Pasieka/Science Photo Library/Ritzau Scanpix

KLIMA

Klimakompas giver indsigt i CO2-aftryk

Fremover får virksomheder lettere ved at skabe overblik over deres egne CO2-udledninger.

Med et nyt klimakompas forsøger regeringen nu at give en håndsrækning til de virksomheder, der har brug for at dokumentere det aftryk, deres aktiviteter sætter på klimaet.

Som tidligere beskrevet i Prosabladet oplever et stigende antal danske virksomheder at blive mødt af både krav og forventninger om, at de kan dokumentere deres klimaaftryk.

Mange synes, det er dødkompliceret at finde ud af, hvor meget CO2, de udleder
- Bjarke Roed-Frederiksen, chefkonsulent i SMV Danmark

Kravet kommer ikke mindst fra store virksomheder, som er gået forrest i klimakampen, og som derfor skal kunne måle klimaaftrykket hele vejen igennem deres leverandørkæde. Eksempelvis har Novo Nordisk meldt ud, at man fremover kun vil benytte underleverandører, der kan dokumentere deres klimaregnskab.

Det nye klimakompas kan foretage en beregning af CO2-aftrykket og skabe overblik over, hvordan klimabelastningen fordeler sig rundt i virksomheden.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) siger i en pressemeddelelse, at CO2-beregneren kan være med til at skabe markedsfordele for særligt de små og mellemstore virksomheder.

”Virksomhederne har alt for ofte svært ved at dokumentere over for kunder og samarbejdspartnere, hvad deres reelle klimaaftryk er”, siger han. 

Virksomheder ønsker CO2-afgift

SMV Danmark, som repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder, glæder sig over det nye værktøj.

”Mange synes, det er dødkompliceret at finde ud af, hvor meget CO2, de udleder. Ofte må de hyre dyre konsulenter for at få hjælp. De har faktisk brug for den viden, for ofte er de underleverandører til en storkunde, der forlanger styr på CO2-regnskabet”, siger chefkonsulent Bjarke Roed-Frederiksen til Ritzau.

Men Bjarke Roed-Frederiksen mener, at man helt kunne undgå CO2-regnskaber, hvis der i stedet blev lavet en CO2-afgift, som omfatter alle udledninger.

”På den måde ville priserne automatisk afspejle udledningerne og gøre forurenende varer dyrere”, siger han.


Læs også...

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…

PROSAs technørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, har fulgt nyhedsstrømmen fra techindustrien tæt hen over sommeren. ”Det har været en…

Platformen Hilfr har indgået en ny overenskomst med 3F, hvor der bliver sat krav til arbejdspladsens brug af kunstig intelligens.