Solidaritet

1. maj — PROSA er tilbage

PROSA-medlemmer kunne efter to år med onlinearrangementer igen forsamles fysisk til 1. maj-fejring i både Aarhus, Odense og København.

Det var intet under, at både smilene var bredere og musikken i optoget også højere og bedre end sidst, da PROSA-medlemmer igen kunne sidde til bords sammen og markere fagbevægelsens festdag. Til gengæld var dagen i høj grad også præget af alvor i kraft af krigen i Ukraine, der gik igen i både taler og samtaler.

En sag, der for mange har sat konkret ansigt på både forfølgelse og flugt og givet en håndfast betydning af fællesskab og solidaritet i en verden under forandring.
— Vi lever i en tid, hvor krig forklædes som særlige militære operationer, hvor overvågning forklædes som frihed, og hvor dagpengeforringelser forklædes som velfærdsforbedringer.

Med disse ord slog PROSA-formand Niels Bertelsen tonen an for PROSA/ØSTs 1. maj-markering i København, hvor flere medlemmer havde taget partnere og børn med.

De mindste i forsamlingen forstod nok ikke PROSA-formandens reference til George Orwell, der i sin roman ’1984’ brugte begrebet 'nysproget' til at beskrive, hvordan sproglige kneb kan dække over upopulære tiltag. Det gjorde de voksne i forsamlingen til gengæld — og navnlig målt på klapsalverne, da Niels Bertelsen kom ind på den fortsatte historie om logningsbekendtgørelsen. En lov, der gentagne gange er blevet kendt ugyldig af EU-Domstolen, men skiftende danske regeringer vil gå langt for at kunne benytte loggede teleoplysninger. Ligeledes var der alvorlige miner, da Niels Bertelsen fortalte om de hviderussiske fagforeningsledere, der er blevet fængslet for at have kritiseret den hviderussiske støtte til invasionen af Ukraine.

Vi lever i en tid, hvor krig forklædes som særlige militære operationer, hvor over­vågning forklædes som frihed, og hvor dagpengeforringelser forklædes som velfærdsforbedringer
- Niels Bertelsen, formand i PROSA

Ud over formanden deltog også næstformand Allan Thraen fra initiativet Hack Your Future i København, der støtter flygtninge fra både Syrien og andre lande, så de kan få en ny it-karriere i ­Danmark. Og i Fælledparken deltog ­Rasmus Emil Hjorth fra Wolt Workers Group, der ganske vist ikke omfatter it-folk, men til gengæld er fagligt aktive, der har taget kampen op i en sag, der angår mange på dagens arbejdsmarked. Konkret kampen for at blive anerkendt som lønarbejder med rettigheder frem for 'selvstændig kurérpartner' eller lignende 'nytale', der med et pennestrøg fratager hele grupper den ellers grundlæggende ret til kollektive forhandlinger samt elementære ting som pension, feriepenge eller løn under sygdom.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…