Kompakt, kastbar men også kostbar. Panono-kuglens 36 indbyggede kameraer tager fotos under himmelflugten, og en cloud-server splejser efterfølgende fotomaterialet sammen.

Kastbart panoramakamera

I 2007 fik tyskeren Jonas Pfeil idéen til et noget anderledes produkt til at skyde 360 graders panoramabilleder. Prop en masse billige kameraer i en bold, som med en indbygget sensor udløser en fotokaskade, når den er på toppen af sin flugt. Lad så en kraftig computer overtage beregningsarbejdet med at splejse de mange fotos sammen til et panoramamotiv.

Efter flere prototyper og crowdfunding er de første tusinde eksemplarer af Panono nu sat til salg, og blandt de første anmeldelser er en test i det tyske online-medie Golem.de (http://goo.gl/ikvLGT), hvor produktet får en temmelig positiv anmeldelse. Panono-kuglen har en diameter på 11 centimeter og vejer knap et halvt kilo. Under den slagfaste overflade er monteret 36 kameraer, som hver har en opløsning på 3 megapixel.

Den indbyggede hukommelse er på 16 GB, hvilket skulle muliggøre op til 600 panoramaoptagelser. Selve proceduren med at splejse fotos sammen sker ikke i selve kuglen, men via en cloud-baseret proces.

På trods af den slagfaste overflade anbefales det dels at sørge for at gribe kamerakuglen, når den falder ned og samtidig sørge for ikke at kaste højere end omkring fire meter. Er man mere forsigtigt anlagt, er der mulighed for at håndtere kuglen på en stang eller et stativ og fjernbetjene Panono via en app.

Produktet får som nævnt overvejende positive anmeldelser, og det fremhæves, at kuglen er usædvanligt sjov at anvende. En enkelt omstændighed er dog klar: De kastbare muligheder er kostbare: 1.500 euro er prisen, og det kan man få ret meget alternativt udstyr til panoramabilleder for. Flere informationer på www.panono.com
kwn


Læs også...

Caroline Stage Olsen har haft tre måneder som minister for et styrket Digitaliseringsministerium. Hun vil bide big tech i haserne, gøre dem ansvarlige…

Flere kvinder skal vælge en STEM-uddannelse, og derfor skal flere piger få øjnene op for teknologi og science. High5Girls bruger kvindelige…

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…

Fra Baltikums største sciencepark i udkanten af Tallinn sikrer Tehnopol, at hundredvis af startups kommer flyvefærdigt ud i virkeligheden. De får…

Estiske børn og unge får praktisk talt tech ind med modermælken, da it og tech-gadgets er en helt central del af hverdagen i både børnehaver,…

I Estland har borgerne kunne stemme digitalt siden 2005. Der har været kritik og debat, men i dag er det mere end halvdelen af esterne, der bruger…

Hvis man i Estland gerne vil skifte spor i sin karriere, er der en lang række muligheder for at videreuddanne sig inden for it. Skoler og online…

I denne udgave af PROSAbladet har vi lavet et tema-nummer om Estland. Det er sjældent, at vi giver så meget spalteplads til et tema – men det baltiske…

Pulserende krea-værksted klæder estiske børn på med både tech-skills og startup-mentalitet. Der er ingen læreplaner eller kedelige eksamener, men 3D…