"Vi vil gerne imponere hinanden og os selv. Det er nok en af de eneste brancher, hvor de mennesker som udvikler og laver produktet, selv er hardcore brugere af det, og derfor også ser sig selv som slutbrugeren," fortæller Kristian Hedeholm.

Gaming

Spilbranchen er ramt af udfordringer

En ny brancheklub skal ændre forholdene for ansatte i spilbranchen. For lige nu tjenes der milliarder, men de ansatte mærker ikke den store omsætning. Måske fylder kærligheden til spil for meget blandt gaming-skaberne?


Med over 220 milliarder dollars i global omsætning i 2023 er det svært at forstå, at spilbranchen kan være kriseramt.

Omsætningen steg endda med over fire procent i forhold til året før.

Der er fart på i branchen.

Det vælter ud med nye spil, og stadig flere kan kalde sig gamere.

I en nyere rapport fra Midia research, fastslås det således, at: ”Videospil vil passere en omsætning på 300 milliarder dollars, og have 3,8 milliarder spillere i 2030”.

300 milliarder dollars er voldsomt mange penge. Mere end 2.000 milliarder danske kroner. Eller til sammenligning 75 procent af det samlede danske BNP i 2024.

Globale fyringer

Men 2023 var også året, hvor op mod 10.000 ansatte globalt i samme branche måtte forlade kontoret med en fyreseddel i baglommen. I 2024 er trenden fortsat, og næsten 10.000 har sagt farvel til kontoret i årets første seks måneder, primært i USA.  Dertil kommer en række konkurser blandt spilfirmaer. Det smitter også af på de ca. 1.000 ansatte i branchen i herhjemme.

Blandt andre lukkede spilfirmaet Kiloo og opsagde i samme forbindelse 60 ansatte.

Det er mærkeligt, at en branche, som buldrer derudad og som i 2022 omsatte for mere omkring 3,6 milliarder kroner i Danmark og eksporterede for 2,5 milliarder, kan tale om krisetegn.

Den er dermed væsentligt større end film, tv og reklame tilsammen.

Men ordet krise hviskes flere og flere steder. Eller i hvert fald krisetegn.


Benhård konkurrence

”Der er benhård konkurrence. Det er svært at tjene penge for andre end de helt store, og alle går efter et one-hit-wonder, men det sker sjældent. Der er 14.000 nye spil på Steam om året og hundreder nye dagligt i App-Store”.

Det fortæller Kristian Hedeholm. Han har arbejdet i spilbranchen siden 2009, hvilket er en sjældenhed, da mange brænder ud efter få år.

Ifølge ham er det en branche præget krævende deadlines, en underskov af firmaer, som vrider de sidste dråber arbejde ud af de ansatte, dog uden at ordentlig løn eller betaling af overarbejde følger med, og i det hele taget en udbredt kynisk ”hvis spil er din passion, og du gerne vil arbejde med det, så find dig i vilkårene”-indstilling.

”Det er ikke sådan alle steder, og det er blevet bedre. Der, hvor jeg arbejder, er der gode og ordnede forhold, og det ser vi da heldigvis også andre steder i spilbranchen. Men ja, der er stadig mange arbejdspladser med junglelov og dårligere forhold og lønninger, end i den øvrige it-branche. Det skal vi have rettet op på”, siger 35-årige Hedeholm, der er senior game engineer hos Sybo.

Brancheklub vil ændre vilkår

Derfor glæder han sig også over, at ansatte i spilbranchen har samlet sig i brancheklubben Games Workers Guild, for endelig at tage livtag med de dårlige forhold og sikre bedre arbejdspladser og -miljø.

Kristian Hedeholm er selv en del af bestyrelsen i den nystartede klub.

”Det kunne aldrig have ladet sig gøre at samle os, hvis ikke spilbranchen samtidig var så fantastisk, når det handler om netværk og socialt samvær blandt de ansatte og på tværs af firmaer. Vi er næsten som en familie. Og i øvrigt en global familie, for der er mange nationaliteter, som arbejder med spiludvikling i Danmark. Alle kender alle, brænder for spil, så vi netværker, nørder, snakker sammen, mødes og brænder af enorm kreativ energi og passion for spil”, siger han.

Udfodringerne:

Det er især følgende udfordringer, som præger spilbranchen:

★ Hidtil manglende finansiering af spiludvikling (eksempelvis kun 15 millioner kroner fra Det danske Filminstitut, det samme som der er afsat til debuterende dokumentarinstruktører af film. Det er ud af en pulje til film på 500 millioner).

★ En branche, hvor mange lever fra projekt til projekt.

★ Manglende ansættelse af juniorudviklere. Der en flaskehals, hvor firmaerne helst kun ansætter fuldt erfarne seniorudviklere, så talentplejen halter, og fremtiden rammes.

★ Manglende overenskomster, dårlige arbejdsforhold og lønninger, som ligger under niveauet i det øvrige it-branche.

★ Stress, udbrændthed og nedslidning – mange forlader branchen tidligt, og derfor erfaringstab, samtidig med manglende talentudvikling.

★ Manglende rettigheder til de spil, som udviklere har været med til at udvikle.

★ Konsekvenserne af AI. En del firmaer risikerer måske i første omgang at lade sig besnære af mulighederne for at spare arbejdskraft og dermed penge ved at fyre it-folk og benytte AI i stedet. Det er global bekymring, hvor store investeringer i kunstig intelligens i første bølge betales ved at fyre.


Tvivl om forretningsmodellen

Spilbranchen står ifølge udvikleren ved en skillevej, der også handler om forretningsmodel. Er Steam-modellen den rette? Eller vil nye abonnementsordninger og spillere som Netflix forandre markedet? Penge er der nok af, men hvordan skal de bedst tjenes og fordeles ud på firmaer.

Han vil ikke tale om krise, men om bekymring, der også handler om at finde de rette ben at stå på:

”Vi er måske nødt til at lære, om hvordan man driver forretning, og at man ikke altid kan kredse uendeligt om at skabe noget nyt og fantastisk. Det skal også afsluttes og ud over rampen”, siger Kristian Hedeholm.

Passionens bagside

”Vi skyder måske også os selv lidt i foden, fordi passionen er større end kravene til ordentlige forhold. Vi er her, fordi vi har drømt om at arbejde med noget, vi selv elsker og brænder for. Det er sådan set en drøm. Derfor har vi også de fantastiske fællesskaber og netværk,” fortsætter Kristian Hedeholm.

”Jeg tror, at vi i spilbranchen skal lære det, og er ved at lære det. Det er måske svært, fordi vi har en kolossal faglighed og kærlighed til det, vi laver. Vi vil gerne imponere hinanden og os selv. Det er nok en af de eneste brancher, hvor de mennesker som udvikler og laver produktet, selv er hardcore brugere af det, og derfor også ser sig selv som slutbrugeren. Barren er derfor sat meget højt, og vi er måske klar til at gå meget langt, og sælge os meget billigt for at få lov til at være med”, fastslår han.

Læs også:

Sådan kommer du ind i gaming-branchen

Jeg har set mange venner miste deres job

Kriser, fyringer og lave lønninger

Det hele er lidt stramt lige nu som spilprogrammør


Læs også...

Det bekymrer de it-ansattes fagforening, PROSA, at der trods anstrengelser for at skærpe cybersikkerheden herhjemme er pivåbent for, hvordan køb…

En global rangliste har et dansk hackerhold på førstepladsen, og det sætter en streg under, at Danmark er i den internationale hacker-elite.…

De store blev rigere og mere magtfulde, men nedenunder brød et oprør også igennem fra lovgivere og bekymrede borgere. "Brainrot" blev årets ord i…

Måske har Microsoft knækket koden til, at vi kan få AI lokalt i smartdevices. I dag er strømforbruget alt, alt for massivt. Tilsæt optiske chips, og…

En gruppe IT-undervisere har lavet seks nye spil, der skal øge danskernes viden om cybersikkerhed. Spillene er et nyt og underholdende værktøj, der…

Forskere går sammen med erhvervslivet om et nyt center, der skal understøtte fabrikation af mikrochips i Danmark. Det nye center ligger på DTU, og det…

Som de fleste forhåbentlig ved, så må din arbejdsgiver ikke spørge ind til, hvad du fejler, når du melder dig syg. Men hvis du selv fortæller det,…

Et forsøg hos Google betyder, at fagforeninger ikke dukker op i en række brugeres søgeresultater. Situationen rejser kritik både på Christiansborg og…

Hver dag logger 100 millioner brugere ind på det sociale medie Threads. Mediet er en del af Meta, og det blev lanceret i 2023.

En ny form for IT-uddannelse åbner op for, at flere kan blive softwareingeniører. Næste år kan man nemlig søge ind på en trainee-uddannelse hos VIA…