Foto: Lønstatistik fra Prosabladet i 1970.

BACKSPACE

50 år med løn og statistik

Redaktionen dykker ned i gamle udgaver af Prosabladet på jagt efter nedslag, der siger noget om it-fagets utrolige udvikling.

< 1970 >

Den allerførste linje i den allerførste udgave af Prosabladet fra januar 1971 lyder sådan her: "Siden PROSA startedes for snart fire år siden, er behovet for et blad stadig vokset, og hermed er bladet altså en realitet”.

Oplaget er på 1.000 blade, og i  ­spalterne bringes også den allerførste lønstatistik udarbejdet af PROSAs statistikudvalg, hvortil det noteres: ”Det skal med det samme anføres, at grundmaterialet er spinkelt, f.eks har kun 87 medlemmer besvaret spørgsmålene i det udsendte spørgeskema, hvis tilblivelse faktisk skyldtes en tilfældighed, hvorfor statistikken kun kan tjene det ene formål at vise, hvilke gennemsnitlige lønninger visse ­grupper indenfor PROSA oppebærer”.

Statistikken afspejler kun lønninger fra fem forskellige firmaer – blandt andet fra en transportvirksomhed, et servicebureau og en maskinleverandør.

Skribenten konstaterer da også ærligt: ”Tallene bedes behandlet med allerstørste forsigtighed (…), og det er med lettelse, at statistikudvalget kan oplyse, at en ny statistik (…) på et ­bedre, bredere grundlag er på vej.”

< 2020 >

PROSA er i øjeblikket i gang med at indsamle data til den 50. af slagsen. Sidste år oplyste 3.668 it-folk deres løn, og i dag er datagrundlaget så fyldigt, at man kan søge i statistikken baseret på blandt andet stillingsbetegnelse, geografi og sektor. Nyuddannede kan få oplysninger om startløn og løn fordelt på uddannelser, og it-folk kan sågar få et indeks over virksomhedernes lønniveau.

Nye tal offentliggøres til april.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…