandt andet arrangere en række åbne arrangementer, der inddrager civilsamfundet.
– Tanken er, at PROSA skal bidrage med it-teknisk og it-politisk indsigt, og at vi derudover skal spille en rolle i forhold til formidling af problemstillingerne til den bredere offentlighed. Forhåbentlig kan vi med dette projekt skabe grundlaget for en offentlig debat om de dilemmaer, der rejser sig, når magtudøvelse og overvågning i stigende grad sker på baggrund af big data og digitale løsninger, siger Niels Bertelsen, der er formand i PROSA.

Politiets arbejde ændrer sig markant i takt med, at politiet får adgang til flere og flere digitale værktøjer
- Niels Bertelsen, formand i PROSA

I alle de lande, der indgår i forskningsprojektet, står digitaliseringen af den offentlige sektor højt på den politiske dagsorden. Det gælder også politiets arbejde, hvor automatisering, kameraovervågning og brugen af avanceret teknologi og big data vinder frem.

Det er den udvikling, som forskerne ønsker at belyse – og ikke mindst de afledte effekter for civilsamfundet, når politiets arbejde sættes ind i en algoritme. Eksempelvis har amerikanske forskere påvist alvorlige svagheder og indbygget bias i den eksisterende teknologi til ansigtsgenkendelse.
– Politiets arbejde ændrer sig markant i takt med, at politiet får adgang til flere og flere digitale værktøjer. Men det åbner også for en række faldgruber. I et demokratisk samfund er tilliden til politiet afgørende, og derfor skal der være indsigt i politiets arbejdsmetoder og redskaber, siger Niels Bertelsen.

CUPP søsættes i januar 2021 og løber i tre år.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…