San Francisco forbyder ansigtsgenkendelse

Som den første by i USA har San Francisco vedtaget en ny lovgivning, der blandt andet gør det ulovligt for byens politi at benytte sig af ansigtsgenkendelse.

"Det her handler om at sige, at vi godt kan have sikkerhed uden at være en sikkerhedsstat. Vi kan godt have et godt politi uden at være en politistat”, siger byrådsmedlem Aaron Peskin og tilføjer, at det handler om at skabe tillid hos lokalsamfundet gennem information og ikke ved brug af Big Brother-teknologi.

Forbuddet mod politiets brug af ansigtsgenkendelse er en del af en pakke, der skal regulere brugen af overvågningsteknologi i byen, så offentlige myndigheder skal søge om tilladelse til at benytte overvågning.

Forbuddet gælder ikke lufthavne og havne, og det omfatter heller ikke private og virksomheder.

Ugen forinden vedtog et enigt byråd, at alle fysiske butikker i San Francisco skal acceptere kontanter som betalingsmiddel. Lignende lovgivning er vedtaget i New Jersey og Philadelphia. Det stigende antal kontantløse butikker er ifølge bystyret diskriminerende over for den mindst velhavende del af befolkningen – deriblandt mange tusinde hjemløse – som ikke har en bankkonto og derfor heller ikke har kreditkort.

”Vi vil strække os langt for at sikre, at alle indbyggere i San Francisco har lige adgang til byens økonomi”, siger byrådsmedlem Vallie Brown, der også fremhæver, at mange mennesker ikke ønsker at sætte digitale fodspor, når de køber ind.

ohl