tegning

Illustration: Mikkel Henssel

frivillighed

Hjemmearbejdet er et lokalt anliggende

Hvordan arbejdet i fremtiden skal tilrettelægges, er en diskussion, der bør foregå ude på de enkelte arbejdspladser. Sådan lød konklusionen på PROSAs topmøde for tillidsvalgte, hvis højeste ønske er frihed til selv at vælge hjemmearbejdet til eller fra.

”Vi har fået kastet arbejdslivet op i luften – og det er ikke rigtigt landet endnu, siger Thomas Bredgaard, der er professor for Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

Tema:

Denne artikel er en del af et tema om erfaringerne med hjemmearbejde:
Mere frihed
Guide: Hamsterhjulet
Hjemmearbejde er et lokalt anliggende
Ånden er ude af flasken

Thomas Bredgaard står i spidsen for et stort forskningsprojekt, der fra april 2020 til december i år skal dokumentere, studere og analysere, hvilken betydning corona har haft for arbejdsliv og mental sundhed.

Han var derfor inviteret til at holde oplæg om fremtidsudsigterne for hjemmearbejde på PROSAs topmøde for tillidsvalgte, der blev holdt i Nyborg over to dage i november.

Spørger man, hvorfor PROSA har sat hjemmearbejde på plakaten, falder svaret prompte:
– Fordi hjemmearbejde har taget fart under corona. Både medlemmer og virksomheder er meget splittet i spørgsmålet om hjemmearbejde, og derfor er det supervigtigt at omfavne alle bedst muligt. Der er umådelig mange konflikter i ønskerne til hjemmearbejde, siger Curt Kjærsgaard Raavig, der er forbundssekretær i PROSA.

Tag diskussionen

Thomas Bredgaard mener også, at det er nu, vi alle skal gribe chancen til at få en dialog om, hvordan fremtidens arbejdsliv skal se ud, og især en ting kommer vi ikke udenom.
– Vi har set et helt nyt fænomen. Nemlig det såkaldte hybridarbejde, hvor man har et arbejdsliv, der både foregår på arbejdspladsen og i hjemmet, og hvor der er en glidende udveksling mellem de to, siger Thomas Bredgaard og tilføjer, at hybridarbejdet ikke er noget, forskningen tidligere har beskæftiget sig med, fordi hjemmearbejde hidtil er blevet betragtet som et enten eller.

I dag har stort set alle stiftet bekendtskab med hjemmearbejdet. Dog langt fra på samme måde. For hvor mange blev sendt hjem, skulle andre fortsætte med at indfinde sig på kontoret.

Nogle hader hjemme­arbejde – andre elsker det
- Thomas Bredgaard, professor ved Aalborg Universitet

Thomas Bredgaard pointerer, at det er en ledelsesbeslutning at planlægge, hvor arbejdet udføres. Men der findes ikke én universel standardløsning.
– Det går ikke at lave overordnede retningslinjer for alle, eksempelvis to dage hjemme og tre dage på kontoret. Man siger ofte, at one size fits all, men det passer ikke, når det gælder hjemmearbejde. Opgaver og behov varierer på de enkelte arbejdspladser, og de enkelte medarbejdere har også forskellige ønsker og behov.

Nogle hader hjemmearbejde. Andre elsker det, siger han og understreger:
– Der må laves lokale løsninger.

Frivillighed

En af de vigtigste rettigheder, som PROSA vil kæmpe for, er valgfrihed.
– Under topmødet har vi identificeret frivillighed til at sige nej til hjemmearbejde som det vigtigste. Det løser mange af de problemer, der er med hjemmearbejde. Hjemmearbejde kan være nærmest umuligt for nogle i perioder, hvorimod det kan være et stort ønske i andre, siger Curt Kjærsgaard Raavig.

Derudover skal der kæmpes for, at der ikke bliver forskel på, hvordan hjemmearbejdspladsen og den klassiske arbejdsplads ser ud.
– Vi skal ikke bevæge os bagud, bare fordi nogle arbejder hjemme, siger forbundssekretæren.

54%

Så mange af de private virksomheder tillader nu, at medarbejderne arbejder hjemmefra to til fire dage om ugen, mens tallet for den offentlige sektor er på 63%, viser den årlige rapport ’IT i praksis’ fra Rambøll

Ifølge Thomas Bredgaard er der da også en risiko for, at fremtidens arbejdsliv bliver mere individualiseret.
– Vi ved fra forskningen, at folk, der arbejder hjemme, bliver fagligt isoleret, bliver usynlige og forringer deres karrieremuligheder, siger han og understreger:
 – Det er afgørende at forholde sig mere kollektivt til hjemmearbejdet. Den store udfordring er at sikre, at hjemmearbejdet også fungerer for arbejdspladsen.

Derfor mener han, at det er afgørende, at man ude på arbejdspladserne får talt om, hvordan man kan forene den individuelle fleksibilitet med organisationens sammenhængskraft. Man bør også diskutere, hvordan der skabes et hjemmearbejdsmiljø, som fremmer arbejdslivsbalancen, og hvordan man kan forandre og forny de sociale relationer på arbejdspladsen, mener professoren.

Kampplads

I øjeblikket forhandler arbejdsgivere og arbejdstagere om rammerne for fremtidens hjemmearbejde, og på topmødet forudså næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Morten Skov Christiansen, da også en kamp mellem arbejdsmarkedets parter.

Ifølge Curt Kjærsgaard Raavig tyder meget på, at arbejdsgiversiden vil indføre forringelser ved hjemmearbejdet. Men PROSAs holdning er klar:
– Der er ledelsens ansvar at sikre et sundt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøloven skal overholdes, og den skal ikke udhules, bare fordi man arbejder hjemmefra. Derfor ønsker vi gode stærke lokalaftaler, som sikrer frivillighed, lighed, ensartethed og mekanismer til at identificere problemer med helbredet tidligt.


Læs også...

Internettet er faktisk sundt, viser en ny undersøgelse, der kommer netop som techgiganter ventes at udfordre Google i kampen om markedsandele med…

PROSAS seneste undersøgelse viser, at 54 procent af medlemmerne ikke havde en eneste dag med efteruddannelse i 2023. "Det er bekymrende", synes…

Lønnen steg mere for PROSA-medlemmer i 2023 end i den øvrige branche. Det viser den nyeste lønstatistik fra 2024.

"It-folk er eftertragtede og en…

Gustav, Valdemar og Julie elsker at game, og de får lov til at dyrke deres passion hver eneste dag – de går nemlig på game design-linjen på Københavns…

Simon og Danni er to af de it-sikkerhedsfolk, som hver dag sidder og kæmper mod hackerne. De kan kalde på Supermand og Catwoman, når der sker noget…

Kønsfordelingen er skæv i it-branchen, men hvorfor er det overhovedet et problem? Og hvordan er vi havnet her? Rikke Kristine Østergaard har en…

Kunstig intelligens gnaver sig med lynets hast ind i it-sikkerhedsbranchen – og det giver både muligheder og udfordringer, påpeger Jacob Herbst fra…

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…