Fotos: Magnus Møller

generation z

”Vores arbejde er ikke hele vores liv”

26-årige Emil Braasch er fotograferet i sin lejlighed på Vesterbro, som han lige er flyttet ind i. Abba-plakaten har han arvet fra sin mor. Han blev master of science in business administration and ebusiness på CBS i sommeren 2022 og arbejder som project manager i life science hos Monstarlab.

Hvad handlede dit afgangsprojekt om?
Jeg kortlagde, hvordan medicinalvirksomheder udvikler digitale sundhedsløsninger. Fra idé til pretest til udvikling til user feedback. Jeg samarbejdede med Johnson & Johnson, hvor jeg var studentermedhjælper.

Tema

Denne artikel er en del af et tema om nyuddannede it-professionelle:

Fremtiden begynder med Z
"Vores arbejde er ikke hele vores liv"

Hvorfor valgte du den uddannelse, du tog?
Jeg havde en bachelor i international business in Asia. På kandidaten ville jeg bruge min interesse for nye teknologier: AI, robotter, alt det, der sker i sundhedsvæsnet. Jeg valgte ebusiness, fordi den var fleksibel og bygget op omkring tre-fem valgfag. Det danske system måtte godt være lidt mere som det amerikanske, hvor man kan kombinere dans og computer science.

Hvad overraskede dig mest ved ­uddannelsen?
At der var folk fra hele verden med så forskellige mål, værdier og perspektiver. Og så startede vi ud med et programmeringsfag. Det var hårdt for os med business-baggrund.

Hvilke kompetencer glæder du dig mest til at bruge i dit job?
Den ene er den fleksibilitet jeg har fået med mig fra mit studie. Jeg ved, at der altid vil være brug for folk, som kan noget inden for it og sundhed, og jeg vil være fri til at kunne bevæge mig forskellige steder hen. Den anden er den kritiske refleksion.

Hvilken fagfælle beundrer du?
Min underviser i EU internet Law Jan ­Trzaskowski. Han fik i den grad peget på de alvorlige konsekvenser af den måde, vores data bliver brugt på. Jeg er så taknemmelig for den refleksion, vi havde om it, etik og samfund. Nye teknologier er ikke altid kun positive, i forhold til, hvordan vi udvikler os som mennesker.

Hvilken tendens bekymrer dig mest i it- og techverdenen bredt?
Hovedløs accept af it og digitale løsninger.

Hvilke sociale medier bruger du?
Messenger/Facebook og LinkedIn. Jeg slukkede for min Instagram i december, fordi jeg ved, jeg er afhængig. Jeg ville ikke forstyrres. Og nu kan jeg ikke komme ind igen.

Hvornår har du sidst slukket for din mobil?
Under specialet slukkede jeg for min mobil mellem klokken 10 og 16 hver dag for at kunne skrive.

Læser du på papir?
Nej, men jeg drømmer om det. Jeg gad godt give mere slip på det digitale. Hvis vi giver op på det trykte, mister vi noget vigtigt.

Hvis man siger fagforening, hvad siger du så?
Sammenhold. Hvis vi ikke havde haft fagforeninger, var vi endt i amerikanske tilstande.

Anbefal et sted for faglig inspiration.
Frederik Kulager fra Zetland kommer rundt om vigtige samfundsmæssige problemstillinger.

Har du en genvej, du ikke kan undvære?
Shift + command + W i Google Chrome: Luk alle faner.  

”Det er en kreativ proces at kode”

Anja Ruder Christensen er 26 år. Hun er professionsbachelor i journali­stik, DMJX, og kandidat i data science, SDU, i sommeren 2022. Hun er netop blevet ansat som data scientist i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen. Hun er fotograferet på Bang & Jessen i København, hvor blandt andet stedets flippermaskiner fascinerer hende.


Hvad handlede dit afgangsprojekt om?
Jeg udviklede et dashboard-værktøj, som redaktioner kan bruge til at få et visuelt overblik over, hvad der lokalt ’trender’ i mediets område. Jeg tog udgangspunkt i Twitter og lavede det i samarbejde med TV 2 Fyn.

Hvorfor valgte du den uddannelse, du tog?
Jeg er uddannet journalist og tænkte over, hvordan jeg kunne skille mig ud fra de andre nyuddannede journalister. Da matematik har været mit yndlingsfag i gymnasiet, ville jeg gerne læse noget, hvor jeg kunne bruge den logiske tankegang. Så fandt jeg data science og tænkte, at en it-overbygning kunne være noget for mig. Det var det.

Hvad overraskede dig mest ved uddannelsen?  
Det at kode skræmte mig ikke så meget, som jeg havde frygtet. Mange tænker måske, at kodesprog er meget mystisk, men jeg synes, at Python var meget intuitivt. Du koder med ord, du kender. While. For. In. Continue. Break. Jeg opdagede, at det er en kreativ proces at kode, hvor man er meget løsningsorienteret.

Hvilken fagfælle beundrer du?
Den danske journalist Naja Nielsen, der er digital direktør på BBC News. For hende er det tekniske perspektiv lige så vigtigt som det journalistiske. Folk, der koder, er ligestillet med journalister i redaktionen. Det er meget inspirerende.

Hvornår har du sidst følt dig stolt over din faglighed?
Jeg var til et møde om, hvordan AI kan bruges på redaktionerne. Det er et projekt mellem SDU og de fynske mediehuse. Chefredaktører og ph.d.-studerende drøftede, hvordan de kunne arbejde sammen. Deres tanker mindede om mit speciale, og jeg kunne derfor bidrage med mit perspektiv. Det var bekræftende at opleve, at jeg kunne forstå diskussionen fra begge vinkler, og det gjorde mig stolt af min tværfaglighed.

Hvilken tendens bekymrer dig mest i it- og techverdenen bredt?
De kløfter, som kan opstå. Mellem techgiganterne og de mindre spillere. Ilande og ulande. Dem, der synes, teknologi, er skræmmende, og dem, der synes, det er spændende. De store mediehuse med ressourcer og de små, der bliver overset. Jeg vil gerne udvikle mine værktøjer, som kan bruges af de små og være med til at løfte hele branchen.

Hvis man siger open source, hvad siger du så?
Fedt. Mere af det.

Er du til papir?
Ja. Jeg læser mange bøger på papir, og af og til læser jeg også lokalavisen på papir, samt enkelte magasiner.

Hvis jeg siger fagforening, hvad siger du så?
Jeg vil gerne være medlem. Men jeg ved ikke helt, hvor jeg hører til.  

Anbefal et sted for faglig inspiration
Podcasten EDB 5.0. De taler med mange interessante folk ude fra virkeligheden.

”Jo mere intuitiv teknologien bliver, des mindre forstår vi”

Mikkel Hintz er 28 år og kandidat i ­Informationsvidenskab fra Aarhus Universitet i sommeren 2020. Ansat som it-konsulent i konsulenthuset SkoleIT i marts 2021. Mikkel er fotograferet hjemme hos sig selv i Aarhus.


Hvad handlede dit afgangsprojekt om?
Jeg lavede specialet i samarbejde med virksomheden Ohmatex/Graspor, som arbejder med tekstilteknologi. Det man kalder wearables. Jeg undersøgte, hvornår hobbycykelryttere synes, wearables giver mening for dem. Konklusionen var, at virksomheden bør skabe et miljø, hvor rytterne har et fælles sprog, der muliggør kommunikationen omkring deres resultater, sammenligninger og sund konkurrence.

Hvorfor valgte du den uddannelse, du tog?
Jeg har en passion for it, men det måtte ikke blive for teknisk og tungt. Informationsvidenskab blev beskrevet som et bindeled mellem mennesker og teknologi, og det gjorde udslaget. Det er et humanistisk studie, som handler om at forstå menneskers adfærd med it. Det var det rigtige for mig, som elsker at kommunikere.

Hvornår har du sidst følt dig stolt, rent fagligt?
Gennem et kortere brugerstudie fandt vi ud af, at adskillige elever er demotiverede for at følge simple tekstbaserede vejledninger. De læser ikke de skriftlige manualer, men er mere visuelle og auditive. Så vi prøver at tappe ind i YouTube-­formatet. Jeg har startet et nyt projekt med videovejledninger: Sådan aktiverer du dit skole-­it-login. Sådan installerer du printeren i Windows. Idéen er at gøre eleverne selvkørende og aflaste de it-ansvarlige ude på skolerne.

Hvilken tendens bekymrer dig mest i it- og techverdenen bredt?
Jo mere intuitiv teknologien bliver, des mindre forstår vi, hvordan den fungerer. Jo nemmere teknologi bliver at bruge, desto mindre bliver behovet for at forstå den. Dette resulterer i mere utålmodighed, mindre nysgerrighed, og generelt bliver folk mindre problemsøgende. Det synes jeg personligt er en ærgerlig tendens.

Hvis man siger open source, hvad siger du så?
Meget vigtigt for demokrati.

Læser du på papir?
Jeg læser bøger på papir, i et forsøg på at minimere skærmtid.

Hvis man siger fagforening, hvad siger du så?
Det er ekstremt vigtigt for vores arbejdsmarked, at vi har fagforeninger. Det afbalancerer magtforholdet mellem arbejdsgiver og -tager.

Anbefal et sted for faglig inspiration.
Den subreddit, der hedder CrappyDesign. Virkelig dårligt design giver en masse inspiration til, hvordan ting skal designes godt.

Har du en genvej, du ikke kan undvære?
Når man klikker command + alt + escape i MacOS, kan man lukke programmerne, hvis de fryser. 

”Afhængighed af det digitale bekymrer mig”

27-årige Sara Dal Bruun er fotograferet på sin arbejdsplads, det digitale bureau Knowit Experience, i Aarhus, hvor hun er ansat som user experience-­konsulent. Hun er kandidat i ­informationsvidenskab fra Aarhus ­Universitet i sommeren 2021.


Hvad overraskede dig mest ved uddannelsen?  
Jeg blev overrasket over, at bacheloren var så bred, som den var. Vi blev introduceret til kommunikation, digital design, projektledelse og organisationsforståelse. Det var lidt overvældende. På kandidaten fik vi mulighed for at specialisere os inden for et felt, og det var rigtig dejligt.

Hvad handlede dit afgangsprojekt om?
Anvendelsen af kvalitative og kvantitative metoder og data i en designproces.

Hvilken kompetence har du haft mest gavn af på job?
At arbejde i krydsfeltet mellem at forstå kodning, brugernes behov og stakeholderne og forretningens ønsker.

Hvilken fagfælle beundrer du - og hvorfor?
Morten Münster, som har skrevet ’Jytte fra marketing er desværre gået for i dag’. Han skriver virkelig inspirerende om, hvordan man kan påvirke folks adfærd i en positiv retning. Han har vanvittigt meget humor, og det er et vildt spændende emne.

Hvilken tendens bekymrer dig mest i it- og techverdenen bredt?
Menneskers afhængighed af det digitale. Jeg synes, det er fedt, at vi får en masse redskaber, som gør vores hverdag nemmere. Men jeg er bange for, at vi mister noget vigtigt undervejs. Et eksempel er, når den skriftlige feedback erstatter den personlige. Som modtager har du ikke mulighed for at aflæse mimikken hos afsender, og derfor kan det være svært at afkode den ånd, det er skrevet i. Der går noget tabt i kontakten.

Hvornår har du sidst slukket for din mobil?
Det kan jeg ikke huske. Hver gang min telefon er ved at løbe tør for strøm, finder jeg en oplader. Det ærgrer mig, at jeg ikke bare kan lægge den fra mig.

Læser du på papir?
Meget sjældent. Jeg har en hel bunke, som bare ligger og venter. Jeg tror bare lige, jeg har haft brug for en pause efter fem års studier. Men det er rigtig rart at læse en fysisk bog, og jeg bliver også ved med at ønske mig bøger.   

Hvis man siger fagforening, hvad siger du så?
Noget, man har i ryggen i sit faglige liv. Både når det går godt, og når det går mindre godt.

Anbefal et sted for faglig inspiration.
Dribbble – en hjemmeside, hvor alle verdens designere og UX’ere lægger deres ting ind, og hvor man kan gå ind og lade sig inspirere, hvilket jeg særligt gør brug af, når jeg designer hjemmesider.

Har du en genvej, du ikke kan undvære?
Command C og command V.  

”Det er snart tid til genstart”

25-årige Mikkel Jørgensen er foto­graferet i sit hjem i Odense. Han er uddannet datamatiker fra UCL Erhvervsakademi i januar 2021, og han arbejder som softwareudvikler/­scrummaster hos SWECO på Amager.


Hvorfor valgte du den uddannelse, du tog?
Jeg havde programmeret en del i gymnasiet og startede på datalogi på universitetet. Det var for teoretisk, så jeg skiftede efter to år, og det var det rigtige.

Hvis man siger it, hvad siger du så?
Data og sikkerhed.

Hvilken fagfælle beundrer du - og hvorfor?
Da jeg var på skolen, var en medarbejder fra Bankdata forbi og fortælle om scrummaster-funktionen. Bagefter skrev jeg til hende på LinkedIn og spurgte, om der mon kunne laves en praktikplads hos hende. Hun lod mig stå ved siden af sig, så jeg kunne se, hvordan hun arbejdede. Hun gav mig chancen for at springe ud på egen hånd og sparrede med mig løbende. Jeg går virkelig ind for, at virksomhederne skal tage studerende ind – også med kort varsel. Det er jeg taknemmelig for. Og jeg synes, jeg skylder at give noget videre.

Hvornår har du sidst følt dig stolt rent fagligt – og hvorfor?
Her i marts blev vi færdige med en del­levering på et større produkt. Det var ikke som sådan mig, der leverede. Min rolle var mere manager-agtig, men jeg havde en aktie i udførelsen. Det var en rigtig fed oplevelse med god kommunikation og godt samarbejde. Afstemningen af forventningerne var rigtig, og vi fik leveret rigtigt.

Hvilken tendens bekymrer dig mest i it- og techverdenen bredt?
Det offentlige bruger en meget traditionel udbudsproces. Den er rigid og ender ofte med det forkerte.

Hvis man siger open source, hvad siger du så?
Stor fan. Bruger det så meget, jeg kan.

Hvornår har du sidst slukket for din ­computer?
Jeg har ikke haft den slukket endnu i år. Jeg mangler en masse opdateringer, så det er snart tid til genstart.

Læser du på papir?
Jeg læser fagbøger på papir. Jeg vil helst have bøgerne fysisk, så længe de kan være i tasken.

Hvis man siger fagforening, hvad siger du så?
Det er rigtig vigtigt. Det betyder, at der er overenskomster, og at man se lønstatistikker, så man ved, hvad man er værd.

Anbefal et sted for fed faglig inspiration.
Robert C. Martin forelæser om softwareudvikling og proces og har skrevet nogle gode bøger: 'Clean Code og Clean Agile'.

Har du en genvej, du ikke kan undvære?
Der er to, jeg bruger rigtig meget. Control + shift + escape åbner task manager. I ­Google Chrome åbner control + shift + T den sidste tab, du har lukket. 


Læs også...

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…

Det minder om en blanding af X Factor og Den store bagedyst, og det lægger på 15. år gaderne øde i Estland. Velkommen til tv-talentshowet Rakett69,…

Estland har rykket sig ufattelig langt de seneste 30 år – men hvad skal der ske nu? En af udfordringerne er, at Estland kommer til at mange hænder og…