Når Christopher Klüter bliver spurgt, hvad visionen er for Hack Your Future, falder svaret prompte:
– Vi skal være de første, man tænker på, når det handler om diversitet og inklusion i techbranchen. Hvis en virksomhed føler, at de ikke gør nok på den front, så skal de kontakte os.
I sin grundessens er Hack Your Future (HYF) et gratis, højintensivt undervisningsforløb, hvor primært flygtninge og asylansøgere i løbet af otte måneder lærer programmering på et niveau, så de kan få job som webudviklere.
Christopher Klüter fik idéen til Hack Your Future i 2016, og siden er det gået stærkt. Det afgørende rygstød kom fra Anders Morgenthaler, der betalte 60.000 kroner af egen lomme til at finansiere seks måneders startløn til Christopher Klüter, mens han afsøgte fondsmuligheder og etablerede et netværk af it-professionelle.
Senere fulgte en treårig millionbevilling fra Den A.P. Møllerske Støttefond, som gør, at HYF i dag er en veletableret forening, der spreder kode og glæde fra de rustikke loftslokaler på Vesterbro i København.
Det første pilotkursus fandt sted i 2017 med otte udvalgte deltagere samt en håndfuld frivillige it- professionelle som mentorer og undervisere.
Jeg oplever, at der er en særlig ånd blandt webudviklere. De har en meget stærk interesse i deres felt, og de vil gerne give det videre til andre.
Lige siden har der hver eneste søndag været undervisning i React, Javascript, Node og mange andre sprog for en voksende skare af deltagere.
– Min største frygt var, at de frivillige mentorer ville miste interessen for at undervise efter et par uger. Men næsten alle siger, at de får et stort professionelt udbytte ud af at lære fra sig og dele deres viden om programmering og kode, fortæller 33-årige Christopher Klüter, der er uddannet på CBS, men har lidt webudvikling med i rygsækken.
Denne artikel er en del af et tema om foreningen Hack Your Future:
Hack din fremtid
Mød fem fremtidshackere
Kurserne i webudvikling er bygget op om 130 timers intensiv undervisning i lokalerne på Vesterbro samt 850 timers hjemmearbejde og et afsluttende projekt.
– Så er de flyvefærdige, siger han.
Marie Hoff, der er projektleder i HYF og har en fortid i Kompasset, som arbejder med socialt udsatte udlændinge, peger på, at de it-professionelle tilsyneladende er lavet af et særligt stof.
– Jeg oplever, at der er en særlig ånd blandt webudviklere. De har en meget stærk interesse i deres felt, og de vil gerne give det videre til andre. De bliver glade, når andre får samme passion for kode og programmeringssprog, og de har en meget stærk kultur for videndeling, siger Marie Hoff, der er 32 år og har en kandidat i udviklingsstudier fra København Universitet.
Idéen om at opkvalificere udlændinge inden for programmering og webudvikling blev fostret i kølvandet på flygtningekrisen i 2016, hvor millioner flygtninge søgte mod Europa. Mange af dem med en høj uddannelse i bagagen, men med stærkt begrænsede muligheder for at anvende deres kompetencer i Danmark.
Christopher Klüter fortæller, at han dengang følte sig frustreret over kun at kunne give et ’like’ på sociale medier til historier om at hjælpe flygtninge – vel vidende, at det ikke gjorde en forskel for de mennesker, der var på flugt.
– Techbranchen er som udgangspunkt meget modstandsdygtig over for kriser og konjunkturer, og webudvikling er helt afgørende for at bygge de digitale platforme, som hele tiden skyder op. Så det var oplagt at satse på, siger Christopher Klüter.
Så høj er Hack Your Futures succesrate, idet 102 indtil videre har gennemført uddannelsen
Med startkapitalen i hånden gik han i gang med sit projekt, og i dag kan se tilbage på tre år med fuld fart på kodesproget, et stærkt netværk af it-professionelle og en stor flok af studerende, der har fået job i danske virksomheder.
I tørre tal har 85 af de studerende fra Hack Your Future fundet arbejde som webudviklere. 102 har gennemført uddannelsen. Det giver en succesrate på 83 procent.
Gruppen af frivillige mentorer består af 164 it-professionelle, der på skift står for den fysiske undervisning hver søndag, men de studerende kan trække på netværket online, når de har behov for det.
Marie Hoff fortæller, at en af udfordringerne for integrationsarbejdet i Danmark er at finde job til de højtuddannede udlændinge – for eksempel jurister, farmaceuter og ingeniører – som i stedet ender som lagerarbejdere, servicemedarbejdere eller nattevagter.
– Vi møder tit udlændinge, som burde være super attraktive for Danmark, men som ikke kan få arbejde. De ønsker ikke at være en belastning samfundet. Men de er vant til at suge viden til sig, og i Hack Your Future kan de koble de nye kodekompetencer til de erfaringer, de har i forvejen. På en måde giver vi dem mulighed for at starte forfra i it-branchen, hvor der er gode jobmuligheder, siger Marie Hoff.
Vi skal være de første, man tænker på, når det handler om diversitet og inklusion i techbranchen
Set i et større samfundsperspektiv betyder det også, at der frigives nye arbejdspladser i servicebranchen i takt med, at de studerende på HYF rykker op i hierarkiet og finder nyt arbejde inden for it-faget.
– Forhåbentlig giver det plads til de folk, der har endnu færre ressourcer, siger Christopher Klüter.
Størstedelen af de studerende er flygtninge eller asylansøgere, men der er også blevet plads til andre udlændinge, der af forskellige årsager er havnet i Danmark. Og selv om der politisk er lagt begrænsninger på asylansøgeres jobmuligheder, så er det altid muligt at finde en udvej, hvis en virksomhed vil ansætte en af de studerende.
– Der er altid en løsning. Vi er lykkedes med at omstøde asylansøgninger til arbejdstilladelser, fordi en virksomhed ønskede det, siger Christopher Klüter.
En af de virksomheder, der har ansat studerende fra Hack Your Future, er revisionsfirmaet PwC.
– Mine erfaringer med studerende fra Hack Your Future er, at de er meget engagerede og enormt motiverede efter at lære mere. De evner og kompetencer, som de har erfaret igennem Hack Your Future, er meget relevante for mange it-virksomheder, og jeg mener, de kan være en stor hjælp til at udfylde den store efterspørgsel på softwareudviklere i Danmark, siger Kristoffer Tølbøll, der er softwareudvikler og konsulent i PwC.
Efterspørgslen på Hack Your Futures særlige model illustreres af, at det kun er 10 procent af ansøgerne, der bliver optaget:
– Vi kunne starte dobbelt så mange hold op, som vi gør i dag. Der er stor efterspørgsel, også selv om der kommer færre asylansøgere til Danmark nu. Vores styrke er, at vi både har integration og beskæftigelse indbygget i projektet, men det afgørende er vores tech vibe og vores fællesskab, siger Marie Hoff.
For udenforstående kan det virke ubegribeligt, at man på otte måneder kan opnå de kompetencer, der er nødvendige for at begå sig som webudvikler.
Christopher Klüter skynder sig da også at understrege, at Hack Your Future ikke kan erstatte en kandidatgrad i datalogi.
– Læring stopper jo aldrig. Nogle bruger det som trinbræt til at søge ind på IT-Universitetet og bygge oven på. Andre får et job som webudvikler. Det er jo ikke alle funktioner, der kræver, at du er verdensmester. Men kan nå langt uden en kandidatgrad, siger han.
Læring stopper jo aldrig
I øjeblikket er Hack Your Future optaget af at skabe en bæredygtig økonomi, når fondspengene udløber til sommer.
Det sker blandt andet gennem partnerskaber, der giver virksomheder eksklusiv adgang til at møde de studerende.
Og for Christopher Klüter er det umuligt at forestille sig en verden uden Hack Your Future:
– Jeg havde drømt om, at vi kunne nå derhen, hvor vi er i dag, men jeg ville have været tilfreds med langt mindre. Der er så meget motivation, entusiasme og energi i luften. Jeg tror, Hack Your Future vil overleve i flere år, selv om vi ikke fik flere penge, alene fordi folk elsker fællesskabet og den gode energi.
Som virksomhed eller organisation er det muligt at blive partner med Hack Your Future og få adgang til nye it-talenter og webudviklere samt til kurser og workshops. HYF har oprettet tre typer af partnerskaber, som du kan se på hackyourfuture.dk