Foto: Peter Hauerbach/Ritzau Scanpix

backspace

Dankort og data

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1982 >

"DAN-kortet er ikke bare starten på afskaffelsen af mønter og sedler, men er også en udvidelse af den nuværende private registrering af det enkelte individ til at blive en total socio-økonomisk profil af den enkelte indehaver af kortet". Sådan lyder advarslen fra Peter Christensen, medlem af PROSA Edb- og Samfundsudvalg, i aprilnummeret af Prosabladet i 1982.

Skribenten understreger, at der ikke står noget i registerloven, der sikrer forskellige restriktioner omkring de persondata, som dankortet kunne tænkes at kræve, blot som en naturlig del af firmaets virksomhed: ”Hvis DAN-kortet kræver det, kan det så f.eks. tænkes, at de varegrupper, forretningstyper m.m., som kortet anvendes i forhold til, registreres? Og hvordan er så ikke kreditværdigheden, når man skal have et lån i sin bank og en stor del af DAN-kort-transaktioner er sket på værtshus?

Et år senere var kortet en realitet.

< 2020 >

I april 2014 eksploderede den såkaldte Se & Hør-sag. En ansat i IBM, der har overtaget driften fra Nets, overvåger kendtes brug af deres kreditkort og tipper journalister på ugebladet. Derfor kan ugebladet blandt andet afsløre, hvor prins Joachim holder sin ellers hemmeligholdte bryllupsrejse. En uge efter afsløringen skrev den amerikanske whistleblower Edward Snowden et indlæg i Berlingske Tidende, hvor han fastslog "Se & Hørs påståede handlinger er en påmindelse om, at vores rettigheder er på spil, indtil Folketinget skrider til handling og kommer til bunds i masseovervågningsproblemet."  Et problem, som politikerne her i 2020, endnu ikke har løst.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…