Foto: Unsplash/Rodion Kutsaiev

BØRN OG UNGE

Mobilforbud i skoler gør ingen forskel

Britisk forskerhold fandt ingen signifikante forskelle i trivslen eller fagligt niveau hos elever på skoler med og uden mobilforbud. Undersøgelsen viste i øvrigt, at mobilerne alligevel samlet set blev brugt lige meget hos begge grupper – bare uden for skoletiden.


Det er næppe en undersøgelse, som den danske regering vil like eller dele.

Til trods for, at den i februar blev offentliggjort i et af de højest ratede videnskabstidsskrifter The Lancet.

Forskere fra Birmingham Universitet fastslår nemlig:

"Der er ingen beviser for, at restriktive skolepolitikker er forbundet med generel brug af (mobil)telefon og sociale medier eller bedre mentalt velvære hos unge. Resultaterne giver ikke dokumentation for brugen af skolepolitikker, der forbyder telefonbrug i løbet af skoledagen i deres nuværende form, og indikerer, at disse politikker kræver yderligere udvikling."

Med andre ord: Et forbud mod mobiltelefoner i skolen har ikke haft målbar effekt på hverken trivsel eller fagligt niveau for eleverne.

Forskerne undersøgte 1.227 elever i alderen 12 til 15 år fordelt på 30 skoler, hvoraf nogle havde forbud mod mobiltelefoner og andre ikke. En aldersgruppe, som i øvrigt bruger mellem 4 og 6 timer dagligt i gennemsnit på deres telefoner.

Sociale medier og mobilbrug skaber stadig mistrivsel

Undersøgelsen viste som nævnt ikke signifikante forskelle for eleverne på skolerne med og uden mobilforbud. Det samlede tidsforbrug på mobiltelefonerne i løbet af en dag var i øvrigt ens, hvad enten eleverne måtte inkludere mobilen i skoletiden eller ej. Det faktum at eleverne ikke havde mobilen fremme i skolen ændrede altså ikke adfærd uden for skoletiden.

Det betyder dog ikke, at undersøgelsen generelt frikender hverken sociale medier eller brug af mobiler for mistrivsel.

Undersøgelsen viser også en generel sammenhæng mellem graden af tidsforbrug på smartphones og sociale medier med mistrivsel, dårlig søvn, lavere fagligt niveau og mindre motion.

Flere eksperter taler om mobilforståelse

Undersøgelsens resultater flugter med flere eksperter, herunder PROSAs formand Niels Bertelsen, som har påpeget, at det ikke er mobilskærmen som er farlig, men mere måden apps fra techgiganter får lov at stjæle opmærksomhed og påvirke brugerne i alle døgnets 24 timer.

Og at skoletiden således også kunne bruges på netop at lære at håndtere mobiler og apps til større forståelse af teknologien bag, teknologisk dannelse og farezonerne ved brug af medier som eksempelvis Instagram og TikTok.

LÆS OGSÅ: Forbud mod mobiltelefoner løser ingenting


Læs også...

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…

Den danske IT-branche omsatte for knap 330 milliarder kroner sidste år, hvilket er rekord. Fremgangen sker til trods for, at det samlede antal ansatte…

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…