fake news

Falske nyheders økosystem

En amerikansk professor i datajournalistik har kortlagt fake news-økosystemet og har en overraskende hypotese.

Fake news er med til at sprede løgn, misinformation og kan underminere en modstanders omdømme. Men der ligger formentlig mere bag diverse store og små websites, der udspyr propaganda.

Jonathan Albright, Assistant Professor, Media Analytics, på det amerikanske Elon University har identificeret et netværk af, hvad han kalder propaganda-websites med falske nyheder, og kortlagt, hvordan de linker til andre nyhedssites samt sociale medier.
– Fake news-diskussionen fik mig i gang med en kortlægning af økosystemet for fake news. Der har været megen snak om, hvordan Facebook er med til at udbrede falske nyheder, men det er mere interessant at se på, hvor de falske nyheder rent faktisk kommer fra.

Efter han havde kortlagt netværket, lagde han mærke til noget interessant.
– De anvender en usædvanlig stor mængde tracker-teknologi for websites af deres størrelse, og det er sjældent kendte trackere som Googles double-click, siger Jonathan Albright.     

Han brugte en Firefox-add-on, Lightbeam, til at identificere tracking på de websites, han tidligere havde kortlagt i netværket.

Hans hypotese er, at trackingen på fake news-websites kan være med til at identificere personer, som er interesserede i de falske nyheder. En slags profilering af folk med hang til ekstreme, utroværdige politiske nyheder.

Det er lidt af en påstand, da tracking selvfølgelig anvendes af stort set alle websites, og Jonathan Albright erkender, at han ikke har den fornødne ekspertise og tid til at finde frem til trackingens bagmænd
– Jeg forsøgte at finde ud af, hvem der stod bag trackerne, men det var svært for mig at følge dem rundt på nettet med diverse virtuelle servere. Digital forensics er ikke min specialitet, så hjælp er påskønnet.

Opfordringen gives hermed videre til Prosabladets læsere.   


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…