guide

Hamsterhjulet

Flere og flere arbejdspladser indfører fire dages arbejdsuge og sætter dermed den ugentlige arbejdstid ned til 30-32 timer – uden at det går ud over produktiviteten. Nogle af dem kan du møde i Pernille Garde Abildgaards bog ”Brænd hamsterhjulet”, som denne guide er bygget på.

Den gældende norm om en 37 timers arbejdsuge blev indført i 1990, men trods hyppige forslag om at indføre både 35 timers arbejdsuge og arbejdsdeling har hverken Folketinget eller fagbevægelsen for alvor taget hul på debatten.

Vejen til en fire-dages arbejdsuge
Skab et fundament. Find sammen med nogle ligesindede, så i kan finde vej i fællesskab og sætte ord på det problem, i gerne vil løse. Har i for mange og lange møder uden struktur og beslutningskraft? Er kollegerne fortravlede? Er der for mange forstyrrelser kollegerne imellem? Skriver i mails til hinanden i stedet for at snakke sammen? Vil i gøre arbejdspladsen mere attraktiv? Lav et kort manifest, der beskriver formål og mål for processen. Forbered jer på forandring. Betragt forandringen som en kur, der kan hjælpe jer til at frigive tid, gøre jeres rekruttering bedre og fastholde dygtige medarbejdere. Det kan også være, at kollegerne har svært ved at finde tid til innovation. Det kan alt sammen styrkes ved at tage nye værktøjer i brug. Tænk over, hvilken model i vælger. Skal alle have fri den samme dag? Eller vil i udnytte tiden til for eksempel en månedlig innovationsdag?
Håndter modstanden Vær forberedt på at møde intuitiv modstand – særligt fra mere traditionelt tænkende ledere og kollegaer. Det er en god idé at underbygge jeres præsentation med kilder og data fra andre arbejdspladser, der har været igennem processen. I kan også invitere dem til inspirationsmøde, hvor de kan dele ud af deres erfaringer.  Test, Test, Test Sørg for at afprøve forskellige metoder og bliv ved med at teste for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker hos jer. Vær ikke bange for at justere undervejs. Begynd med en klart defineret testperiode. Det kan også være med til at få skeptikerne med ombord.
Inddrage kollegaerne Alle forandringer har potentiale til at skabe uro. Sørg for at skabe en inkluderende proces, hvor alle bliver inddraget med idéer og forslag. Måske er en 4-dages arbejdsuge ikke sagen for jer, men så kan I opnå andre fordele i form af fordybelse, arbejdsglæde og mindre stress. Og husk: Det er vanskeligere at skabe forandring i en gammel organisation end i en ung virksomhed.
Pomodoro-metoden Mange arbejdspladser med fire dages arbejdsuge benytter Pomodoro-metoden (tomat på italiensk), som er opfundet af Francesco Cirillo i 1980’erne. Du indstiller dit ur til 25 minutter og arbejder koncentreret og uden forstyrrelser af nogen art, hvorefter du holder 5 minutters pause. Begynd med en eller to pomodori om dagen og se, hvordan det virker. Gør det tydeligt for dine kollegaer, at du vil arbejde uforstyrret – fx med en rød/grøn lampe. Metoden kan med fordel gøres til såkaldte fokusbånd, hvor hele arbejdspladsen holder pomodoro på samme tid. Det skaber fælles retning.  Brug din tid bevidst Hvad vil du helst bruge din sparsomme tid på? Den vågne del af døgnet kan deles op i et skema med 100 intervaller på hver 10 minutter = 1.000 minutter. Dermed kan du hurtigt skabe et overblik over, hvad du egentlig bruger din tid på – både på arbejdet og i fritiden. Start med at notere, hvad du lavede i går. Er der tid til fordybelse? Får du set venner og familie nok? Bliver din tid slugt af møder, mails, tv eller sociale medier? Brug dit skema til aktivt at vælge, hvad du vil bruge din tid på.

Illustration> Mikkel Henssel

47

Så mange ekstra fridage får du årligt, hvis din arbejds­plads indfører fire dages arbejdsuge.

Tema:

Denne artikel er en del af et tema om erfaringerne med hjemmearbejde:
Mere frihed
Guide: Hamsterhjulet
Hjemmearbejde er et lokalt anliggende
Ånden er ude af flasken


Læs også...

Microsoft starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem og de får startet…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…

I dag lever Andreas Green Rasmussen af at finde dygtige iværksættere, han kan investere i. Men han har også selv flere startups på CV'et – og han ved,…

Ugly Duckling Ventures er en dansk venturefond, der håber at finde de startups, som bliver store milliardforretninger. Men hvad er en venturefond…

Der findes et hav af muligheder, når du som iværksætter skal finde finansiering til din startup. PROSAbladet guider dig til otte steder, hvor du kan…

Tech-giganterne er stadig i front, når it-studerende skal rangere populære arbejdspladser. Til gengæld har de store konsulenthuse taget et stort dyk…

Nye løsninger, en fælles dataplatform og et digitalt innovationscenter. Det er tre af hovedpunkterne i regeringens nye udspil, der skal sætte skub…

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.