Nyt kapitel i den evige saga om Oracle, Google og retten til Java

Var det fair, da Google udviklede Android og besluttede sig for at anvende Java-APIer uden at betale for en Java-licens?

Det er kernen i den nu mere end otte år lange strid mellem Oracle og Google om anvendelsen af Java som programmeringssprog til udvikling af apps til Android. Striden har ført til, at de to teknologigiganters advokater i flere omgange har været omkring de amerikanske retssale for at præsentere deres sag.

Google holder fast i, at det var ”fair use” at anvende Java-APIerne og påpeger, at det kun er en lille brøkdel af Java, som anvendes i Android. Oracle købte Sun i 2010 for 7,4 milliarder dollars (45 milliarder kroner) og anlagde sag mod Google mindre end otte måneder efter købet af Sun. Oracle argumenterer for, at Google er gået langt længere end fair use ved at udvikle en ny konkurrerende platform baseret på Java-APIerne.

Kort før påske vandt Oracle et nyt slag i den lange udmarvende strid med Google. En appelret kom frem til, at Google har overtrådt licensrettighederne og derfor skal betale et endnu ikke fastlagt beløb som bod til Oracle. Oracle har krævet 8,8 milliarder dollars (53 milliarder kroner) i erstatning. Afgørelsen kommer, efter at en jury i 2016 ellers besluttede at Googles anvendelse af APIerne var ”fair use”.

Google kan nu bede de tre dommere i appelretten, som dømte til Oracles fordel, om at genoverveje dommen. Det er også muligt for Google at bede alle appelrettens dommere om at blive involveret i en ny afgørelse. Derefter er der mulighed for, at sagen kommer hele vejen til den amerikanske højesteret, inden en endelig afgørelse på den årelange strid kan træffes.

dmy


Læs også...

”Der er ingen tvivl om, at ChatGPT er højere kvalitet i forhold til specifikke opgaver, men generelt er DeepSeek god nok. Man kan sige, at den fint…

Virtual reality er trådt ind hos sundhedsvæsenet. Senest er VR-briller blevet en del af hverdagen på flere hospitaler, hvor de giver patienter et…

En stor, global undersøgelse viser et tydeligt ønske om bedre balance mellem privatliv og arbejde. Det er første gang, at det bliver højere…

I Tyskland har over 70 procent af virksomhederne ifølge Eurostat svært ved at få fat i de rette it-kompetencer. I Danmark gælder det halvdelen af…

Presset økonomi i Rigspolitiet betyder, at Koncern IT, der står for politiets it-udvikling og it-drift skal spare 50 årsværk. Processen med…

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…