Ole Tange, der er ledelseskonsulent i PROSA, viser det nye privatlivskort frem. Flere oplysninger på http://www.prosa.dk/privatlivskort . Foto: Lars Bertelsen.

Gør dig selv svær at overvåge

PROSA udgav i 2007 en såkaldt privatlivs-cd sammen med IT-Politisk Forening. Den skabte en væsentlig debat om masseovervågningen af borgerne. Og nu med justitsminister Søren Pinds seneste meldinger om, at han vil fremsætte forslag, som vil indføre mere masseovervågning, har cd’en fået nyt liv.

– Privatlivs-cd’en virker faktisk stadigvæk, men den trængte til en opdatering. Og det er det, privatlivskortet er, forklarer Ole Tange, der er ledelseskonsulent i PROSA.

Kortet sørger for, at ens internettrafik bliver pakket ind i Tor og dermed bliver meget svær at overvåge. Den indeholder også en del andre værktøjer til privatlivsbeskyttelse, eksempelvis værktøjer til at fjerne metadata fra filer, så man kan slette detaljer om kameraet, som et JPEG-billede er blevet taget med. Teknisk er der tale om TAILS lagt på en usb-stick.

– Man sætter kortet i usb'en og tænder maskinen. Herefter skal man få maskinen til at boote på usb. For nogle maskiner virker det bare, mens man på andre maskiner skal ind i BIOS og vælge usb som boot-device. Det sidste er lidt bøvlet, men skal kun gøres én gang. Når man er færdig, slukker man computeren, hiver kortet ud, og når man tænder igen, er computeren tilbage i den tilstand, som den var før, siger Ole Tange.

Kortet fik sin debut på delegeretforsamlingen, men ifølge Ole Tange påtænker PROSA at bruge kortet aktivt i debatten om masseovervågningen af internettet, der helt sikkert opstår til næste år.