efteruddannelse

Mød fem fremtidshackere

Fem flygtninge og asylansøgere, der har lært at programmere hos Hack Your Future, fortæller om deres højintensive undervisningsforløb.

26-årige Yana Khuchuieva kom til Danmark fra Ukraine for tre år siden. Efter et intensivt undervisningsforløb hos Hack Your Future arbejder hun i dag som webudvikler hos Peytz.

Jeg gik på universitetet i Ukraine og har en bachelor i et fag, der hedder dokumentation og kommunikation.

Jeg kom til Danmark for tre år siden, da min kæreste fik arbejde her. Han er programmør, og jeg havde aldrig forstået, hvad han laver. Men jeg begyndte at lære dansk og fik job i en restaurant i Tivoli.

Undervejs begyndte jeg at overveje min fremtid. Jeg faldt over en annonce for Hack Your Future, og så gik det op for mig, at jeg vil lære at programmere.

 

Det danske samfund har virkelig udvidet min horisont
- Yana Khuchuieva

Det var meget svært for mig at lære kodesprog i starten, fordi jeg hverken kunne engelsk eller dansk, da vi flyttede til København. Jeg troede ikke, jeg kunne klare det. Men med hårdt arbejde og rigtig gode undervisere lærte jeg både SQL, React og Javascript.

Det var først til allersidst, at jeg forstod, hvordan det hele bliver bundet sammen. Det var en stor aha-oplevelse.

Jeg har mødt nogle af mine bedste venner i Hack Your Future. Det er et fantastisk sted.

Tema:

Denne artikel er en del af et tema om foreningen Hack Your Future:

Hack din fremtid
Fem fremtidshackere

Jeg fik praktikplads hos Orchestra, hvor jeg var omgivet af it-professionelle og lærte en hel masse om programmering.

Og i marts 2020 blev jeg kontaktet af Peytz, som ville ansætte mig som junior developer. Jeg arbejder med projekter i forskellige teams og med forskellige sprog, og jeg er enormt glad for min arbejdsplads og mine kolleger.

Vi er super glade for Danmark, og København er vores by. Det har været en fantastisk rejse, og jeg er meget taknemmelig.

Det danske samfund har virkelig udvidet min horisont. Danskerne er mere selvstændige og uafhængige end i Ukraine – og de er gladere.

Jeres lakridser er virkelig mærkelige, men jeres smørrebrød er utroligt. Det ligner små kunstværker.

32-årige Dejene Daba flygtede fra Etiopien over Middelhavet og endte i Danmark. I dag arbejder han som frontend udvikler efter otte måneders uddannelse hos Hack Your Future.

Jeg studerede jura i tre år i Etiopien og fik et diplom, som svarer til en bachelor i Danmark. Men da jeg i 2015 deltog i nogle demonstrationer mod den siddende regering, kom jeg i alvorlige problemer, så det var bedst at komme væk. Jeg har en bror i Tyskland, som fortalte, hvordan jeg bedst kunne komme til Europa. Men jeg havnede i en lejr i Libyen, hvor nogle sygeplejersker fra Dansk Flygtningehjælp hjalp mig, indtil jeg kunne krydse Middelhavet til Italien. De var så sympatiske, at jeg var nødt til at komme til Danmark og se, hvad danskerne er for nogen.

Jeg kom nærmest grædende hjem nogle gange, når jeg havde svært ved at skrive og forstå kode
- Dejene Daba

Jeg boede i forskellige asylcentre i Danmark, men jeg var nødt til at gå under jorden i 18 måneder, da de ville sende mig tilbage til Italien. Undervejs mødte jeg en fantastisk dansk kvinde, som jeg er gift med i dag. Vi har en datter på to år. Vi flyttede til Sverige, hvor jeg fik opholdstilladelse, og 10. juli i år fik vi familiesammenføring i Danmark.

Jeg hørte om Hack Your Future på Facebook og søgte om at blive optaget. Jeg havde ingen viden om programmering, så der gik lang tid, før de gav mig lov til at starte. Det var vanvittig hårdt – særligt Javascript. Jeg kom nærmest grædende hjem nogle gange, når jeg havde svært ved at skrive og forstå kode. Men det er et super dejligt fællesskab, og du kan altid få hjælp, selv når du skriver fortvivlede spørgsmål klokken 02 om natten på Slack. Mine favoritter er React og CSS.

Jeg arbejder som frontend udvikler for Skördetid, hvor svenske landmænd kan søge arbejdskraft eller leje maskiner. Jeg har en fantastisk mentor og har lært utrolig meget. Jeg er glad for Danmark og er vild med jeres skøre sprog. Jeg elsker alt ved julen – både julemaden, gaverne, lysene og sneen.

29-årige Zoey Zou kom til Danmark fra Kina i 2018 og er i dag frontendudvikler hos Karnow. Hack Your Future var vejen til drømmejobbet.

Jeg kom til Danmark i 2018, da min eks-partner fik job her. Forinden arbejdede jeg som blæksprutte i en startup-virksomhed i Kina. Jeg besluttede mig for at lære at programmere, så jeg startede helt fra bunden med at se tutorials på nettet. I en kort, men fokuseret, periode brugte jeg ti timer om dagen på at lære at kode.

Jeg mødte nogle af folkene fra Hack Your Future til et Javascript-møde i København og spurgte, om jeg kunne være med. Der var noget ventetid, før jeg kunne komme på et hold, så jeg brugte alle mine kræfter på at blive dygtigere. De fortalte, at jeg skulle regne med at bruge 25 timer om ugen, men da jeg i forvejen brugte ti timer om dagen, var det ikke noget problem.

Hack Your Future er et virkelig stærkt og inspirerende fællesskab
- Zoey Zou

Hack Your Future er et virkelig stærkt og inspirerende fællesskab, og det giver dig et stort netværk blandt alle de frivillige mentorer, der arbejder i forskellige virksomheder. Jeg blev færdig i 2019 og fik arbejde i Trackman, som er et analyseværktøj for sportsfolk, og senere i Pleo, som laver smarte kreditkort, men jeg blev afskediget under coronakrisen.

I dag arbejder jeg som frontend udvikler i Karnow, som er et juridisk værktøj for advokater og kommuner. Jeg udvikler og vedligeholder alle de features på hjemmesiden, som brugerne interagerer med – mest i React og Javascript.

Jeg er glad for Danmark og vil gerne blive her. Her er en god work-life balance, og jeg føler mig værdsat som medarbejder. Det værste er den lange, mørke vinter. Og maden. I har mange rigtig hyggelige restauranter med middelmådig mad. I Kina er det omvendt. Du kan sidde og spise i virkelig forfærdelige omgivelser, men maden er fantastisk.

34-årige Mohamed Aldahoul flygtede fra Syrien og han arbejder i dag arbejder Too Good To Go som frontend engineer.

I Syrien er jeg uddannet radiograf og arbejdede på røntgenafdelingen på et hospital i fire år. Men jeg blev træt af det og begynde på handelshøjskolen. Så kom krigen. Jeg flygtede fra Syrien i 2014 sammen med min bror og søster. Vi sejlede ud fra Libyens kyst og blev samlet op på Middelhavet af et skib, som bragte os til Italien. Selv hvis du giver mig 50 millioner kroner, så vil jeg aldrig tage ud på den rejse igen. Siden kom vi til Sverige, hvor vi alle tre fik opholdstilladelse.

Jeg hørte om Hack Your Future fra en ven, som er datalog. Jeg havde rodet lidt med programmering for mange år siden, men jeg var aldrig blevet god til det. Så det var et kæmpe skridt for mig at prøve at forstå en maskine. Det er jo nemt nok at bruge programmerne, men det er noget helt andet at programmere dem. Jeg var nødt til at ændre mit mindset fuldstændig, og jeg brugte alle mine kræfter på Hack Your Future i otte måneder.

Selv hvis du giver mig 50 millioner, 
så vil jeg aldrig tage ud på den rejse igen
- Mohamed Aldahoul

Mit favoritværktøj er React, som er fantastisk til at lave smarte løsninger og applikationer. Da jeg afsluttede mit projekt i juni 2018, fik jeg praktikplads i en virksomhed i Sverige og senere fast arbejde i en virksomhed som frontend developer. Men min kone er dansk, og sammen har vi tre små børn, så da jeg fik statsborgerskab i 2019, sagde jeg mit job op og flyttede med det samme til Danmark.

I dag arbejder jeg i Too Good To Go som frontend engineer. Jeg har 700 kollegaer, hvor af de 50 er it-medarbejdere, så jeg fortsætter med at lære nyt hver eneste dag. Jeg er utrolig glad for at være der, og jeg vil gerne bo i Danmark resten af livet. Nogen klager over vejret, andre klager over skattetrykket. Jeg er bare glad for mit liv her.

Sana Hayat er 28 år og kom fra Pakistan til Danmark i 2013. Efter en Hack Your Future-uddannelse i programmering er hun i dag frontendudvikler hos PwC.

Jeg var lige blevet færdig med min bachelor i matematik og fysik på universitetet i Pakistan, da jeg som 21-årig flyttede til Danmark med min mand, som havde fået arbejde her. Det var i november 2013. Jeg ville gerne tage en kandidatuddannelse, men jeg havde ikke råd til det i Danmark. Så blev jeg gravid, og vi fik en datter i 2015.

Jeg forsøgte at videreuddanne mig med selvstudier online, mens jeg lærte dansk ved siden af. Men jeg følte mig meget isoleret, når jeg sad dér foran computeren hele dagen, og jeg savnede at have andre studerende omkring mig.

Jeg har aldrig oplevet så meget opbakning og støtte
- Sana Hayat

Jeg så en reklame for Hack Your Future på Facebook og blev optaget i slutningen af 2018. Jeg kunne lidt Javascript i forvejen, men det var svært for mig at komme videre. Det ændrede sig på Hack Your Future. Jeg har aldrig oplevet så meget opbakning og støtte. De skubbede mig hele tiden fremad, hver gang jeg gik i stå eller følte mig fortabt. Ingen problemer var for små. På den måde oplevede jeg dem mere som familie eller venner end 
som lærere.

Jeg afsluttede Hack Your Future i august 2019 og kom nogle måneder senere i praktik hos PWC, hvor jeg stadig er. Det er et fantastisk spændende sted. Jeg er frontend udvikler i React, og jeg er omgivet af dygtige og hjælpsomme mennesker. Hver dag lærer jeg noget nyt, og lige nu er jeg med i et team, der udvikler en GDPR-scanner.

Jeg er glad for Danmark, og jeg elsker den danske sommer. Men jeg har vandfobi, så jeg blev bange, da jeg første gang så Danmark fra flyet. Alt det vand! Men jeg kæmper med det og har besluttet mig for at lære at svømme.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…