Klimarådet: Stil krav til datacentre

De store datacentre, som er ved at blive opført i Danmark, kræver isoleret set to nye havvindmølleparker for at få dækket deres behov for el. Men selv om selskaberne bag datacentrene har signaleret, at de vil bruge grøn strøm, så konstaterer Klimarådet i en ny analyse, at selskabernes planer i mange tilfælde er uspecifikke.

”Datacentrene udgør en massiv udfordring for det danske energisystem og for vores grønne omstilling”, siger Klimarådets formand Peter Møllgaard, der opfordrer politikerne til at melde klart og officielt ud, hvad det danske samfund forventer af datacenteroperatørerne.

Ifølge Klimarådet bruger ét stort datacenter en mængde strøm svarende til fire procent af Danmarks samlede elforbrug, og om ti år forventes datacentrene at have øget Danmarks elforbrug med hele 17 procent.

Det er blandt andre Apple, Facebook og Google, der bygger nye datacentre i Danmark. Kun en uge efter Klimarådets kritiske analyse meddelte Apple, at firmaets to kommende datacentre i Viborg og Aabenraa skal forsynes med grøn strøm fra en vindmøllepark og et 42 megawatt stort solcelleanlæg.

ohl