FOKUS

Udlænding i tech: Sådan var mit møde med Danmark

En perfekt work-life-balance, et svært sprog og en hjemmebagt fødselsdagskage. Det er tre af de ting, som har overrasket en gruppe udenlandske tech-folk, der er flyttet til Danmark for at opbygge både liv og karriere. Mød Elyse, Harun, Özgür og Russell, der her kommer med deres blik på det danske arbejdsmarked.

 

Elyse fra USA, Harun fra Nordmakedonien, Özgür fra Tyrkiet og Russell fra Australien.

De fire tech-profiler har alle sammen én ting til fælles: De er kommet til Danmark for at søge lykken og finde arbejde i den danske it-branche.

Elyse, Harun, Özgür og Russell er langtfra de eneste udenlandske it-folk herhjemme. Ifølge tal fra IT-Branchen var der 14.700 fuldtidsbeskæftigede udenlandske lønmodtagere i den danske it-branche i 2022 – hvilket betyder, at godt hver ottende ansat i it-branchen er fra udlandet.

Helt præcis var 13,4 procent af medarbejderne i den danske it-branche fra udlandet i 2022. Det er en markant stigning fra 2012, hvor andelen lå på 6,3 procent. 

10 procent af de udenlandske it-folk kommer fra de nordiske lande, 49 procent kommer fra andre europæiske lande, og de resterende 41 procent kommer fra resten af verden.

Det mener PROSA om udenlandsk arbejdskraft

PROSA byder udenlandsk arbejdskraft velkommen i Danmark. Det skal blot være på samme løn- og arbejdsvilkår, som danske arbejdere har.

De udenlandske kolleger skal have præcis de samme forhold og vilkår som deres danske kolleger. Sikrer vi ikke de udenlandske medarbejdere samme vilkår, som danskere får, vil det undergrave de danske lønninger og arbejdsforhold generelt.

Det er social dumping, når udenlandsk arbejdskraft laver opgaver i Danmark til en langt lavere løn og ringere arbejdsforhold end deres danske kolleger. Derfor skal arbejde i Danmark foregå på danske løn- og arbejdsvilkår.

Svært at få venner

Özgür og Russell er allerede i job, mens Elyse og Harun er i gang med deres jobsøgning. Men hvordan er det egentlig at lande i Danmark og på en dansk arbejdsplads?

En af de ting, vi danskere ofte får skudt i skoene, er, at vi ikke altid står klar med åbne arme, når udenlandske folk kommer til Danmark. Ifølge en ny undersøgelse fra den globale expat-organisation InterNations lader det da også til, at fordommene stemmer.

66 procent af de expats, der bor i Danmark, oplever, at det er svært at finde lokale venner her i landet, mens det globalt blot er 36 procent.

I en tilsvarende undersøgelse fra Oxford Research fra 2020 svarede 43 procent af de udenlandske medarbejdere i Danmark også, at det var udfordrende at opbygge venskaber med danskere.

Én ting er, hvordan du kommer ind på livet af os danskere, når du flytter her til landet, men noget andet er, hvordan det er at søge job og ikke mindst starte på en dansk arbejdsplads.

Elyse, Harun, Özgür og Russell fortæller i PROSAbladet, hvordan deres møde med Danmark har været. Har det danske arbejdsmarked levet op til deres forventninger? Og hvad har overrasket dem mest? Læs de fire it-folks fortællinger her:


Læs også...

Jargon har i årevis samlet forklaringer på tech-forkortelser, it-udtryk og ord. Det er blevet til et ret massiv og enkelt opslagsværk over it-kultur…

Isak Juel Nielsen er 20 år og studerer datalogi på Syddansk Universitet.

I Estland vokser udviklingen derfor også nedefra, fordi de lytter oppefra. Det har gjort dem til verdensmestre i iværksætteri, og det har skabt…

PROSA oplever en tendens til at muligheden for hjemmearbejde blandt vores medlemmer indskrænkes. Regler om hjemmearbejde er langt de fleste steder et…

Lønsamtaler kan give sved på panden, men med den rette strategi kan du forlade chefens kontor med mere i lønningsposen. Mariam Senounou er jurist hos…

Man kan lære mange ting på skolebænken, men meget læring kommer også fra virkeligheden. Det har tre software design-studerende i den grad mærket på…

Microsoft vil starte en atomreaktor op igen for at give grøn strøm til deres datacentre, specielt dem med AI. Hvis det reelt går igennem, og de får…

En ny feature i et af Googles AI-værktøjer gør det muligt at lave en podcast på få minutter. Featuren er så nem at bruge, at den egentlig ikke behøver…

Millioner af udviklere verden over bruger hver dag JavaScript – men hvorfor er programmeringssproget blevet så populært? PROSAbladet har talt med…

Et nyt projekt indsamler danske stemmer for at sikre, at AI-løsninger fremover også kan tale med dialekter. Du kan også donere din stemme, skriver DR.…