foto

Erel Margalit og Gwyneth Paltrow på scenen ved præsentationen af New York City Cyber Center. Foto: Ritzau Scanpix

Cybersikkerhed

Cybersikkerhed er et israelsk speciale

Israel er i den absolutte verdenselite, når det gælder cybersikkerhed. Milliarder pumpes ind i nye startups, og tusindvis af unge israelere uddannes i militærets særlige cyberenheder. Nu har den israelske politiker og sociale iværksætter Erel Margarit etableret en cyberhub i New York efter israelsk forbillede, som skal skabe 10.000 arbejdspladser inden for cybersikkerhed. Næste cyber­hub kan meget vel lande i København.

Kun de færreste vil betvivle, at Israel kvalificerer sig til betegnelsen som stormagt, når det gælder cybersikkerhed og ikke mindst evnen til både at iværksætte og afværge sofistikerede cyberangreb.

Derfor vakte det også stor opmærksomhed, da det nye New York City Cyber Center tidligere på året åbnede på en attraktiv adresse i Soho på Manhattan.

Bag initiativet står nemlig Jerusalem Venture Partners (JVP), en stor venturefond i Jerusalem, der nu har valgt at slå sig op i New York for at investere i mindre virksomheder, der beskæftiger sig med cybersikkerhed.

Tema:

Denne artikel er en del af et tema om israelsk cybersikkerhed:

Cybersikkerhed er et israelsk speciale
Israels tigerspring
Hightech som fredsmodel

Manden bag det hele hedder Erel Margalit og er af Forbes blevet udpeget som verdens førende, ikke-amerikanske venturekapitalist.

Men han er også social iværksætter og brobygger til palæstinensiske it-virksomheder, ligesom han har siddet i parlamentet for Arbejderpartiet.Siden Erel Margalit stiftede JVP, har foretagendet rejst næsten halvanden milliard dollar, som er blevet investeret rundt omkring i hele verden.

I New York satser han på at skabe 10.000 nye arbejdspladser, og på scenen ved præsentationen af New York City Cyber Center bliver han interviewet af Hollywood-stjernen Gwyneth Paltrow.

Cybersikkerhedens økosystem

Idéen om en hub for cybersikkerhed i New York hænger tæt sammen borgmester Bill de Blasio, der siden han blev valgt i 2014 har arbejdet for at genskabe byens middelklasse.

Det skulle blandt andet ske ved at tiltrække nogle af techgiganterne, og både Google, Microsoft og Facebook har siden etableret sig i New York. For at sætte fart i denne udvikling opstod idéen om at gøre byen til nordamerikansk hub for cybersikkerhed.

Hvis man vil være den største i verden, må man være sulten
- Erel Margalit

Det er her, Erel Margalit kommer ind i billedet, for netop cybersikkerhed er et israelsk speciale – blandt andet inden for områder som Internet of Things (IoT), blockchains, kryptovalutaer og ikke mindst cyberforsvar. Alene når det gælder IoT skønnes det, at der i 2020 er tilsluttet 29 milliarder enheder på globalt plan, og de udgør selv sagt en kolossal sikkerhedsrisiko.

JVP bød ind, da projektet blev udbudt i licitation, men da israelerne havde fået jobbet og gik i gang med at omsætte visionerne til virkelighed, tog projektet et andet omfang.
– Bystyret bad os skabe et center på 600 kvadratmeter, men det endte med at blive meget større. For vi har tænkt projektet ind i en ny og større sammenhæng. Her skaber vi mere end bare en hub eller en platform. Vi skaber et økosystem, og det er grunden til, at vi nu har to partnere, siger Erel Margalit til Prosabladet.

Innovation og sameksistens

Den ene partner er bystyret, som har været med hele tiden, men nu er langt mere aktivt involveret.

Den anden er byens uddannelsesinstitutioner. Columbia University er allerede med på vognen, og der er dialog med både Cornell, City University of New York og en række colleges, der til sammen vil give den rækkevidde ud i byen, som man sigter efter.

CV: Erel Margalit

ALDER:

Født i 1961 i den socialistiske kibbutz Naan.

UDDANNELSE:

Studerede engelsk litteratur ved Det Hebraiske Universitet og har en doktorgrad i filosofi fra Columbia University.

KARRIERE:

Har arbejdet for bystyret i Jerusalem, hvor han havde til opgave at skabe bedre betingelser for erhvervsliv og teknologi. Startede JVP i 1993 og har stiftet organisationen Bakehila, der arbejder for at udligne de sociale forskelle i Jerusalem.

I 2013-2017 var han medlem af det israelske parlament, Knesset, valgt for Arbejderpartiet, og medlem af finansudvalget og udvalget for videnskab og teknologi.

Cybersikkerhed er fortsat kernen, og Erel Margalit lægger ikke skjul på, at det skal ses som en investering, der forventes at give et økonomisk afkast.

Men han har også et klart samfundsmæssigt sigte, og der går han efter den model, som JVP lancerede et par år efter etableringen for 25 år siden.

Den udsprang af den nye forståelse, som opstod med den palæstinensiske Al-Aqsa intifada – opstanden mod den israelske besættelsesmagt.

Erel Margalit tilhører selv den israelske fredsfløj, og han fremfører som sit grundprincip, at JVP går ikke i samarbejde med nogen startup, som kompromitterer menneskerettighederne.
– Konflikten vendte op og ned på alt. Vi indså, at der var behov for at kombinere innovation og sameksistens, fortæller han.

Det gjorde man ved at indlede samarbejde med palæstinenserne på Vestbredden og Gazastriben, ligesom JVP begyndte at investere i de israelske udkantområder. Der var en hel del broer at bygge hen over de politiske og sociale kløfter.

I byen Beersheva i Negevørkenen, som i årtier havde været plaget af sociale problemer og arbejdsløshed, gik man i samarbejde med det lokale universitet, og i dag er Beersheva blevet til en markant hub for blandt andet cybersikkerhed.

I Galilæa i det nordlige Israel rettede investeringerne sig navnlig mod agrotech, og det har ført til et tilsvarende socialt løft.

10.000 nye arbejdspladser

Det er den samme model, JVP nu bringer til New York. I stedet for de multinationale giganter er målgruppen de små og mellemstore virksomheder, der kan have svært ved at følge med på et marked under hurtig forvandling.
– Vi vil gerne se en bølge af små selskaber ved siden af de store spillere. Der er masser af selskaber med en indtjening på 5-6 millioner dollar, og vi skal hjælpe dem med at vokse. Vi ønsker at skabe unicorns. Altså de virksomheder, der bliver de store i næste generation, siger Erel Margalit.

Wilson Lin fra New York City Economic Development Corporation varetager bystyrets rolle i samarbejdet. Han peger på den forbindelse, som JVP har etableret til Queens High School for the Sciences.

Det ligger i bydelen Queens og er i en vis forstand et elitegymnasium, men ingen af eleverne betaler skolepenge for at gå der, og derfor åbner den også vejen for unge, der ellers ikke ville kunne få en topuddannelse. Efter endt skolegang står universiteterne klar til at tage over på samme vilkår.
– Queens er kun en spæd begyndelse. JVP er med til at investere i de mange andre tilbud, som vi vil åbne, og ad den vej er det planen, at vi finder de mange nye talenter, som skal besætte de 10.000 nye arbejdspladser inden for cybersikkerhed, som vi regner med at se i de næste 3-4 år, siger Wilson Lin.

En naturlig sult

Det er ambitiøse planer, men Erel Margalit er fuld af optimisme, for han har set modellen fungere i Israel.

Han kredser om ordet sult, og han nævner byen Kiryat Shmona i det nordlige Israel, hvor JVP vendte udviklingen ved at give de lokale myndigheder smagen af bedre tider med de rigtige investeringer.
– Jeg har givet New York en smule Kiryat Shmona-­behandling, siger han og tilføjer:
– Man skal være sulten. Hvis man vil være den største i verden, må man være sulten, og det handler ikke om store selskaber, men om unge mennesker, som skal have en chance for at komme i gang.

Israel er en førende spiller på markedet for cybersikkerhed, og jeg tror, folk respekterer det
- Zvi Frank

Han og hans team fra Jerusalem har hjulpet Columbia University til at skabe en accelerator for cybersikkerhed, og det sætter institutionen i direkte forbindelse med det private erhvervsliv. Og i den ende står New York City Cyber Center klar med investeringer.

Som en start tilbyder man en række af de små virksomheder kontorplads i centeret. Allerede tre måneder før den officielle åbning var 10 virksomheder flyttet ind, og på åbningsaftenen var der 28. Ganske vist er halvdelen af dem israelske, men det forventes, at der snart kommer flere amerikanske til.

Paradigmeskift

Grundmodellen består i at lade små startups klare sig i den første tid, og når de har et færdigt produkt og en vis omsætning, står JVP klar med investeringen til næste store skridt, som typisk er salg og marketing.
– I dag bevæger teknologi sig ind på mere traditionelle områder. Hvis vi tænker på fødevarer, sundhed, transport og kommunikation, så vil halvdelen af de selskaber, som eksisterer i dag, forsvinde, og der vil komme andre i stedet. Men alle de nye, små virksomheder har brug for ny teknologi for at beskytte sig selv og overbevise storbankerne om at de er troværdige. Der kan vi hjælpe, siger Erel Margalit.

Som et konkret eksempel på de mange lurende trusler nævner han farmaceutiske giganter som Roche og Bayer, der i 2019 kom under massivt cyberangreb. Det er i dag muligt for hackere at gå ind og ændre på medicinens ingredienser, men i det konkrete eksempel endte det med, at hackerne nøjedes med at stjæle penge.

Erel Margalit mener, at vi vil se mange tilsvarende sager i fremtiden, og derfor er cyberbeskyttelse af stor betydning.

De militære bånd

Prosabladet møder to israelske iværksættere, Tziki Naftali og Zvi Frank, som er en del af den fødekæde, Margalit skitserer.

De har begge mange års erfaring fra forskellige startups og udviklede for fem år siden et produkt, der digitalt sætter en producent i stand til at få indblik i den enkelte kundes brugeroplevelse i alt fra tandbørster til golfkøller.

Copilot, som deres virksomhed hedder, er netop flyttet ind i centeret med en investering på 5 millioner dollar i ryggen.
– Vi startede i Israel og indså, at der blandt små eller mellemstore virksomheder er et kæmpe behov for vores produkt, og det er lettere at skaffe samarbejdspartnere, når vi er i USA, hvor det foregår, siger Tziki Naftali.

Det israelske innovations-økosystem

8,7 % af den samlede arbejdsstyrke i Israel har job i hightech.

360 multinationale virksomheder har R&D-centre i Israel.

4,5 % af bruttonationalproduktet bliver brugt på R&D.

I 2018 var der 6.673 hightech-startups i Israel.

Kilde: Innovationscenteret på Den Danske Ambassade i Tel Aviv 

– Der er et kæmpe paradigmeskift undervejs indenfor forbrugerelektronik. Det er ikke længere nok bare at sælge et produkt. For at klare sig i konkurrencen med producenterne fra Kina er det vigtigt at kunne holde sig i kontakt med kunderne, siger Tziki Naftali.

Forretningspartneren Zvi Frank er selv et billede på de tætte bånd mellem det israelske militær, universiteterne og de tusindvis af tech-startups l landet.
–  Vi hyrer en masse folk fra militæret, for de får den bedst mulige uddannelse, hvad enten det er cyber, big data eller programmering, siger Zvi Frank.

Han har selv en tidligere karriere i det israelske flyvevåben, men understreger vigtigheden i at sondre mellem det militære og det civile.

Han nævner eksemplet med en drone, som det israelske forsvar udviklede til at lokalisere Hizbollah-folk i Libanon. Senere blev den samme teknologi anvendt i en drone, som landbruget i dag anvender til at lokalisere skadedyr i marken.
– Israel er en førende spiller på markedet for cybersikkerhed, og jeg tror, folk respekterer det. Vi prøver at være forretningsfolk som alle andre. Vi lægger politik til side, men vi glemmer den ikke, siger Zvi Frank.

Næste stop København

Men ekspansionslysten stopper ikke med New York. Erel Margalit ser et stort behov for cybersikkerhed mange steder i verden og nævner finans, forsikring og sundhed som sektorer, der er i fuld gang med at genopfinde sig selv.
– Fordi innovation i dag bliver mere og mere international, snakker vi lige nu også om London, Berlin og København. Europæerne er mere konservative end amerikanerne, når vi taler om at tage ny teknologi ind, men de er ved at åbne sig og er mere entreprenante, end de har været i mange år, mener Erel Margalit.

Man skal være klar over, at der også skal tænkes cyber­sikkerhed ind, når man har et nyt produkt
- Tue Bak

Tue Bak, som indtil for nylig var direktør for Innovationscenteret ved den danske ambassade i Tel Aviv og derfor følger den israelske udvikling tæt, fortæller, at både Digitaliseringsstyrelsen, Erhvervsstyrelsen og Industriens Fond har været i Israel for at studere modellen, som dybest set er den, JVP nu har søsat i New York.
– I Danmark er mange af de små og mellemstore virksom­heder ud­fordrede, og de be­gynder at få ­­digitale løsninger. Så snart det sker, er der en sikkerhedsudfordring. Man skal være klar over, at der også skal tænkes cyber­sikkerhed ind, når man har et nyt produkt, siger Tue Bak.

Erel Margalit tøver, når man spørger mere konkret til planerne om et israelsk cybercenter i København. Men som Tue Bak ser det, giver det mening at tro på København.
– Sammenligner vi København med Berlin, Hamborg, Stockholm og Zürich, så ligger vi supergodt. Vi er altså længere fremme, og bare det, at JVP snakker om, at København kan blive den næste, viser jo helt vildt, hvem vi er. Vi ligger lige i toppen af 2. division på vej op, siger Tue Bak.


Læs også...

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…

For fire år siden startede de første cyberværnepligtige i Forsvaret, og nu er hold otte i gang på kasernen i Fredericia. Forløbet klæder de unge på…

Det er et stort skifte at gå fra den "grønne" værnepligt til cyberværnepligten, fortæller 20-årige Ruben. Cyber ops-forløbet, hvor de værnepligtige…

23-årige Christian havde arbejdet med it i flere år, inden han startede i cyberværnepligten. Han drømmer om at arbejde i Forsvaret fremover, for her…

På få minutter komponerede Ole Tange en PROSA-slagsang med tekst fra ChatGPT, og med musik, sang, beats og kor fra Udio.com. "Det fungerer, det er…

Natasha Friis Saxberg er en af de mest markante stemmer, når det handler om at sætte dagsordener inden for it og tech herhjemme. Hun er direktør for…

Selvom Anna igen og igen fortalte sine ledere, at den kode, hun og kollegerne arbejdede med, ikke var god nok, blev der ikke lyttet – men der blev…

Dagligt hører vi om nye hackerangreb, og frygten for, at store angreb kan lægge vores samfund ned, bliver mere og mere reel. Nye it-sikkerhedsregler…

I år har 5.187 personer søgt ind på en it-uddannelse via kvote 2. Det er 10 pct. flere end i 2023.