billede af kvinder

Medlemmerne af det nye netværk vil skabe et frirum, hvor der er plads til at stille dumme spørgsmål og nørde med elektronik. Foto: Lizette Kabré

netværk

Nyt netværk gør op med datalogisk perfektionisme

Prosabladet fik lov til at kigge forbi det første netværksmøde blandt kvindelige datalogistuderende i København. Et netværk, der vil gøre op med stereotyper og skabe et frirum med højt til loftet.

Datalogistudiet kan være overvældende, og det kan være svært som kvinde at finde sig til rette i et udpræget mandsdomineret studiemiljø. Sådan lyder det samstemmende fra flere af de fremmødte i et nyt PROSA-netværk, der er startet af kvindelige datalogistuderende fra Datalogisk Institut på Københavns Universitet (DIKU).

Og selvom netværket er stiftet på baggrund af en snak blandt kvindelige studerende, så er det åbent, og alle er velkomne, understreger Nanna Bernbom, der er en af initiativtagerne.
– Vi vil gerne lave et rum, hvor det er okay at fejle, og hvor man kan spørge om hjælp og bede om at få det forklaret igen. Det er miljøet på DIKU ikke rigtigt til, og så syntes vi, der manglede noget for minoriteter på studiet. I dette netværk har jeg også mulighed for at lære andre kvinder på studiet at kende. Vi er så få på datalogi, men alligevel taler kvinder ikke rigtigt sammen på tværs af årgangene, forklarer 27-årige Nanna Bernbom, der er bachelor i matematik og datalogi.

Da Prosabladet besøger det første netværksmøde, har de ti kvinder placeret sig i mindre grupper, hvor de er i gang med at bygge kredsløb, så der kommer lyd på det elektroniske grej, de har fået udleveret.

Der mumles, grines og råbes på assistance.
– Det har været nyt for mig, men megasjovt! Når man til hverdag koder på en skærm, så er det sjovt at rode med ledninger og få det til at lyse og larme, lyder det fra 27-årige Cami Krogh Dalsgaard.

Til kamp mod stereotyper

Flere af deltagerne oplever, at de nemt kan komme til at føle sig isoleret på studiet, og at der eksisterer en kultur, hvor man kan blive bange for at fejle.
– Mit håb er, at jeg får et stærkere netværk og flere, jeg kan trække på, hvis noget bliver svært. Jeg oplever tit, at jeg som kvinde censurerer mig selv lidt på studiet. Man er bange for at fejle af frygt for, at man dermed forstærker stereotypen om, at kvinder ikke kan finde ud af det. Det kan jeg vende med andre kvinder, lyder det fra Amalie Mørck, der er 29 år og tredjeårs studerende på Datalogisk Institut.

Med små skridt kan vi forhåbentlig skubbe til forestillingen om kvinders rolle i faget
- Cami Krogh Dalsgaard, datalogistuderende

For Cami Krogh Dalsgaard er netværket en god mulighed for at række ud til andre – også selvom man er lidt genert og ikke lige er typen, der kontakter nye mennesker på studiet.
– Normen er, at det er rigtig fedt at være rigtig nørdet på studiet. Og selvom jeg ikke er i tvivl om, at det er det helt rette studie for mig, så savner jeg et rum, hvor det er i orden at fejle, og hvor det ikke kun handler om at være den bedste, men også om at have det sjovt sammen, siger hun.

Også for mænd

Mænd, kvinder og alle former for minoriteter er velkomne i netværket. Deltagerne insisterer på, at der skal være mere end almindeligt højt til loftet i netværket, og at alle skal kunne lægge mindreværdet i døren og føle, at her kan de være sig selv.

Det er ikke altid nemt som kvinde på et studie, hvor cirka 80 procent er mænd.
– Som kvinde er jeg nemmere at gøre grin med, og jeg oplever, at sexismen både kan være subtil og meget direkte. Når jeg rækker hånden op, er det, som om jeg repræsenterer hele kønnet, fortæller Beate Berendt Søegaard og suppleres af Nanna Bernbom:
– Jeg har haft det fint med at læse på mandsdominerede studier, men jeg tror da, jeg har oplevet nogle ting, som jeg kun har oplevet, fordi jeg er kvinde. For eksempel at blive spurgt, om jeg selv har skrevet mit bachelorprojekt – ’også koden?’ – eller om ikke min kæreste har hjulpet. Som kvinde kan man opleve, at det forventes, at det er mig, der skriver rapporten, og fyrene, der koder.

Vil hjælpe nye studerende

Uanset om det er jokes om kvinder og teknik eller følelsen af, at man ikke må afsløre, at man har brug for hjælp, så er det en kultur, der særligt gør indtryk på nye studerende.

Derfor planlægger netværket at være synlig for kommende studerende.
– Forhåbentlig er vi en dag ikke kun cirka 10 procent kvinder på datalogi. Men det kræver, at det bliver nemmere at være ny, kvindelig studerende, og at de kommende studerende ikke lider af samme frygt for at fremstå dumme, som flere af os har oplevet, fortæller Amalie Mørck.

Jeg har haft det fint med at læse på mandsdominerede studier, men jeg tror da, jeg har oplevet nogle ting, som jeg kun har oplevet, fordi jeg er kvinde
- Nanna Bernbom, bachelor i matematik og datalogi

Netværket planlægger en filmaften ved studiestart, hvor også nye studerende kan være med, og de vil hænge plakater op på studiet med seje kvinder fra datalogiens historie.
– Med små skridt kan vi forhåbentlig skubbe til forestillingen om kvinders rolle i faget, lyder det fra Cami Krogh Dalsgaard, inden den datalogistuderende igen kaster sig over elektronikken.

For selv efter en alvorlig snak om et hårdt studie, kønsstereotyper og minoriteter så er de samlet om det, de elsker allermest: At lege, nørde og kode løs, og hvor de både kan prale eller bede om hjælp uden at skulle tænke over det.
– Jeg er vild med det her. Det er dejligt med en praktisk og visuel øvelse, hvor man får umiddelbar feedback, siger Amalie Mørck.
 

Vil du være med?

Det nye netværk planlægger fire årlige møder i PROSAs lokaler i København. Hvis du er interesseret i at deltage, så kontakt Monica Topsøe Jensen fra PROSA på mtj@prosa.dk eller telefon 27 10 78 83.


Læs også...

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…

23-årige Polly har været en del af det danske cyberlandshold i tre år, og holdet har især lært hende, at det er vigtigt at tro på sig selv.