Obama: Jeg kan ikke benåde Snowden

Donald Trumps nyudpegede chef for CIA, den 69-årige republikanske senator Mike Pompeo, har tidligere krævet dødsdom til whistlebloweren Edward Snowden. Og spekulationer om, at den afgående præsident, Barack Obama, skulle overveje en benådning er manet i jorden. I et interview med Der Spiegel afviser den afgående amerikanske præsident, at man kommer til at se en benådning af Edward Snowden i løbet af Obamas sidste tid på posten.

– Jeg kan ikke benåde nogen, som ikke har været stillet for en domstol med mulighed for at fremføre sin sag, siger han i interviewet. 

Obama understreger i interviewet, at det er nødvendigt at tage hensyn til både borgernes privacy og statens sikkerhed.

– De, der foregiver, at der ikke skal være en balance, og som tror, at vi kan fokusere 100 procent på at beskytte privatlivet, indser ikke, at alverdens regeringer påtager sig en enorm byrde for at undgå de terrorhandlinger, der ikke blot skader mennesker, men som også kan forvrænge vores samfund og vores politik på meget farlige måder, siger han til Der Spiegel.

Edward Snowden har også været aktuel herhjemme, da han deltog i Dansk Journalistforbunds Fagfestival 20.-21. november via et videolink fra Moskva.

– Hvis vi accepterer denne her form for masseovervågning som værende nødvendig, så accepterer vi også, at der er dele af lovgivningen, hvor hverken borgere eller medier har nogen mulighed for at have indflydelse, konstaterede Snowden under den timelange session.

Han opfordrede til omtanke ved brug af almindelige e-mails og sociale medier.

– Hvis du sender ukrypterede beskeder eller kommunikerer på Facebook og Twitter om sensitive emner, så skal du lade være.

Også justitsminister Søren Pinds tanker om skærpede logningsmuligheder fik et ord med på vejen:

Journalister i Danmark skal gøre alt, hvad de kan, for at bekæmpe denne her lov – ikke bare for samfundets skyld, men for deres eget erhvervs skyld. Metadata har været brugt til at afsløre kilder i Australien og Canada, og hvis det skal forhindres, så må denne form for lovgivning stoppes, konstaterede Edward Snowden.

kwn