synspunkt

Bedre takter, men ikke i mål endnu

Regeringen er kommet med en ny digitaliseringsstrategi, som indeholder en række gode initiativer, men også nogle opmærksomhedspunkter, skriver Niels Bertelsen, formand for PROSA, i denne kommentar.

Regeringen er kommet med en ny digitaliseringsstrategi, som indeholder en række gode initiativer, men også nogle opmærksomhedspunkter.

Det er heldigvis lykkedes at få regeringen til at forstå, at it-systemer (ligesom broer) skal vedligeholdes, og hvis it-fundamentet er skrøbeligt, så bliver de systemer, man bygger ovenpå, også skrøbelige. Jeg vil igen opfordre til, at der ikke igangsættes nye store initiativer, før der er kommet styr på de store it-systemer, som allerede er sat i værk. Når der konstateres fejl i et system, er det er næsten altid billigere at lave en løsning, der lige præcis fikser problemet.

Nogle fejl er imidlertid tegn på mere grundlæggende problemer, og hvis man kun lige fikser de problemer, som opdages her og nu, får man aldrig tid til at lave de større ændringer, og så lever fejlen videre. Og så kan det igen ende med systemer, der sander til og i sidste ende risikerer at skulle gentænkes og dermed forsinke og fordyre digitaliseringen. 

Strategien indeholder en del initiativer, som handler om at få bedre styr på data. Det er eksempelvis sagsforløb, adgang til sundhedsdata, intelligente transportsystemer og et samlet overblik til borgerne.

PROSA vil varmt anbefale, at man styrker de erhvervsrettede it-uddannelser
- Niels Bertelsen, formand for PROSA

Tanker, som er fornuftige nok, men hvor der er stor risiko for, at der vælges centraliserede løsninger, hvor alle data for alle borgere samles i ét system – og som derfor kan udgøre en sikkerhedsrisiko og en åbenlys mulighed for masseovervågning af borgerne. Det er ikke en risiko, vi behøver at løbe, da der findes metoder, hvor data lægges decentralt hos borgeren selv og med en krypteret backup hos det offentlige. Derved kan borgeren få overblikket, men uden at det offentlige kan samkøre data.

Strategien handler også om uddannelse. Der er behov for flere, der bliver uddannet inden for it-faget. Men selv om strategien nævner det, savner jeg, at regeringen kommer med nogle mere konkrete initiativer på området. Der er initiativer målrettet folkeskolen og et løft af undervisernes digitale kompetencer i bred forstand.

Men der er ingen initiativer målrettet uddannelser, der fører til de specialiserede it-kompetencer, der skal understøtte den digitale udvikling.

Der er aldrig blevet uddannet så mange fra it-uddannelserne på universiteterne som i de seneste år. Men jeg savner et fokus på de erhvervsrettede it-uddannelser. Grundstammen af de it-professionelle kommer herfra og ikke fra universiteterne. Det er datamatikere, it-teknologer, overbygninger til professionsbachelor og mange andre. Hvis regeringen ønsker, at der skal uddannes flere inden for it, teknologi, data og kodning – altså dem, der rent faktisk skal lave tingene ude i virksomhederne og få det til at virke – så vil PROSA varmt anbefale, at man styrker de erhvervsrettede it-uddannelser. Og PROSA stiller gerne op til et sådant udviklingsarbejde.


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…