Danskudviklet sprog basis for Googles nye mobiludvikling

Google benyttede den årlige mobilkonference i Barcelona, Mobile World Congress, til at annoncere betaversionen af Flutter,  et framework til udvikling af brugergrænsefladen til Android- og iOS-apps. Der er tale om et framework til crossplatform-udvikling, som det eksempelvis kendes fra Apache Cordova og Xamarin, hvor der kan anvendes henholdsvis HTML og JavaScript samt C# til at udvikle både Android- og iOS-apps.

Flutter anvender Dart-programmeringssproget, som danskerne Lars Bak og Kasper Lund udviklede tilbage i 2011. Lars Bak og Kasper Lund stod også bag Chromes banebrydende V8 JavaScript-engine, der satte fuld fart på browseren. Dart var i starten tiltænkt webudvikling, men er siden re-fokuseret mod mobil app-udvikling. En pre-release af Dart 2.0 blev frigivet i februar måned, hvor Google gjorde det klart, at Flutter har stor betydning for Dart – og omvendt.

”En af de vigtigste anvendelser af Dart er i forbindelse med Flutter, Googles nye mobile UI-framework til at udvikle native brugergrænseflader af høj kvallitet til Android og iOS,” lød det fra Google ved annonceringen af Dart 2.0.

En interessant detalje om Flutter er, at det også anvendes i det eksperimentelle styresystem Fuchsia, som Google har arbejdet på siden 2016. Hvad hensigten med Fuchsia-styresystemet egentlig er, vides ikke, men Flutter anvendes i stor stil til at udvikle brugergrænsefladen og forskellige elementer i Fuchsia.  

dmy