Illustration: Lars Refn

klausul

Kend din klausul

Klausuler i ansættelseskontrakter er kun til arbejdsgiverens fordel, mener PROSA.

Klausuler i ansættelseskontrakter er kun til arbejdsgiverens fordel, lyder det kontant fra PROSAs næstformand, Hanne Lykke Jespersen.
– Vi ser ofte, at klausulerne bruges til at forhindre medarbejdere i at søge væk. Men hvis arbejdsgiveren derimod gerne vil afslutte ansættelsesforholdet, så opgives klausulen for at minimere betalingen, siger hun.

Stavnsbundet

En klausul binder en medarbejder til virksomheden, hvilket gør det besværligt frit at skifte job, da der skal betales bod, hvis klausulen overtrædes. En kundeklausul forhindrer dig i at tage ansættelse hos de kunder, du arbejdede med i virksomheden, og med en konkurrenceklausul kan en arbejdsgiver i en periode forhindre, at en medarbejder efter aftrædelse starter en selvstændig konkurrerende virksomhed op eller tager et job hos konkurrenten.
– Men det er mest sundt for arbejdsrelationen, at man faktisk kan sige op, hvis man har lyst til at prøve noget andet, eller man ikke længere har et godt samarbejde, siger Hanne Lykke Jespersen.

Det er typisk i forbindelse med en ansættelseskontrakt, at ordet klausul sniger sig ind. Men fordi den først træder i kraft, når du forlader arbejdspladsen, tænker mange ikke over det, når kontrakten ligger foran dem.

Vær oplyst

PROSAs lønstatistik viser da også, at rigtig mange it-folk ikke aner, om de er underlagt en klausul. Derfor opfordrer Hanne Lykke Jespersen til, at du tjekker din ansættelseskontrakt og sender den forbi PROSAs jurister, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er det.

Hun pointerer samtidig, at det er værd at skrive sig bag øret, at en klausul ikke altid gælder, selvom den står i din kontrakt.
– Derfor er det altid en god idé at henvende sig til PROSA, hvis en klausul står i vejen for drømmejobbet – eller bare et job, du gerne vil have.


Læs også...

På grund af den nye lov om registrering af arbejdstid, har PROSAs juridiske team hen over sommeren fået mange henvendelser omkring tidsregistrering og…

Forestående ferietid betyder desværre også fyringstid og ”oprydning” i en del virksomheder. Det fortæller jurist Camilla Winter, som her giver et par…

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film-…

Internettet og computerbranchen var engang det vilde vesten, et sted, hvor man kunne gøre, hvad man ville uden nogen form for ansvar for almindelige…

Hvad er op og ned i junglen af sundhedstrends? PROSAbladet har spurgt Martin Grønne Jensen, som er dataingeniør, holder foredrag om longevity og er…

Vil du gerne leve længere, så bør du måske give longevity escape velocity-teorien lidt opmærksomhed. Tilhængerne af teorien mener nemlig, at vi kan…

Ny image-analyse fra Computerworld rykker ikke ved, hvem de danske it-professionelle sætter ind på en førsteplads. Til gengæld må Apple se sig slået…

XZ Utils-angrebet havde potentialet til at blive det mest alvorlige supply chain attack til dato, men angrebet blev (heldigvis) spottet i tide, fordi…

JA, siger Isak, Amanda, Lea, Martha og Hannibal. De er mellem 16-26 år og bruger dagligt flere timer på at scrolle gennem de sociale medier for at…

Er du en af de mange dimittender, som står med et nytrykt eksamensdiplom i hånden og er på vej ud på arbejdsmarkedet? Så er Kasper Bach manden, du…