Pasieka/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

KLIMA

Klimakompas giver indsigt i CO2-aftryk

Fremover får virksomheder lettere ved at skabe overblik over deres egne CO2-udledninger.

Med et nyt klimakompas forsøger regeringen nu at give en håndsrækning til de virksomheder, der har brug for at dokumentere det aftryk, deres aktiviteter sætter på klimaet.

Som tidligere beskrevet i Prosabladet oplever et stigende antal danske virksomheder at blive mødt af både krav og forventninger om, at de kan dokumentere deres klimaaftryk.

Mange synes, det er dødkompliceret at finde ud af, hvor meget CO2, de udleder
- Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMV Danmark

Kravet kommer ikke mindst fra store virksomheder, som er gået forrest i klimakampen, og som derfor skal kunne måle klimaaftrykket hele vejen igennem deres leverandørkæde. Eksempelvis har Novo Nordisk meldt ud, at man fremover kun vil benytte underleverandører, der kan dokumentere deres klimaregnskab.

Det nye klimakompas kan foretage en beregning af CO2-aftrykket og skabe overblik over, hvordan klimabelastningen fordeler sig rundt i virksomheden.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger i en pressemeddelelse, at CO2-beregneren kan være med til at skabe markedsfordele for særligt de små og mellemstore virksomheder.

”Virksomhederne har alt for ofte svært ved at dokumentere over for kunder og samarbejdspartnere, hvad deres reelle klimaaftryk er”, siger han. 

Virksomheder ønsker CO2-afgift

SMV Danmark, som repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder, glæder sig over det nye værktøj.

”Mange synes, det er dødkompliceret at finde ud af, hvor meget CO2, de udleder. Ofte må de hyre dyre konsulenter for at få hjælp. De har faktisk brug for den viden, for ofte er de underleverandører til en storkunde, der forlanger styr på CO2-regnskabet”, siger chefkonsulent Bjarke Roed-Frederiksen til Ritzau.

Men Bjarke Roed-Frederiksen mener, at man helt kunne undgå CO2-regnskaber, hvis der i stedet blev lavet en CO2-afgift, som omfatter alle udledninger.

”På den måde ville priserne automatisk afspejle udledningerne og gøre forurenende varer dyrere”, siger han.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…