synspunkt

Stop alle pseudojobbene

Alt for mange bliver sendt i aktivering for en kortere eller længere periode uden løn eller med tilskud, og det er decideret undtagelsen, at den slags job fører til en ansættelse på normale vilkår, skriver næstformand Hanne Lykke Jespersen i denne kommentar.

Vi har alle vidst det længe. Der er alt for mange pseudojob til syge og ledige.

Nu har Reformkommissionens formand, Nina Smith, løftet sløret for, at når Reformkommissionen til efteråret kommer med deres anbefalinger, vil en af dem være, at der skal være langt flere i rigtige job og langt færre i diverse pseudojob.

Det er sød musik i mine ører, hvis det viser sig at være rigtigt. Alt for mange bliver sendt i aktivering for en kortere eller længere periode uden løn eller med tilskud.

Jobbene er både i den private og den offentlige sektor. Det giver arbejdsgiverne en helt forkert forventning til, hvilken arbejdskraft de skal betale for – og hvad de ikke skal betale for. I it-faget er vi mest udsat for løntilskudsjobbene. Den slags job indebærer, at arbejdsgiveren får et tilskud, og det betyder samtidig, at lønmodtageren ikke optjener dagpengeret. Ofte er arbejdsgiveren startet med at aftale en ansættelse, men kommer så lige i tanke om, at ”når du har været ledig, så kan jeg da vist få et tilskud til din løn”.

Andre fag er ramt langt hårdere. At sætte varer på hylderne er rigtig mange steder ikke længere noget, arbejdsgivere mener, at de skal betale for. De kan jo få syge og ledige til at gøre det for en slik. I restaurationsbranchen er en betydelig del af arbejdskraften gratis eller med diverse tilskud.

I den offentlige sektor er det helt galt. Det er faktisk decideret undtagelsen, at den slags job fører til en ansættelse på normale vilkår.

Det samme gælder mange andre fag. Når vi får opringninger fra jobcentret, spørger de ikke, om vi har noget, som kan bringe en person tættere på et job. De forsøger ganske enkelt at afsætte en person til et eller andet, så de kan sige, at de har leveret en aktivering, sådan som de skal.

De gør selvfølgelig bare det job, de er sat til. Men det skriger jo til himlen.

Helt galt er det også med syge. Jeg kan godt forestille mig situationer, hvor det kan være en god idé med en aktivering – at det kan være et redskab til at blive rask igen.

Men det er ikke sådan, det fungerer. Det er ikke et værktøj – det er et mål. Der tages slet ikke stilling til, om man vil blive mere eller mindre syg af den foreslåede praktik. Desværre er det ofte det sidste, der er tilfældet.

Så herfra vil der være fuld opbakning til en særdeles kraftig beskæring af aktiveringer og løntilskudsjob.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…