329,8 milliarder kroner.
Så mange penge omsatte den danske IT-branche samlet set for i 2024, viser tal fra Danmarks Statistik og IT-Branchen, og det er en rekordhøj omsætning.
Eksporten af danske IT-løsninger satte også rekord i 2024 og landede på 116 milliarder kroner, hvilket er 8,1 procent mere end i 2023, der var den hidtidige rekord. Eksport udgør dermed 35,1 procent af IT-branchens samlede omsætning.
Dansk erhverv oplevede i 2024 samlet set en tilbagegang i eksporten på 9 procent.
Vækst inden for softwareudvikling
Siden 2013 har branchen hvert år slået omsætningsrekord, men hvor der i 2021 og 2022 var tale om vækstrater på hhv. 13,7% og 7,5%, var omsætningsvæksten i 2024 5,5%. Til sammenligning var omsætningsvæksten for hele det danske erhvervsliv på -4% i 2024.
Det skriver IT-Branchen under overskriften: Rekorderne fortsætter.
Her udtaler administrerende direktør, Natasha Friis, at:
”Vi er lykkedes med at holde væksten selv i svære år og gennem usikre tider, hvilket vidner om en stærk og innovativ branche. Det er især indenfor softwareudvikling, it-løsninger og -konsulenter, at vi ser en stærk vækst i disse år, mens vi på hardware og fremstilling har set en nedgang, hvilket i høj grad skyldes øget konkurrence for internationale producenter".
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik og IT-branchen var antallet af fuldtidsansatte i den danske IT-branche 106.463, hvilket er næsten 1.000 færre end i 2023.
Lønningerne i den danske IT-branche steg 3,9 procent i 2024, og gennemsnitslønnen lå på 55.288 kroner om måneden.
PROSA-næstformand: AI påvirker arbejdsmarkedet
Udviklingen med et dalende antal ansatte flugter med seneste udmelding fra PROSAs næstformand, Curt Kjærsgaard Raavig, om at der er en mindre opbremsning inden for tech.
Han udtalte til Prosabladet i starten af april, at:
”Vi har været gennem flere år med vækst, og hvor arbejdsløsheden har været noget nær minimum. Men det er en branche, som er global. Som bliver voldsomt påvirket af politik, globale udsving og markedets forventninger. Eller forventninger til særlige grene af tech-udvikling. Eksempelvis er der kastet enorme ressourcer i AI-udvikling, som ikke har resulteret i tilsvarende indtjening. AI har ikke været en fremragende forretning så vidt,” sagde Curt Kjærsgaard Raavig.
Næstformanden henviste også til, at usikkerheden om, hvilken indflydelse kunstig intelligens vil få på arbejdsmarkedet og i virksomhederne, spiller ind.
”Der er måske en tilbageholdenhed i forhold til at ansætte, hvis nu AI kan effektivisere, altså betyde færre ansatte udviklere med mere, og så er der en enorm usikkerhed, hvor alle holder vejret i forbindelse med Trump-administrationens fremfærd. En økonomisk afmatning og nedtur på aktiemarkedet rammer alle,” lød det fra næstformanden.