Hvordan er reglerne i forhold til at angive folk til deres arbejdsgiver for ting, man de har sagt og skrevet i det offentlige rum? Må man det?
Der findes ingen lovregler, der direkte forbyder at anmelde en ansat til pågældendes arbejdsgiver for udtalelser på sociale medier.
Har man sanktionsmuligheder som ansat, der oplevet at blive angivet?
Hvis anmeldelsen indeholder falske beskyldninger og sker med det formål at skade den ansattes omdømme, kan dette udgøre chikane, injurier eller ærekrænkelse, hvilket er ulovligt.
Den ansatte kan politianmelde personen, som har indgivet anmeldelsen og anlægge en retssag. Hvis den ansatte kan dokumentere, at anmeldelsen har medført et økonomisk tab, kan den ansatte tillige rejse et erstatningskrav over for den person, som har indgivet anmeldelsen. Endelig kan den ansatte klage til Datatilsynet, hvis den ansatte mener, at pågældendes personoplysninger er behandlet på et ulovligt grundlag.
Hvordan er reglerne for at deltage i den offentlige debat og så eventuelt have en arbejdsgiver, der er uenig i ens holdninger?
Ansatte har en grundlæggende ret til ytringsfrihed, det vil sige ret til at udtrykke deres holdninger og meninger frit, dog med respekt for den ansattes loyalitetspligt. Ansatte er underlagt en loyalitetspligt over for arbejdsgiver, både i arbejds- og fritid. Loyalitetspligten omfatter en pligt for den ansatte til ikke at ytre sig på en måde, som er egnet til at skade arbejdsgivers omdømme og image.
Hvis den ansattes ytringer er egnet til at skade arbejdsgivers omdømme, kan arbejdsgiver have ret til at anvende en ansættelsesretlig sanktion i form af en advarsel, opsigelse eller bortvisning, afhængig af ytringens grovhed, karakter og virksomhedens interne politikker.
Har man som ansat beskyttelse, hvis man har deltaget i offentlig debat (med lovlige, men måske kontroversielle synspunkter) mod, at en arbejdsgiver benytter holdningerne til eventuelt at afskedige eller give advarsel?
Som funktionær er man beskyttet mod at blive opsagt, hvis man har været ansat i samme virksomhed i mere end 12 måneder, medmindre der er tale om diskrimination, her er man altid beskyttet. Hvis funktionæren bliver opsagt som følge af sin deltagelse i en offentlig debat, skal det vurderes om opsigelsen er sagligt begrundet og proportional, herunder om den ansattes ytring er egnet til at skade arbejdsgivers omdømme.
Oplever PROSA sager, hvor medlemmer bliver konfronteret med, hvad de skriver på sociale medier af deres arbejdsgivere?
I takt med udbredelsen af sociale medier ses der en større tendens, hvor ansatte bliver konfronteret af deres arbejdsgivere som følge af deres deltagelse i den offentlige debat. Flere arbejdsgivere er også blevet mere opmærksomme på, hvordan deres ansatte optræder på sociale medier.
Hvordan er de generelle regler i forhold til at have en social medie profil? Må arbejdsgiveren kigge med?
Ansatte har ret til privatliv, herunder at have en profil på de sociale medier. Overordnet må arbejdsgiver godt kigge med på den ansattes sociale medie profil, dog inden for rammerne af GDPR. Hvis arbejdsgiver indsamler data fra den ansattes sociale medie profil, skal det ske på et lovligt grundlag, som f.eks. den ansattes samtykke. Indsamlingen skal være saglig, nødvendig og proportional. Arbejdsgiver må ikke systematisk overvåge den ansatte sociale medie profil. En kontrolforanstaltning af den ansattes sociale medie profil skal være i overensstemmelse med GDPR.
Flere virksomheder har interne politikker og regler for brug af sociale medier. Dette omfatter retningslinjer for at undgå at skade arbejdsgivers omdømme eller at dele fortrolige oplysninger.
Hvis nogen har en lukket profil, men arbejdsgiveren alligevel skaffer sig adgang eller bliver informeret om det, man skriver, er det så lovligt?
Arbejdsgiver må ikke uretmæssigt skaffe sig adgang til en ansats private sociale medie profil. Hvis arbejdsgiver omgår den ansattes privatlivsindstillinger, enten ved en falsk profil eller får en anden til at få adgang på dennes vegne, kan det udgøre et brud på den ansattes privatliv.
Hvis arbejdsgiver baserer en ansættelsesretlig sanktion på data, der er opnået på ulovlig vis, kan sanktionen være usaglig.
Har PROSA gode råd for retningslinjer?
PROSA anbefaler, at den ansatte sætter sig ind i virksomhedens interne politikker og regler for brugen af sociale medier. Den ansatte bør overveje brug af privatlivsindstillinger, og hvad pågældende deler. Den ansatte bør undgå at skrive noget, som kan skade arbejdsgivers omdømme eller at dele fortrolige oplysninger om virksomheden.
Hvad gør man, hvis man bliver konfronteret af sin arbejdsgiver med indhold fra sine sociale medier?
Hvis den ansatte bliver konfronteret af sin arbejdsgiver med indhold fra sociale medier, er det vigtigt, at den ansatte kontakter PROSA for juridisk rådgivning.
Morten Reintoft blev anmeldt til sin arbejdsplads for at have skrevet en kommentar på Facebook. Læs hans historie her.