PROSAs næstformand, Curt Kjærsgaard Raavig, vil have IT-folk til at tænke sig godt om, inden de tager imod arbejde hos Netcompany. "Bagved facaden synes jeg, at det er et noget andet billede, som tegner sig: Nemlig et arbejdsmiljø, hvor unge IT-folk risikerer at slides op, og hvor deadlines, krav og ansvar ofte overstiger, hvad de på nogen måde havde forventet, da de sagde ja til jobbet," advarer han. Foto: Netcompany
Netcompany spiller en nøglerolle i udviklingen af danskernes digitale hverdag – fra Skats systemer til centrale velfærdsplatforme. Virksomheden stormer frem og vækster – særligt på et fundament af IT-ordrer fra det offentlige.
Men succesen kommer med en stor bagside.
Det fastslår PROSA, Danmarks eneste fagforening kun for IT-folk.
Samme bagside får nu næstformand Curt Kjærsgaard Raavig til direkte at advare unge om at takke ja, når de får tilbudt et arbejde hos IT-giganten.
”De skal i hvert fald kontakte os, inden de skriver under og tage en snak om, hvad de kan forvente i Netcompany – for det kan, i værste fald, påvirke resten af deres karriere og arbejdsduelighed," siger næstformanden og fortsætter:
"Når vi ser så mange sager hos en IT-virksomhed, som folk flokkes om at få på CV’et, bliver vi nødt til at reagere. Det er vores pligt at sige, at man risikerer at knække halsen på deres arbejdsmiljø. Nogle kan godt beskytte sig selv, nogle kommer under en leder og får opgaver med fornuftigt arbejdspres. Men der er for mange eksempler på, at det går galt."
Det er lidt et lotteri, hvor du ender. Men du risikerer evigt skiftende opgaver, næsten umulige deadlines, og at sidde alene med ansvaret for tunge kritiske opgaver.
Overarbejde for en pizza
Han uddyber:
"Vores medlemmer fortæller, at tørt blæk på en ansættelseskontrakt i Netcompany oftest er lig overarbejde ud over det sædvanlige – og belønningen ja, det er måske betalt aftensmad, en pizza. Det er altså en iboende forventning i Netcompany om, at du arbejder langt mere end de aftalte timer, uden at det nødvendigvis bliver anerkendt eller kompenseret,” fortæller næstformanden.
Og det er en kun en del af det i en virksomhed, hvor IT-ansatte ikke er beskyttet af overenskomster, og hvor André Rogaczewski, direktøren for det hele i Netcompany, tidligere har udtalt, at:
”Jeg tror faktisk, de fleste ville blive ringere stillet med en overenskomst end nu.”
Overenskomster sikrer trivsel
Det er Curt Kjærsgaard Raavig lodret uenig med ham i.
”En overenskomst er i virkeligheden spilleregler, som skal sikre mod misbrug af ansatte, og som giver rettigheder, så arbejdsgiver ikke bare fra dag til dag kan ændre vilkår. Det er en garanti, som sjældent handler om den basale løn. Snarere ordentlige rammer, fornuftige spilleregler og et faktisk ønske om også at aftale disse spilleregler med medarbejderne, som selv oplever, hvornår det bliver for meget,” siger næstformanden.
Ifølge ham har ”spillereglerne” hos Netcompany i øjeblikket en alt for stor menneskelig pris.
”Det handler om at vækste og tromle afsted, og i den forbindelse ofte på en måde så det gør ondt på de ansatte. Det er lidt et lotteri, hvor du ender. Men du risikerer evigt skiftende opgaver, næsten umulige deadlines, og at sidde alene med ansvaret for tunge kritiske opgaver,” siger Curt Kjærsgaard Raavig.
Stress koster 55 milliarder kroner om året i Danmark. Når en markant spiller som Netcompany i offentlige projekter sender adskillige stresssager ud i samfundet, og regningen videre, så burde det vække hævede øjenbryn og mange spørgsmål.
Sygesager eller opsigelser
PROSAs medier har ved flere lejligheder bragt artikler, hvor ansatte og tidligere ansatte fortæller om arbejdsmiljøet i Netcompany.
Men næstformanden henviser til, at det er ikke bare er i IT-fagforeningen, at Netcompanys adfærd vækker bekymring.
Ingeniørforeningen IDA har for nylig oplyst til Ingeniøren, at de har behandlet mere end 100 opsigelsessager fra Netcompany alene de seneste år. Og netmediet Version2 har beskrevet, at der ifølge Netcompanys eget regnskab for tredje kvartal 2024 var en medarbejderomsætningen for de seneste 12 måneder på 21,7 procent.
Det er væsentligt højere end gennemsnittet for både Industri og IT-branchen.
”For mange bliver slidt op. I 20erne! Vi har flere eksempler på, hvordan unge og også mere erfarne efter blot få år brænder så meget ud, at deres sager havner hos os, altså i fagforeningen, som sygesager eller opsigelser. Det kan være så alvorligt, at det frem for alt handler om at bjærge så ødelagte unge mennesker, at de måske ikke engang kommer til at arbejde med IT igen,” siger Curt Kjærsgaard Raavig.
LÆS OGSÅ: Netcompany-ansat: "Jeg er begyndt at overveje, om jeg overhovedet gider IT"
Netcompany er en dansk IT-gigant. Ikke amerikansk. Vi skal ikke have amerikanske tilstande i Danmark, hvor techgiganter kan blomstre op ved at afvise overenskomster.
Politikerne skal vågne op – ikke amerikanske tilstande
Derfor råber PROSAs næstformand nu vagt i gevær. Der er for mange af den slags sager fra Netcompany. For mange fyringer. For mange stressramte. For mange dårlige historier. For meget kynisme eller manglende overblik fra virksomhedens side.
”Stress koster 55 milliarder årligt i Danmark. Og det er uden at tage den endnu større menneskelige pris med. Det er et politisk prioriteret indsatsområde. Så når en markant spiller i offentlige projekter sender adskillige stresssager ud i samfundet, og regningen videre, så burde det vække hævede øjenbryn og mange spørgsmål,” siger han.
Næstformanden mener, at de danske politikere burde vågne og være langt mere kritiske over for Netcompany – en virksomhed, hvor de har været med til at placere udviklingen af flere store og samfundskritiske IT-systemer.
”Et er den fortælling, som virksomheden har skabt og også viklet danske politikere ind i: Nemlig, at her er en strømlinet og succesfuld IT-virksomhed med fuld fart frem, og som har styr på det hele. Men bagved facaden synes jeg, at det er et noget andet billede, som tegner sig. Nemlig et arbejdsmiljø, hvor unge IT-folk risikerer at slides op, og hvor deadlines, krav og ansvar ofte overstiger, hvad de på nogen måde havde forventet, da de sagde ja til jobbet,” siger Curt Kjærsgaard Raavig.
PROSA vil tage kampen op
Derfor vil næstformanden og PROSA også sørge for at få kontakt til centrale politikere, fordi de også må have en interesse, at de virksomheder, som det offentlige gør brug af, også bør have en sund adfærd i forhold til arbejdsmiljø.
"Netcompany er en dansk IT-gigant. Ikke amerikansk. Vi skal ikke have amerikanske tilstande i Danmark, hvor techgiganter kan blomstre op ved at afvise overenskomster og hermed de spilleregler, som skal sikre de ansatte. Vi skal skabe gode arbejdspladser, hvor vækstambitioner og medarbejdertrivsel ikke er modsætninger, men hænger sammen,” fastslår han.
LÆS OGSÅ: PROSA: Netcompanys succes gør for ondt på de ansatte