Illustration: Lars Refn

klausul

Kend din klausul

Klausuler i ansættelseskontrakter er kun til arbejdsgiverens fordel, mener PROSA.

Klausuler i ansættelseskontrakter er kun til arbejdsgiverens fordel, lyder det kontant fra PROSAs næstformand, Hanne Lykke Jespersen.
– Vi ser ofte, at klausulerne bruges til at forhindre medarbejdere i at søge væk. Men hvis arbejdsgiveren derimod gerne vil afslutte ansættelsesforholdet, så opgives klausulen for at minimere betalingen, siger hun.

Stavnsbundet

En klausul binder en medarbejder til virksomheden, hvilket gør det besværligt frit at skifte job, da der skal betales bod, hvis klausulen overtrædes. En kundeklausul forhindrer dig i at tage ansættelse hos de kunder, du arbejdede med i virksomheden, og med en konkurrenceklausul kan en arbejdsgiver i en periode forhindre, at en medarbejder efter aftrædelse starter en selvstændig konkurrerende virksomhed op eller tager et job hos konkurrenten.
– Men det er mest sundt for arbejdsrelationen, at man faktisk kan sige op, hvis man har lyst til at prøve noget andet, eller man ikke længere har et godt samarbejde, siger Hanne Lykke Jespersen.

Det er typisk i forbindelse med en ansættelseskontrakt, at ordet klausul sniger sig ind. Men fordi den først træder i kraft, når du forlader arbejdspladsen, tænker mange ikke over det, når kontrakten ligger foran dem.

Vær oplyst

PROSAs lønstatistik viser da også, at rigtig mange it-folk ikke aner, om de er underlagt en klausul. Derfor opfordrer Hanne Lykke Jespersen til, at du tjekker din ansættelseskontrakt og sender den forbi PROSAs jurister, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er det.

Hun pointerer samtidig, at det er værd at skrive sig bag øret, at en klausul ikke altid gælder, selvom den står i din kontrakt.
– Derfor er det altid en god idé at henvende sig til PROSA, hvis en klausul står i vejen for drømmejobbet – eller bare et job, du gerne vil have.


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…