- Der findes faktisk teknikker til at undgå problemerne, og hvor vi ikke behøver at gå på kompromis med målet for dataopsamlingen. Disse teknikker kalder vi løsninger med indbygget privatlivsbeskyttelse eller 'privacy by design', understreger Niels Bertelsen, formand for PROSA.

Big Data og privatliv

Med udbredelsen af billige sensorer, der kan registrere alle mulige ting, er der en risiko for, at privatlivet sættes under endnu mere pres, end det er i forvejen.

Sensorerne kan bruges til rigtigt mange gode ting, som at måle vindhastigheden ved en vindmølle, tjekke, om en parkeringsplads er ledig eller holde øje med elforbruget i hjemmet, men kan også være med til at fortælle noget om den enkelte husstand eller borger.

Gennem de mange data, der opsamles, opstår nye muligheder. En smart elmåler kan sikre forbrugeren den laveste elpris ved at starte eksempelvis vaskemaskinen, når strømmen er billigst.

Med de nye metoder til at analysere store mængder data kan man udlede meget overraskende resultater. Et forsøg har vist, at det er muligt at afgøre, hvilken tv-udsendelse eller film du ser på din fladskærm.

Det kan lade sig gøre, hvis man kender elforbruget for hvert sekund, fordi fladskærmen bruger mindre strøm på at vise sort end på at vise hvidt. Mængden af sort og hvidt ændrer sig fra sekund til sekund i en film, og dermed ændrer elforbruget sig også fra sekund til sekund. Det giver så et unikt fingeraftryk for lige netop den film eller udsendelse.

Hvordan sikrer vi, at dataopsamlingen ikke resulterer i en hovsaløsning, hvor vi risikerer, at vores privatliv bliver invaderet alene på grund af en dårlig tænkt løsning?

Der findes faktisk teknikker til at undgå problemerne, og hvor vi ikke behøver at gå på kompromis med målet for dataopsamlingen. Disse teknikker kalder vi løsninger med indbygget privatlivsbeskyttelse eller 'privacy by design'.

I tilfældet med elmåleren kunne det helt banalt være, at målingen ikke sker så ofte. Der findes også mere avancerede løsninger, som kan opsamle forbruget hvert sekund, men uden at elselskabet får adgang til disse data, og som samtidigt sikrer, at man betaler den korrekte elpris.

En anden løsning er, at elselskabet opsamler alle data og beregner betalingen time for time. Da elselskabet har adgang til alle dine data, skal du derfor stole på, at elselskabet ikke begår fejl og lækker dine data. Dette kalder vi for påklistret privatlivsbeskyttelse eller 'privacy by policy'.

Men vi har gang på gang set, at data lækker - enten ved fejl eller ondsindet adfærd – og hvorfor løbe denne risiko, når man helt kan fjerne den?

For at sætte skub i denne udvikling vil offentlige it-systemer være et helt naturligt sted at starte. Det offentlige indsamler store mængder data om os, og vi ønsker alle, at det offentlige passer godt på vores data. Jo sværere det er at misbruge vores data, desto bedre er det.

En måde at gøre det på, er at alle nye offentlige it-systemer skal overveje, hvordan privatliv kan indbygges i designet, så vi undgår at skulle påklistre en lappeløsning senere.


Læs også...

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…