Privatfoto: Christian Kastbjerg

Afkodet

"Jeg har altid kæmpet mest med CSS"

Den første kodekærlighed og det sprog, man bare ikke kan holde ud at kode i. I Afkodet svarer en it-professionel på seks spørgsmål om kodesprog.

1

 Mit første sprog var Delphi, som jeg lærte i 3.g. Jeg valgte det nok mest for at slippe for matematik på højniveau, men det endte med, at jeg blev nysgerrig på programmering.

2

Jeg har altid kæmpet mest med CSS. Det er egentlig ikke et indviklet sprog, men det har mange ”quirks” og kan være svært at strukturere i større projekter. Det er dog blevet markant nemmere at arbejde med de seneste år grundet tilføjelser til sproget samt nye idéer som CSS-in-JS.

3

Jeg vender altid tilbage til JavaScript, HTML og CSS, fordi det er sprogene på nettet. Jeg synes, det er super fedt, at man kan skabe noget ud af ingenting og gøre det frit tilgængeligt for alle online.

4

Jeg elsker TypeScript, fordi det gør JavaScript lettere at skalere og vedligeholde. Jeg er generelt fan af værktøjer, som fjerner fokus fra ”implementation details” og frigiver mere tid at fokusere på produkt og features.

5

Jeg hader ikke rigtigt nogle programmeringssprog. Alle sprog har fordele og ulemper. Der er sprog, hvis syntaks jeg finder ”grim”, men det er vist nok bias på baggrund af de sprog, jeg selv arbejder mest med. Desuden kan jeg godt tænde lidt af på et sprog, hvis ”communities” fremstår elitære eller ekskluderende. Jeg hader ikke rigtigt nogle programmeringssprog. Alle sprog har fordele og ulemper. Der er sprog, hvis syntaks jeg finder ”grim”, men det er vist nok bias på baggrund af de sprog, jeg selv arbejder mest med. Desuden kan jeg godt tænde lidt af på et sprog, hvis ”communities” fremstår elitære eller ekskluderende.

6

Til begyndere vil jeg anbefale JavaScript. Det har en flad indlæringskurve og bliver stadig mere udbredt. Og så vil jeg anbefale at bygge noget, hvor du selv er slutbruger i første omgang. Det synes jeg i hvert fald kan gøre det ekstra sjovt og motiverende.

Christian Kastbjerg betegner sig selv som UI udvikler og designer. Han har en bachelor som pianist fra Rytmisk Musikkonservatorium kombineret med en kandidat fra IT-Universitetet i Digitalt Design og Kommunikation.


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.