corona

Fornuftigt valg af corona-app

De it-professionelles fagforening er tilfredse med, at Folketinget har valgt en decentral løsning, når der skal udvikles en dansk app til smittesporing af coronavirus.

Regeringen og Folketingets partier har lyttet til kritikken fra en række eksperter i privatlivsbeskyttelse, når den kommende app til smittesporing skal udvikles i Danmark. Dermed er de værste bivirkninger ryddet af vejen, når det gælder risikoen for den omfattende indsamling af borgernes data, som der var lagt op til i det første udspil til en corona-app, der byggede på en central serverløsning.

PROSA har hele tiden været fortaler for en decentral løsning, og det kan ifølge de it-professionelles formand Niels Bertelsen være udslagsgivende, når formålet er at få så mange borgere som muligt til at bruge appen.

”Det handler jo i høj grad om tillid. Den decentrale løsning beskytter borgernes data langt bedre, og det vil formentlig betyde, at der er større sandsynlighed for, at flere vil downloade appen”, siger Niels Bertelsen.

”Med en decentral app undgår man en direkte invasion af borgernes privatliv, og det er helt afgørende. Vi har tidligere set, at myndighederne har indsamlet informationer, som bruges på en anden måde, end borgerne ønsker, og disse spor ville naturligvis skræmme borgere fra at installere appen, hvis den havde samlet data centralt”, siger Niels Bertelsen.

Blandt eksemplerne er DAMD-sagen, hvor der blev indsamlet diagnosekoder for alle borgere, der havde fået stillet en diagnose hos lægen. Data blev ulovligt samlet centralt, og flere politikere ønskede at gøre det lovligt med tilbagevirkende kraft. Tilsvarende bliver teledata stadig indsamlet på trods af en EU-dom, der gør denne indsamling ulovlig.

Politikerne har valgt at koncentrere appens funktionalitet om smitteopsporing og dermed fravalgt at indsamle data, som kan bruges til andre formål – for eksempel til at se, om borgerne ændrer opførsel, når nye anbefalinger publiceres, eller om ens omgangskreds er mere smittet end andre.

”Det afgørende er, at man har valgt en løsning, som fokuserer på smittespredningen og ikke på alt muligt andet. Det er også positivt, at man gør enhver indrapportering valgfri”, siger Niels Bertelsen.

Han tilføjer, at hvis appen bliver Open Source, så kan borgerne selv kontrollere, om slettefristerne på telefonen overholdes. Hvis den ikke blive Open Source, bliver det svært at teste.


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…