Foto: Unsplash/Rodion Kutsaiev

BØRN OG UNGE

Mobilforbud i skoler gør ingen forskel

Britisk forskerhold fandt ingen signifikante forskelle i trivslen eller fagligt niveau hos elever på skoler med og uden mobilforbud. Undersøgelsen viste i øvrigt, at mobilerne alligevel samlet set blev brugt lige meget hos begge grupper – bare uden for skoletiden.


Det er næppe en undersøgelse, som den danske regering vil like eller dele.

Til trods for, at den i februar blev offentliggjort i et af de højest ratede videnskabstidsskrifter The Lancet.

Forskere fra Birmingham Universitet fastslår nemlig:

"Der er ingen beviser for, at restriktive skolepolitikker er forbundet med generel brug af (mobil)telefon og sociale medier eller bedre mentalt velvære hos unge. Resultaterne giver ikke dokumentation for brugen af skolepolitikker, der forbyder telefonbrug i løbet af skoledagen i deres nuværende form, og indikerer, at disse politikker kræver yderligere udvikling."

Med andre ord: Et forbud mod mobiltelefoner i skolen har ikke haft målbar effekt på hverken trivsel eller fagligt niveau for eleverne.

Forskerne undersøgte 1.227 elever i alderen 12 til 15 år fordelt på 30 skoler, hvoraf nogle havde forbud mod mobiltelefoner og andre ikke. En aldersgruppe, som i øvrigt bruger mellem 4 og 6 timer dagligt i gennemsnit på deres telefoner.

Sociale medier og mobilbrug skaber stadig mistrivsel

Undersøgelsen viste som nævnt ikke signifikante forskelle for eleverne på skolerne med og uden mobilforbud. Det samlede tidsforbrug på mobiltelefonerne i løbet af en dag var i øvrigt ens, hvad enten eleverne måtte inkludere mobilen i skoletiden eller ej. Det faktum at eleverne ikke havde mobilen fremme i skolen ændrede altså ikke adfærd uden for skoletiden.

Det betyder dog ikke, at undersøgelsen generelt frikender hverken sociale medier eller brug af mobiler for mistrivsel.

Undersøgelsen viser også en generel sammenhæng mellem graden af tidsforbrug på smartphones og sociale medier med mistrivsel, dårlig søvn, lavere fagligt niveau og mindre motion.

Flere eksperter taler om mobilforståelse

Undersøgelsens resultater flugter med flere eksperter, herunder PROSAs formand Niels Bertelsen, som har påpeget, at det ikke er mobilskærmen som er farlig, men mere måden apps fra techgiganter får lov at stjæle opmærksomhed og påvirke brugerne i alle døgnets 24 timer.

Og at skoletiden således også kunne bruges på netop at lære at håndtere mobiler og apps til større forståelse af teknologien bag, teknologisk dannelse og farezonerne ved brug af medier som eksempelvis Instagram og TikTok.

LÆS OGSÅ: Forbud mod mobiltelefoner løser ingenting


Læs også...

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…

Helena Louise Pfeffer er 23 år og har læst multimediesign. Hun valgte uddannelsen, fordi hun godt kan lide at være kreativ, men i dag synes hun, at…

27-årige Malthe Bech-Larsen er netop blevet færdig som IT-teknolog. Han har altid været lidt bange for at skulle ud på arbejdsmarkedet, men nu har han…