Nyt kapitel i den evige saga om Oracle, Google og retten til Java

Var det fair, da Google udviklede Android og besluttede sig for at anvende Java-APIer uden at betale for en Java-licens?

Det er kernen i den nu mere end otte år lange strid mellem Oracle og Google om anvendelsen af Java som programmeringssprog til udvikling af apps til Android. Striden har ført til, at de to teknologigiganters advokater i flere omgange har været omkring de amerikanske retssale for at præsentere deres sag.

Google holder fast i, at det var ”fair use” at anvende Java-APIerne og påpeger, at det kun er en lille brøkdel af Java, som anvendes i Android. Oracle købte Sun i 2010 for 7,4 milliarder dollars (45 milliarder kroner) og anlagde sag mod Google mindre end otte måneder efter købet af Sun. Oracle argumenterer for, at Google er gået langt længere end fair use ved at udvikle en ny konkurrerende platform baseret på Java-APIerne.

Kort før påske vandt Oracle et nyt slag i den lange udmarvende strid med Google. En appelret kom frem til, at Google har overtrådt licensrettighederne og derfor skal betale et endnu ikke fastlagt beløb som bod til Oracle. Oracle har krævet 8,8 milliarder dollars (53 milliarder kroner) i erstatning. Afgørelsen kommer, efter at en jury i 2016 ellers besluttede at Googles anvendelse af APIerne var ”fair use”.

Google kan nu bede de tre dommere i appelretten, som dømte til Oracles fordel, om at genoverveje dommen. Det er også muligt for Google at bede alle appelrettens dommere om at blive involveret i en ny afgørelse. Derefter er der mulighed for, at sagen kommer hele vejen til den amerikanske højesteret, inden en endelig afgørelse på den årelange strid kan træffes.

dmy


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…