DIGITALISERING

Opråb: Skån Datatilsynet

Syv aktører – herunder PROSA – advarer i et fælles opråb om konsekvenserne af at spare på midlerne til Datatilsynet.

Datatilsynet står til at miste 3,7 millioner kroner i 2023 og mere end 10 millioner kroner frem mod 2026. Det svarer til små 20 procent af bevillingen – eller 13 procent af de ansatte.

Det har fået syv aktører – herunder PROSA – til i fælles opråb at advare om konsekvenserne af at spare på midlerne til Datatilsynet.

Opråbet kommer, fordi regeringen lægger op til at reducere Datatilsynets bevilling på finansloven, og det vil skade både digitaliseringen og borgernes tillid, skriver de syv aktører, der ud over PROSA består af Rådet for Digital Sikkerhed, Dansk Industri, Dansk Erhverv, Forbrugerrådet Tænk, IDA og IT-­Branchen.
”Jo mere vi vil digitalisere, des vigtigere er det, at det sker på en måde, der beskytter den enkeltes data mod misbrug og sikrer den nødvendige tillid til den digitale udvikling”, står der i opråbet.

Vi skal have mere af alt det gode, Datatilsynet giver os
- Fælles opråb

Data har stor værdi for både offentlige og private aktører, når de skal produktudvikle, digitalisere, effektivisere og fokusere deres servicer, skriver de syv aktører, og ”de fleste danskere har tillid til denne digitalisering, fordi de forventer, at der bliver passet godt på deres oplysninger, på samme måde som de har tillid til, at de kan begå sikkert sig i den fysiske verden”.

Og her har Datatilsynet en helt afgørende rolle. ”Gennem de sidste måneder har Datatilsynet kunnet konstatere, at rigtig mange både offentlige og private aktører ikke har haft nok styr på databeskyttelsen, hvor Helsingør Kommunes Chromebook-sag nok er den højest profilerede”, skriver de syv aktører.

De peger på, at der sker i omegnen af 150 anmeldelser af databrud til Datatilsynet hver uge, og de konstaterer, at det formodentlig blot er toppen af isbjerget.
”Datatilsynet skal forebygge brud på reglerne gennem rådgivning og vejledning og ved at finde fejl, som er skabt gennem sløseri, uvidenhed eller anden grund hos de aktører, der behandler vores data”, lyder det i opråbet.

Derfor skal tilsynet have flere og ikke færre midler. ”Vi skal have mere af alt det gode, Datatilsynet giver os. Lad os derfor i stedet styrke Datatilsynet. Prisen på ekstra årsværk til Datatilsynet er en lille pris at betale for at understøtte og udbygge tilliden til digitaliseringen”, lyder opfordringen.

De syv aktører foreslår, at Datatilsynet får varige nye ressourcer til en dedikeret vejledningsenhed, der skal rådgive virksomheder, myndigheder og organisationer.
”Vi ønsker i endnu højere grad at forebygge, at der sker lovbrud, når vi digitaliserer og behandler data. Det er bedre at forebygge forbrydelsen end at vente på at fange forbryderen”, skriver de.

Derfor opfordrer de politikerne til, at Datatilsynets bevilling varigt øges med et tocifret millionbeløb på finansloven 2023.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…