Foto: Li Xiang/Ritzau Scanpix

Danmark med i supercomputerprojekt

Danmark går med i et europæisk forskningsprojekt, som skal udvikle supercomputere i verdensklasse og behandle store mængder data. Ifølge EU-Kommissionen kan supercomputerne bidrage positivt til sundhedspleje, sikkerheden i biler og cybersikkerhed.

Forskningsminister Tommy Ahlers (V) siger, at den hurtige stigning i mængden af data skaber nye perspektiver for forskning og innovation, og at det er vitalt for Europa at være frontløber.

EU-Kommissionens næstformand, Andrus Ansip, der har ansvar for det digitale indre marked, forklarer, at de fleste forskere og virksomheder i dag er tvunget til at begive sig uden for Europa for at finde de supercomputere, de har brug for.

– Data er vores digitale økonomis råmateriale. Vi har brug for supercomputere til at behandle disse data, udvikle kunstig intelligens og finde løsninger på komplekse spørgsmål inden for områder som sundhed og sikkerhed, siger han.

I alt er 24 EU-lande samt Norge med i projektet, der er døbt European High Performance Computing (EuroHPC) og har et budget på en milliard euro.