Privatfoto: Galina Chizhova

Afkodet

"Til begyndere vil jeg anbefale Python eller Scratch"

Den første kodekærlighed og det sprog, man bare ikke kan holde ud at kode i. I Afkodet svarer en it-professionel på seks spørgsmål om kodesprog.

1

Mit første sprog var Basic, som jeg lærte i skolen på sovjetiske computere i 1990’erne med sort-hvide skærme uden nogen grafiske brugergrænseflader. Selvom min skole var sen til at opgradere hardwaren, var det fascinerende, og vi lavede nogle ret seje spil.

2

Jeg har altid kæmpet mest med frontend udvikling, da jeg ikke er perfektionistisk nok. Jeg beundrer folk, der kan bruge timer på, at det endelige produkt er smukt og brugervenligt, og går op i hver en pixel på skærmen. Personligt elsker jeg at fokusere på forretningslogik, algoritmer, datamanipulering, optimering og at arbejde med cloud løsninger.

3

Jeg vender altid tilbage til C#, fordi det har en meget god balance mellem læringskurve, abstraktioner og udtryksfuldhed, vedligehold, effektivitet og forudsigelighed. Det gør C# relevant for mange typer opgaver. Indtil videre har C# udviklet sig på en sund og disciplineret måde, og det har et fantastisk økosystem med mange relevante og veldokumenterede biblioteker.

4

Jeg elsker værktøjer til statisk programanalyse, da de begrænser antallet af fejl, forbedrer koden og dermed drastisk forbedrer kvaliteten af slutproduktet.

5

Jeg hader blokbaserede, visuelle programmeringssprog, da jeg holder af at skrive kode. For mig er kode som poesi. Vi efterlader altid en del af vores personlighed i vores kreationer. Kode er en præcis repræsentation af et design, og når den publiceres, laver den nye verdener for tusinder eller millioner af brugere rundt om i verden. Jeg har ikke samme følelse, når jeg flytter blokke rundt på skærmen.

6

Til begyndere vil jeg anbefale Python eller Scratch, da de har en simpel syntaks. Python er en god start, hvis du er lige så skør som mig og elsker at skrive kode. For mere normale er Scratch et godt valg.

Galina Chizhova har en master i computer science fra Rusland og startede sin karriere som softwareudvikler. Hun flyttede til Danmark for at arbejde hos Microsoft, hvor hun har været i mere end 10 år, og er nu engineering manager.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…