Lektor Jacob Kirkensgaard. Foto: Københavns Universitet

Forskning

Røntgenstråler kan give os velsmagende plantebaseret kost

Røntgenstråler kan bruges til at optimere vores fødevarer og bidrage til, at vi kan lave velsmagende plantebaseret kost til gavn for klimaet. Det viser forskning fra Københavns Universitet.

Hvordan fungerer metoden?

Small Angle X-ray Scattering er en metode, der via røntgenstråler kan undersøge materialer på nanometer-skala, hvor en nanometer svarer til en milliontedel af en millimeter. Metoden fungerer ved, at lysbølger sendes ind i eksempelvis en proteinbaseret fødevare, hvor de interagerer med elektroner i prøven. Nogle af lysbølgerne bliver absorberet, andre passerer igennem, og andre igen påvirker molekylerne. Lysbølgerne bliver spredt i nye retninger, og det mønster, de danner, bliver analyseret og giver indsigt i de strukturelle egenskaber af fødevaren.

Hvad kan det fortælle jer?

Udviklingen af nye bæredygtige og innovative fødevarer afhænger af, at vi kan forstå og analysere strukturen i de enkelte produkter. Vi har brugt SAXS-metoden til at undersøge, hvordan mælkeproteiner opfører sig ved forskellige bæredygtige forarbejdningsmetoder. Vores viden om, hvordan komponenterne i mælk giver en særlig smag, mundfølelse og tekstur, kan vi bruge til forskning i plantebaserede proteiner. For hvis vi kan kortlægge præcis, hvad det er, der gør, at mælken giver os god næring, føles blød i munden og smager sødt og salt, kan vi kopiere de egenskaber til nye plantebaserede og mere klimavenlige produkter og på den måde få flere til at spise dem.

Hvad kan vi bruge det til?

Vi kan for eksempel designe fødevarer, der nedbrydes på en måde, så vi optager flest mulige næringsstoffer, og vi kan optimere udviklingen af fødevarer i forhold til smag, tekstur og næringsindhold. Forestil dig, at du kan tage din yndlingssnack – det kunne være en Marsbar eller en flødeskumskage – og gennemlyse den med røntgenstråler for at få kortlagt, hvad det er, der gør, at det smager så lækkert. Og forestil dig så, at du kan overføre nogle af de gode egenskaber og den fantastiske smag til sundere og mere bæredygtige produkter. Det er faktisk ikke ren fantasi, men kan blive virkelighed.

Hvad er næste skridt?

Vi har på Institut for Fødevarevidenskab anskaffet et nyt Nano-inXider instrument, der netop bruger røntgenstråling til at undersøge blandt andet fødevarer. Vi har for nylig holdt møde med en række store danske fødevareproducenter og ingrediensvirksomheder, der især er nysgerrige på, hvordan de kan lave lækre plantebaserede fødevarer, uden at gå på kompromis med smag og struktur.

”SAXS – Small Angle X-ray Scattering” af lektor Jacob Kirkensgaard og professor Lilia Arhné på Institut for Fødevarevidenskab og Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.


Læs også...

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…