Elyse fra USA, Harun fra Nordmakedonien, Özgür fra Tyrkiet og Russell fra Australien.
De fire tech-profiler har alle sammen én ting til fælles: De er kommet til Danmark for at søge lykken og finde arbejde i den danske it-branche.
Elyse, Harun, Özgür og Russell er langtfra de eneste udenlandske it-folk herhjemme. Ifølge tal fra IT-Branchen var der 14.700 fuldtidsbeskæftigede udenlandske lønmodtagere i den danske it-branche i 2022 – hvilket betyder, at godt hver ottende ansat i it-branchen er fra udlandet.
Helt præcis var 13,4 procent af medarbejderne i den danske it-branche fra udlandet i 2022. Det er en markant stigning fra 2012, hvor andelen lå på 6,3 procent.
10 procent af de udenlandske it-folk kommer fra de nordiske lande, 49 procent kommer fra andre europæiske lande, og de resterende 41 procent kommer fra resten af verden.
PROSA byder udenlandsk arbejdskraft velkommen i Danmark. Det skal blot være på samme løn- og arbejdsvilkår, som danske arbejdere har.
De udenlandske kolleger skal have præcis de samme forhold og vilkår som deres danske kolleger. Sikrer vi ikke de udenlandske medarbejdere samme vilkår, som danskere får, vil det undergrave de danske lønninger og arbejdsforhold generelt.
Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft laver opgaver i Danmark til en langt lavere løn og ringere arbejdsforhold end deres danske kolleger. Derfor skal arbejde i Danmark foregå på danske løn- og arbejdsvilkår.
Svært at få venner
Özgür og Russell er allerede i job, mens Elyse og Harun er i gang med deres jobsøgning. Men hvordan er det egentlig at lande i Danmark og på en dansk arbejdsplads?
En af de ting, vi danskere ofte får skudt i skoene, er, at vi ikke altid står klar med åbne arme, når udenlandske folk kommer til Danmark. Ifølge en ny undersøgelse fra den globale expat-organisation InterNations lader det da også til, at fordommene stemmer.
66 procent af de expats, der bor i Danmark, oplever, at det er svært at finde lokale venner her i landet, mens det globalt blot er 36 procent.
I en tilsvarende undersøgelse fra Oxford Research fra 2020 svarede 43 procent af de udenlandske medarbejdere i Danmark også, at det var udfordrende at opbygge venskaber med danskere.
Én ting er, hvordan du kommer ind på livet af os danskere, når du flytter her til landet, men noget andet er, hvordan det er at søge job og ikke mindst starte på en dansk arbejdsplads.
Elyse, Harun, Özgür og Russell fortæller i PROSAbladet, hvordan deres møde med Danmark har været. Har det danske arbejdsmarked levet op til deres forventninger? Og hvad har overrasket dem mest? Læs de fire it-folks fortællinger her: