Kasper Bach er jobsøgningsrådgiver og tidligere leder i IBM. Foto: PROSA

Jobsøgning

Kasper har ansat over 150 kandidater: Sådan kommer du gennem nåleøjet

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du skal kende. Som jobsøgningsrådgiver og tidligere leder i IBM har han ansat over 150 nyuddannede og ved, hvordan du lander drømmejobbet

Får du også koldsved ved tanken om at skulle forlade skolebænken og konkurrere med kandidater, som har flere års erfaring i bagagen? Så er der gode nyheder.

Motivation fremfor erfaring

… For når Kasper Bach vejleder nyuddannede, er det ikke erfaring men ”drive”, som han spejder efter. Fra 2016 til 2021 sad han på den anden side af rekrutteringsbordet, da han som personalechef og rekrutteringsansvarlig i IBM var med til at ansætte 150 nyuddannede kandidater.

”Alt for mange virksomheder stirrer sig blinde på erfaring, men de risikerer at misse en masse dedikerede profiler, som står med den nyeste viden på hånden. For mig er det vigtigste kandidatens personlighed og drive. Resten skal nok komme, for hvis der er én ting som nyuddannede er trænet i, så er det at lære”, siger han og understreger, at der kan opstå magi, hvis en garvet medarbejder teames op med en yngre profil, som kan sætte nye perspektiver på opgaverne.

”Og så tror jeg, at de nyuddannede giver et friskt pust på arbejdspladsen. De har været vandt til et socialt studieliv. Nu skal de skabe et nyt netværk og kan skubbe nogle nye initiativer i gang, hvis de får mulighed for det”, siger han.

For mig er det vigtigste kandidatens personlighed og drive. Resten skal nok komme, for hvis der er én ting som nyuddannede er trænet i, så er det at lære.
- Kasper Bach

Fortæl om din nørdede passion

Og hvordan skiller lige præcis din ansøgning sig så ud fra bunken? Ved at vise personlighed og resultater, siger Kasper. Fra sin tid hos IBM er der særligt én ansøgning, som stadig står helt friskt i hukommelsen.

”En af de bedste ansøgninger, jeg har set var fra UX designeren, Linnea. Ansøgningen var formateret som en SMS-samtale dialog på en iPhone. Det fangede vores opmærksomhed og passede perfekt til den kreativitet, som vi søgte i vores UX design team."

Men, understreger Kasper, tonen skal afspejle virksomheden

”På et tidspunkt mødte jeg en gameudvikler, der havde lavet et computerspil i stedet for den klassiske jobansøgning, og det fungerede super godt i den kontekst. Men hvis du søger ind i et mere corporate setup, vil jeg være mere varsom med formalia og struktur.”

CV’et skal også gerne lægge vægt på resultater, som du har været med til at skabe. F.eks. hvis du har optimeret en kode, der har resulteret i en øget performance eller har vækstet virksomheden med x antal kunder.

Proaktiv vs. reaktiv jobsøgning

Så er jobsøgning ikke bare at skyde ansøgninger afsted i raketfart?

Ikke nødvendigvis, fortæller Kasper, der skelner mellem reaktiv og proaktiv jobsøgning. Ved den reaktive besvarer man de officielle jobopslag, og ved det proaktive trækker man på netværket, siger Kasper, som anbefaler, at 60-70% af jobsøgningen er reaktiv.

Nøgleordet er LinkedIn.

”Udvælg 10 virksomheder, hvor du kunne tænke dig at arbejde. Identificer relevante personer, ’connect’ med dem på LinkedIn og like og kommenter på deres opslag. På den måde bliver de opmærksomme på dig, og inviter eventuelt dig selv på en kaffesnak med dem. Det kan i sidste ende være din indgangsbillet til virksomheden,” siger han.

 

Kaspers guide til en skarp LinkedIn 

  1. Titel: Sørg for at opdatere titlen under dit navn. Det er noget at det første, som rekrutere ser, når de skal finde nye medarbejdere.
  2. Bannerbillede: Bannerbilledet skal understøtte din jobfunktion. I grafikprogrammet Canva er der templates og billeder, som du kan bruge helt gratis.
  3. Erfaringssektion: Fremhæv dine primære arbejdsopgaver og skriv gerne nogle af de konkrete resultater, som du har været med til at skabe.  
  4. Kompetencefelter: Tilføj op til 100 kompetencer for at øge chancen for at matche rekrutternes søgninger og tænk gerne i synonymer.
  5. Marker dig som ”Open to Work”: Angiv, at du er åben for nye muligheder. "Det øger chancen for, at rekrutterne kontakter dig direkte.

Husk også at du kan få vejledning til dit CV og din ansøgning via PROSAs karrierekonsulenter. Læs mere her Jobsøgning (prosa.dk)
 

Du kom til samtale – hvad nu?

Yes, du kom igennem nøglehullet og skal til samtale!

Kasper anbefaler, at du forinden både dykker ned i virksomheden og tjekker dine interviewere på de sociale medier. Og nej, det er ikke kikset, hvis vedkomne kan se, at du har tjekket dem ud på deres LinkedIn-profiler. Tværtimod viser det, at du er godt forberedt. Han giver et eksempel:

"For nylig havde en kandidat fundet en potentiel arbejdsgiver på Facebook. På profilbilledet havde vedkomne et stort FC. Barcelona-banner  – tilfældet ville at kandidaten også var FC Barcelona fan . På vejen fra receptionen til interviewlokalet fik han derfor drejet snakken ind på den forgangenes weekenden kamp mod Real Madrid – og kemien var der med det samme!”

Og hvad gør man, hvis man er introvert?

For introverte kan en jobsamtale give sved på panden – for hvordan kommer man udover rampen og sælger sig selv?

Kasper understreger, at ansættelsesudvalget ikke vil have dig ned med nakken, men ønsker den bedst mulige proces med den person, der træder ind i rummet, så stillingen kan blive besat hurtigst muligt.

Han uddyber, at han selv er introvert, og at han gennem træning har tillært sig nogle hjælpemidler til at tackle det. Blandt andet handler det om forberedelse

"Hvis der er noget, introverte er gode til, så er det at forberede sig. Sæt dig ind i virksomheden og træn potentielle spørgsmål med en ven, rådgiver eller fagforening,” siger han.

Og så kan man med fordel ´preppe’ sig selv inden med meditation, musik eller power poses for at komme i den rette stemning.

”Inden samtalen kan du f.eks. gå ud på toilettet og stille dig med hænderne i siden i nogle forskellige power poses. Forskning viser, at det frigiver kemikalier oppe i hjernen, som gør, at du slapper mere af og kan præstere bedre”

Hvis der er noget, introverte er gode til, så er det at forberede sig
- Kasper Bach

 

Og så er det selvfølgelig helt normalt at være nervøs.

”Nervøsitet betyder, at der er noget på spil, og det er helt normalt. Held og lykke til alle derude,” siger han.  

Vil du have flere fif fra Kasper Bach? Så kom med til kurset Sådan får du mest ud af din LinkedIn-profil (21.8) (prosa.dk) d. 21. august kl. 17.00-18.30
 

Fem fordele for dimittender 

Selvom nyuddannede kan mangle erfaring, har de mange andre fordele, der kan være attraktive for arbejdsgivere. Kasper opsummerer fem punkter, som fremhæver nyuddannedes værdi.

  1. Den nyeste akademiske viden: De bringer frisk viden fra studierne og kan introducere nye perspektiver og metoder.
  2. Læringsevne: Nyuddannede er trænet i at lære nye ting hurtigt og tilpasse sig nye situationer.
  3. Engagement: Mange nyuddannede er meget engagerede og dedikerede til at gøre en forskel.
  4. Digitale kompetencer: De er digitale indfødte og ser muligheder, som ældre generationer måske overser.
  5. Sociale netværk: De er vant til at skabe netværk og kan bidrage til et godt socialt miljø på arbejdspladsen.

Få flere tips til arbejdsliv og lønforhandling her: Nyuddannet (prosa.dk)


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…