Lektor Jacob Kirkensgaard. Foto: Københavns Universitet

Forskning

Røntgenstråler kan give os velsmagende plantebaseret kost

Røntgenstråler kan bruges til at optimere vores fødevarer og bidrage til, at vi kan lave velsmagende plantebaseret kost til gavn for klimaet. Det viser forskning fra Københavns Universitet.

Hvordan fungerer metoden?

Small Angle X-ray Scattering er en metode, der via røntgenstråler kan undersøge materialer på nanometer-skala, hvor en nanometer svarer til en milliontedel af en millimeter. Metoden fungerer ved, at lysbølger sendes ind i eksempelvis en proteinbaseret fødevare, hvor de interagerer med elektroner i prøven. Nogle af lysbølgerne bliver absorberet, andre passerer igennem, og andre igen påvirker molekylerne. Lysbølgerne bliver spredt i nye retninger, og det mønster, de danner, bliver analyseret og giver indsigt i de strukturelle egenskaber af fødevaren.

Hvad kan det fortælle jer?

Udviklingen af nye bæredygtige og innovative fødevarer afhænger af, at vi kan forstå og analysere strukturen i de enkelte produkter. Vi har brugt SAXS-metoden til at undersøge, hvordan mælkeproteiner opfører sig ved forskellige bæredygtige forarbejdningsmetoder. Vores viden om, hvordan komponenterne i mælk giver en særlig smag, mundfølelse og tekstur, kan vi bruge til forskning i plantebaserede proteiner. For hvis vi kan kortlægge præcis, hvad det er, der gør, at mælken giver os god næring, føles blød i munden og smager sødt og salt, kan vi kopiere de egenskaber til nye plantebaserede og mere klimavenlige produkter og på den måde få flere til at spise dem.

Hvad kan vi bruge det til?

Vi kan for eksempel designe fødevarer, der nedbrydes på en måde, så vi optager flest mulige næringsstoffer, og vi kan optimere udviklingen af fødevarer i forhold til smag, tekstur og næringsindhold. Forestil dig, at du kan tage din yndlingssnack – det kunne være en Marsbar eller en flødeskumskage – og gennemlyse den med røntgenstråler for at få kortlagt, hvad det er, der gør, at det smager så lækkert. Og forestil dig så, at du kan overføre nogle af de gode egenskaber og den fantastiske smag til sundere og mere bæredygtige produkter. Det er faktisk ikke ren fantasi, men kan blive virkelighed.

Hvad er næste skridt?

Vi har på Institut for Fødevarevidenskab anskaffet et nyt Nano-inXider instrument, der netop bruger røntgenstråling til at undersøge blandt andet fødevarer. Vi har for nylig holdt møde med en række store danske fødevareproducenter og ingrediensvirksomheder, der især er nysgerrige på, hvordan de kan lave lækre plantebaserede fødevarer, uden at gå på kompromis med smag og struktur.

”SAXS – Small Angle X-ray Scattering” af lektor Jacob Kirkensgaard og professor Lilia Arhné på Institut for Fødevarevidenskab og Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet.


Læs også...

Det seneste halve år har PROSA oplevet, at antallet af henvendelser om opsigelser overstiger antallet af ansættelseskontrakter. ”Det er nyt og uvant,…

Kommissionens udspil omkring at gøre EU førende inden for AI-udvikling blev offentliggjort 9. april. Der skal blandt andet oprettes AI-gigafabrikker…

I 2026 åbner SDU et nyt campus i Vejle, som skal have fokus på IT- og STEM-uddannelser. Nu har uddannelses- og forskningsministeren godkendt de første…

Meta vil udvide begrænsningerne i de ungdomskonti til Instagram, som virksomheden indførte i blandt andre USA, Canada og England i efteråret. Samtidig…

Surrogatmødre, medforældre og stedbørnsadoptanter får nu udvidede muligheder for at holde barsel. Læs om de nye regler her.

PROSA oplever en stigning blandt især mandlige medlemmer, der opsiges enten i forbindelse med, at de fremsætter ønske om afholdelse af forældreorlov,…

Netcompany har alle de rette kontakter og kontrakter med det offentlige Danmark, men det sker desværre ofte på bekostning af de ansatte. ”Der er for…

Peter var glad og spændt, da han landede sit første job i IT-branchen – en ansættelse i Netcompany. Men nu, et halvt år senere, er han ved at brænde…

Fredag den 4. april er det 50 år siden, at Bill Gates og Paul Allan stiftede virksomheden Microsoft. De gjorde hjemmecomputeren (desktop) til…

Der mangler et opgør og nye alternativer til techgiganternes forretningsmodel, som fremmer hadtale. Tag jer sammen og kom i gang, lyder det fra Maia…