Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

udenlandsk arbejdskraft

Regeringen vil skrotte opholdskrav

Det omstridte opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge, ser måske ud til at blive sløjfet.

Regeringen er klar til at fjerne det omstridte opholdskrav, der begrænser retten til dagpenge, og som PROSA også har kæmpet imod. Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) garanterer i et interview med Politiken, at ”det er vores politik, og det kommer til at ske”.

Ministeren tilføjer, at opholdskravet står højt på listen over hans kommende opgaver, og han peger på flere grunde til at droppe opholdskravet. For det første er den overvejende del af folk, der bliver ramt af kravet, etniske danskere, som har været i udlandet for at arbejde. For det andet har det vist sig nærmest umuligt for a-kasserne at administrere og dokumentere, og for det tredje er det med til at udhule, hvor attraktivt det er at melde sig ind i en a-kasse, siger Peter Hummelgaard til Politiken.

Opholdskravet betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste 12 år for at være berettiget til dagpenge – også selv om man i alle årene har indbetalt til en a-kasse.

Det blev vedtaget af VLAK-regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og trådte i kraft ved nytår med en intention om at skærme dagpengesystemet mod udlændinge, der kommer til Danmark.