Foto: pxhere.com

privatliv

Dit smart-tv overvåger dig

Forbrugerrådet Tænk har gennemgået førende tv-mærkers privatlivspolitik.

Dit smart-tv indsamler langt flere data om din hverdag, end de fleste umiddelbart er klar over, og det registrerer blandt andet dine fjernsynsvaner og hvilke programmer, du ser. De modeller, der har indbygget stemmestyring, optager desuden, hvad familien taler om hjemme i stuen, og sender derefter lydklip videre til tredjeparter.

Sådan lyder konklusionen fra Anette Høyrup, der er jurist i Forbrugerrådet Tænk. Hun har gennemgået de førende tv-mærkers privatlivspolitik.

”Betingelserne er efter vores opfattelse helt urimelige, og det foregår reelt bag om ryggen på forbrugerne. Der er jo ingen mennesker, der læser de alenlange vilkår. Og selv hvis man gør, er der i realiteten ikke noget valg. Der er overvågning i alle apparater, der har forbindelse til nettet”, siger Anette Høyrup til Politiken.

Selv om der ikke er noget decideret fordækt i elektronikfirmaernes fremgangsmåde, så opfordrer hun Datatilsynet til at undersøge, om vilkårene strider imod EU’s databeskyttelsesforordning. Den kræver blandt andet, at virksomheder kun må høste data om brugerne, når det tjener et ”legitimt formål”.