Kvinde bliver hold for munden af soldat

Illustration: Amnesty International

Ytringsfrihed

Amnesty: Facebooks tilsynsråd er tandløst

Tidligere statsminister Helle Thorning-­Schmidt (S), der er én blandt fire formænd for ­Facebooks tilsynsråd, kan reelt intet stille op, når Facebook aktivt bidrager til at undertrykke ytringsfriheden i lande som Vietnam.

Det konkluderer Amnesty International i en ny rapport, der afslører, at tilsynsrådets vedtægter forhindrer, at det kan tage stilling til censur, der imødekommer lokal lovgivning.

Facebook har præsenteret tilsynsrådet som en ”uafhængige højesteret”, der kan løse tvivlsspørgsmål, når Facebooks moderatorer censurerer indhold. Men det vil ikke ske med rådets nuværende mandat, mener Amnesty: ”Det er i stigende grad åbenlyst, at tilsynsrådet er ude af stand til at løse Facebooks problemer med menneskerettighederne”, siger Amnesty International i en pressemeddelelse.

Helle Thorning-Schmidt har ellers selv fremhævet rådet som en magtfuld beskyttelse af ytringsfriheden på Facebook netop i lande som Vietnam, hvor der ifølge Amnesty sidder 170 samvittighedsfanger i fængsel. 69 af dem er straffet for fredelige ytringer på sociale medier.

Senest har 46 amerikanske stater samt USA’s konkurrencemyndigheder anlagt sag mod Facebook med krav om en opsplitning af selskabet.