Tysk politi har anskaffet mobile enheder til ansigtsgenkendelse

Politiet i Bayern har i år indkøbt mobile ­enheder med termiske kameraer og teknologi til ansigtsgenkendelse. Foto: Sachelle Babbar/Zuma/Ritzau Scanpix

ANSIGTSGENKENDELSE

EU-opgør med kunstig intelligens

EU-Parlamentet opfordrer til forbud mod, at private virksomheder opretter databaser til ansigtsgenkendelse.

EU-Parlamentet sendte i oktober en stærk appel til EU’s medlemslande om at forbyde politiets brug af teknologi til ansigtsgenkendelse på offentlige steder samt såkaldt predictive policing – en kontroversiel metode, der involverer kunstig intelligens i forsøget på at profilere potentielle kriminelle, allerede inden forbrydelsen er begået.

Dette er en stor sejr for alle europæiske borgere
- Petar Vitanov, medlem af EU-Parlamentet og AI-forslagsstiller

I en resolution, som blev vedtaget med overvældende flertal, opfordrer EU-Parlamentet desuden til at forbyde, at private virksomheder opretter databaser til ansigtsgenkendelse, som det blandt andet er kendt fra det amerikanske firma Clearview AI.

Parlamentet bakker også op om EU-Kommissionens udspil om kunstig intelligens, The AI Act, som blandt andet lægger op til et forbud mod at etablere et socialt pointsystem efter kinesisk model, hvor borgerne optjener kreditværdighed gennem deres opførsel.

AI Act, som blev præsenteret i juni, vil også forbyde forskellige former for biometrisk genkendelse på offentlige steder, medmindre det handler om at efterforske alvorlig kriminalitet som eksempelvis terrorisme eller kidnapning.