Foto: Ritzau Scanpix

perspektiv

Den grimme ælling

Kan it-branchen blive til en smuk svane? Næppe, skriver journalist og forfatter Dorte Toft i denne klumme.

”Forstår du, hvorfor jeg kalder it-sikkerhed for branchernes grimme ælling”.

Sådan lyder et afsluttende suk i en mailtråd om it-sikkerheden i Capitol i Washington D.C. og herhjemme. Sukket kommer fra it-eksperten Poul-Henning Kamp, respekteret også for sit engagement i teknologiens konsekvenser.

I tråden nævner Kamp, at der herhjemme end ikke stilles lovkrav om autorisation af it-sikkerhedsfolk, i modsætning til i de fleste andre fag som elektriker, VVS’er eller læge.

Kamps suk får tankerne væk fra optøjerne ved Capitol og fra fotoet af senator Nancy Pelosis åbne computer, og jeg genlæser H.C. Andersens eventyr om den grimme ælling.

Jovist, der er mange ligheder, også til hele it-branchen – ikke mindst historisk set. Kanøflet i andegården, fra direktionslokaler til Christiansborg. For mærkelig, for fremmed, skuffende. Plaget af et ry for at være et bundløst hul.

Kan it-branchen blive en smuk svane? Næppe.
- Dorte Toft

Resultatet er kendt. For få, der vælger en it-uddannelse, datalæk, ingen it-minister, ingen it-havarikommission, intet autorisationskrav, et udsultet datatilsyn med videre.

It ses tilmed jævnligt brugt som prügelknabe for ledelsessvigt. Andegårdene fik så et gevaldigt wakeup call, da Mærsk fik et milliardtab efter NotPetay-angrebet.

Min mail til Poul-Henning Kamp skyldtes hændelser i USA. Fotoet af Pelosis pivåbne computer, rapporter om andre åbne computere i Capitol samt to stjålne laptops.

Oveni kom skrabningen af indholdet fra Parler – højreekstremisternes Twitter – samt afsløringen måneden før af, at fremmede kræfter havde installeret bagdøre i tusindvis af systemer gennem hack af Solarwinds software, der bruges til it-overvågning og netværksstyring.

Malware mod SolarWinds

Et af de mest sofistikerede angreb nogensinde ramte i december 2020 myndigheder og virksomheder i USA, da hackere installerede malware i Orion-programmet fra sikkerhedsfirmaet SolarWinds.

Mindst 18.000 kunder blev ifølge SolarWinds ramt af malware-angrebet af typen Sunburst og Teardrop.

”Lyttes der nok til sikkerhedsansvarlige”, spørger jeg Kamp og på Twitter, selv om jeg ved, at det kniber.

”Der lyttes, men der handles ikke nok”, svarer Kamp også med henvisning til, at Solarwinds var advaret år tilbage af egne folk om sårbarhed.

Andre nævner mangel på respekt grundet brodne kar. Visse sikkerhedsrådgivere har konstant overdrevet risici. Andre var klamphuggere, og faget var i starten business for lidt for hurtige drenge.

”Det er ikke ulovligt at være inkompetent til it”, skriver Kamp. ”Men it-sikkerhed bør være autoriseret arbejde også grundet GDPR. Med autorisation følger krav om en ansvarsforsikring, og forsikringsselskaberne skal nok forstå at skrue det faglige niveau i vejret”.

Men kan it-branchen blive en smuk svane? Næppe. Så længe softwarebranchen fortsat slipper for at have produktansvar, vil der stadig gå alt for meget alt for galt.


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…