Simone Marie Petersen it-uddannet i Business Economics & IT
TEMA

Simone Marie Petersen

Masser af jobmuligheder, cool at være nørdet, vi har nyt syn på it, og så behøver du ikke at kunne kode.

Simone Marie Petersen og er lige blevet færdig med min professionsbachelor i Økonomi og IT (Business Economics & IT) og er 26 år gammel. 

> Det er gratis at være medlem af PROSA for it-studerende

Hvorfor valgte jeg en fremtid inden for it/tech?
-    Jeg valgte at tage en uddannelse som indebærer it, da jeg altid har haft stor interesse for it, hvilket nok stammer fra, at min far også altid har haft en interesse, så det har man spejlet sig i. Derudover syntes jeg, at det er et enormt spændende fag, som byder på mange forskellige retninger. Særligt er det fedt at følge med i udviklingen af it, og hvordan den konstant er i forandring. 

-    På min uddannelse gik det op for mig, at it er et virkelig vigtigt værktøj i forhold til optimering af processer, og hvordan det kan mindste spildtid, ved manuelt arbejde, samt generelt hvilken effekt it har på verden i dag.   

Har løn og karrieremuligheder betydet noget for dit valg?
-    Det har det i bund og grund nok. Jeg tror, jeg tænkte, at it var et godt valg, da det er noget, som altid vil have relevans, og at det gav gode karriemuligheder, fordi der er så mange forskellige veje, som it kan føre hen.

-    Det kan være den helt tekniske vej, hvor man sidder med back-end og koder en masse,  eller det kan være den mere ”bløde” vej i form af viden omkring IT, men uden den helt tekniske del, hvilket kan benyttes til at rådgive og vejlede virksomheder. 

Hvad er det gode ved studiet?
-Det fede ved studiet på KEA er, at der er meget fokus på, at den viden, man får skal kunne benyttes i praksis. 

- Derfor havde vi mange caseopgaver i samarbejde med virksomheder, som var super-spændende at få lov til at dykke ned i. Det gjorde, at vi fik lov til at benytte teorier i praksis og gav indblik i vigtigheden i det, vi lærte, da vi kunne sætte det i kontekst til noget konkret.

Er der bagsider af studiet?
-    Ja det er der. Det var svært grundet det tværfaglige, da der var nogle, som var sindssygt dygtige til at kode. Derfor var det dem, der sad med den del af vores case opgaver. Dem, der var bedre til det forretningsmæssige perspektiv, sad og havde fokus på den del. Altså opdelt. Derfor var det svært at udvikle sine evner i de fag, som man ikke var særlig god til. 

-    Yderligere blev man også hurtigt modløs, da man allerede inden opstart af kodningsfaget var overhalet af folk, som havde siddet og kodet siden de var 11 år gamle. Da jeg var 11 år gammel, klatrede jeg stadig i træer, så jeg havde svært ved at forstå, at nogle havde siddet med det i en så ung en alder. 

-    Man begyndte derfor at have fokus på det, man havde nemt ved og knap så meget fokus på det som var svært. Så selvom jeg havde stor interesse for at lære at kode, blev jeg overrumplet af dem som var dygtigere. Derfor blev kompetencerne ikke ligeligt fordelt mellem forretningsperspektivet og den tunge IT-del. 

Er it/tech stadig et udpræget mandefag blandt din aldersgruppe – og i givet fald hvorfor?
-    Hvis jeg tager udgangspunkt i den klasse jeg gik i på KEA, var det klart at se, at der var flere drenge end piger, og at pigerne faldt hurtigt fra/droppede ud af studiet.

-    Jeg har svært ved at besvare hvorfor, at det er et udpræget mandefag, men tror måske, det er en underliggende antagelse, at it er noget for mænd, og at det altid har været mændenes fag. 

-    Det er sjældent, at man kommer ned i en it-afdeling, hvor største delen af afdelingen er kvinder. Normalt er det primært mænd, som vil præge sådan en afdeling. Jeg ved derfor ikke om kvinder synes, det kan være intimiderende at tænke på at skulle sidde i en afdeling hovedsageligt bestående af mænd, samt at vide, at de højest sandsynligt får mere i løn selvom kompetencerne er det samme. Det kan have en demotiverende og lidt skræmmende effekt, tænker jeg. 

Hvad er er det fede ved IT/Tech?
-    Det fede ved it er alle de muligheder, som bliver skabt. It er jo overalt i samfundet og vi benytter it hver eneste dag, hvad enten det er vores telefoner, vores computer eller andre ting. Det synes jeg er enormt fedt. 

Hvordan ser din omverden på dig og din interesse for it/tech?
-    Det er et svært spørgsmål at svare på. Jeg tror, at omverdenen tænker, at det er fedt, at der er mange unge mennesker som har interesse inden for it-faget, da det oftest er det, som betegnes som fremtiden. Derfor tænker jeg ikke, at der er nogle der ser på ens interesse inden for it som noget negativt. 

Hvad synes du om nørde-mærkatet, er det fair?
-    Jeg ville elske at have et nørde-mærkat! Jeg syntes, at det skal ses som en positiv ting, at man er it-nørd eller generelt bare en nørd. Det indikerer, at man har dyb viden og forståelse for ting, hvilket er en kæmpe fordel på mange aspekter. Jeg kan godt forstå, når du spørger om det er fair, men det syntes jeg faktisk, at det er. It kan være supernørdet, og det er det, som gør IT fedt, at man kan få lov til at nørde systemer og få en dyb forståelse. 

Hvordan vil du beskrive dine studiekammerater og fællesskabet?
-    På mit studie var det fede, at der var mange forskellige slags mennesker. Der var alt fra de nørdede typer til de mere ”seje” typer. Der var enhver slags personlighed på mit studie, men det tror jeg også hang sammen med, at min uddannelse er tværfaglig. 

-    Vores fællesskab var ikke kæmpestort og blev også bremset en del da Corona kom. Derfra blev det til fjernundervisning og vi så ikke hinanden i næsten to år. Så vores fællesskab kunne klart have været bedre. Derudover var interesserne hos hver elev forskellig, så nogle var bedst til kodning og andre det forretningsmæssige, dette skabte også lidt en kløft mellem fællesskabet, da det ikke var alle der havde én fælles interesse. 

Din årgang generation kontra tidligere tech/it-folk - tror du i er anderledes?
-    Jeg ved vi er anderledes. Vi har et meget bredere perspektiv på selve it, hvor it førhen blev set som at få fikset sin computer eller internettet - eller at man forstod binære tal. 

-    Vores generation ved, at it indebærer meget mere, der indgår it i udviklingen af spil, eller it til at supportere interne processer i en virksomhed, eller dataanalyse og generelt bare i vores daglige gang. Det er blevet så meget bredere, end hvad de tidligere generationer måske ville svare, hvis de blev spurgt, hvad de forbinder med it.  

Har du særlige interesser? Musik-genre? Film?
-Jeg har ikke rigtig nogle særlige interesser. Jeg kan selvfølgelig godt lide en god film eller serie og god musik. I forhold til film eller serier har jeg altid haft en stor interesse for thriller, jeg kan godt lide det lidt mystiske og nogle gange uhyggelige ved sådanne film eller serier. Endnu federe er det, hvis der kommet en stor plottwist.

- I forhold til musik, kan jeg lidt stort set al slags musik. Jeg hører ofte min playliste som hedder ”gammelt men godt”, hvor der indgår alt fra 00’er hits til 70-80-90’er hits. Dog kan jeg også hører god dak musik, som man kalder det, når jeg skal ned og træne. 

- Jeg ved ikke om det er en interesse, men jeg sætter enormt meget pris på at være sammen med min familie eller at tage ud og drikke en øl med vennerne. 

Gamer du?
-    Nej ikke længere. Jeg spillede lidt, da jeg var yngre, men det var jo de klassiske computerspil såsom Sims. Jeg havde også en Playstation, hvor jeg spillede meget Need for Speed, Deadspace, Lego Star wars og faktisk også Sims haha. 

Programmerer du og har du et yndlingssprog?
-    Jeg kan ikke som sådan programmere, men jeg ville ønske jeg kunne. Jeg har dog en god forståelse af det. Det programmeringssprog vi lærte på studiet, var Python, det er det jeg har mest kendskab og forståelse for. Så det må nok være mit yndlingssprog. 

Bruger du sociale medier – og hvilke?
-    Jeg bruger Instagram og nogle gange Facebook, men Facebook er mest for at kommunikere med folk. Jeg bruger også en del tid, desværre, på TikTok, men lægger aldrig selv videoer ud, så jeg ved ikke om det er betegnet, som at jeg bruger det. 

Er du bekymret for konsekvenser af ITs og sociale mediers indflydelse?
-    En lille smule. Det er ikke noget, som fylder supermeget hos mig til hverdag, men jeg tænker da tit på, hvordan fremtiden for f.eks. min niece kommer til at se ud, da børn er meget mere eksponeret overfor sociale medier og generelt it fra en tidlig alder. Gad vide om det påvirker noget længere ud i fremtiden og i udviklingen, det er ikke til at vide. 

-    Jeg kunne da klart mærke en effekt den gang Instagram kom frem, det her med at man lige pludselig skulle konkurrere om hvem der kunne skabe det mest perfekte glansbillede online og at likes lige pludselig havde en betydning. Det samme gjaldt egentlig også med Facebook, der var det likes der havde betydning. Dog føler jeg at instagram er meget mere kunstigt. Så generelt sociale medier kan man godt være bekymret for hvad det har af betydning for fremtiden, da det ofte er en katalysator for at opstille en forvrænget virkelighed. 

- Derudover er it generelt i konstant udvikling og særligt er AI (artificiel intelligens) og ML (machine learning) rigtig meget fremme. I forhold til disse teknologier kunne man godt være lidt bekymret for at de vil overtage en masse jobs, men samtidig er jeg også lidt spændt på udviklingen på dette område, da det er nogle vanvittige teknologier som også kan hjælpe en hel masse. 

ER du bekymret for overvågning?
-    Nej, det er jeg egentlig ikke. Jeg har ikke noget at skjule og tænker også at overvågning kan have en positiv effekt på fx kriminalitet, da man efterlader mange digitale spor, hvilket nemmere kan opklare forskellige sager. Så det er jeg egentlig ikke særlig bekymret for, jeg ser det mere som en hjælp til en masse ting. 

Hvad er din største aha-oplevelse inden for it-tech?
-    Jeg tror min største aha-oplevelse var det her med, at man ikke nødvendigvis behøvede at kunne kode for at have med branchen at gøre. 

-    Mange it-konsulenter, kan ikke kode, men har en masse viden om forskelle teknologier og deres kunnen, hvilket de kan sætte i kontekst med kunder og deres problematikker. Det gav en ahaoplevelse for mig, at man også kan rådgive folk i teknologier eller it og så stadig blive betegnet som en it-mand eller -kvinde.  

Hvor tror du din karriere fører hen – hvad drømmer du om at arbejde med om 10 år?
-    Det er svært at sige, hvor min karriere fører hen. Den kan gå i mange forskellige retninger da jeg har mange forskellige interesser inden for IT og forretningsområdet. Så jeg drømmer om at arbejde enten som IT-konsulent, procesoptimering i virksomheder med henblik på IT som løsning, eller noget supply chain manager, hvor man gennem IT-processer skal strømline alle elementer som indgår i en forsyningskæde på den bedst mulige måde. 

Hvordan tror du it/tech-verden ser ud om 10-15 år. Hvad ville du ønske?
-    Det er et virkelig godt spørgsmål. Jeg har ikke noget specifik ønske for it-verdenen i fremtiden, dog ønsker jeg ikke, at det tager overhånd og robotter overtager planeten. Jeg tror, at teknologien når langt de næste par år og jeg tror i fremtiden at alle virksomheder stort set er fuldstændig digitale. Forstået på den måde, at manuel taste arbejde af data, bliver elimineret fuldstændig.
-    Automatisering bliver en stor del af it-verden fremadrettet har jeg en formodning om. Herunder måde AI og ML, bliver en rigtig stor ting, som mange vil komme til at kunne gavne fra.

Hvis du skulle sælge it/tech til andre, som overvejer karriere/studievalg, hvad ville du så fremhæve?
-    Jeg tror, at jeg ville fremhæve de mange muligheder, som er der ved it som karrierevalg. Særligt det her med, at du heller ikke behøver at være en it-nørd, med kodning, for at kunne tage en uddannelse inden for IT. Selvfølgelig skal det også fremhæves at det er fedt at være it-nørd og skaber virkelig mange gode jobmuligheder i fremtiden. 

Tidligere skabte man opmærksomhed/coolness i skolen ved enten at spille/synge eller være god til sport. Tror du god til it/tech/programmering/gaming opnår samme status?
-    Det håber jeg at det gør, fordi det er en super fed ting at kunne. Igen syntes jeg virkelig det er fedt når folk er hardcore IT-nørder og det syntes jeg man skal hylde noget mere. Kodning er vel også en form for håndværk at kunne, så jeg håber virkelig, at det opnår både mere opmærksomhed og coolness. 

> Se hele Temaet om it som fag og uddannelse

 


Læs også...

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…

Google tager syvmileskridt mod kvantecomputeren med chippen Willow, TikTok forurener ifølge undersøgelse mest af sociale medier – lige så meget som…

Hvordan er magthierarkiet i det danske tech-miljø? Det forsøger en ny analyse at give svaret på – og umiddelbart er det ikke tekniske profiler, der…

Nye principper skal sikre, at vi ikke lægger hele vores fremtid i hænderne på tech-giganterne. "Tech-giganterne har primært fokus på teknologiske…

Kommunerne har ikke ressourcer nok, når det gælder IT-sikkerhed, og derfor er de uhyre sårbare. Det viser en ny analyse, som ifølge professor i…