Foto: Carl Court/AFP/Ritzau Scanpix

våbensystem

New Zealand vil eliminere dræberrobotter

Der bør indføres et internationalt forbud mod autonome våbensystemer, mener New Zealands regering.

Stigende frygt for, at våben uden for menneskelig kontrol vil kunne overtræde både retslige og etiske grænser og dermed yderligere destabilisere konflikter, får nu New Zealand til at presse på for indførelsen af et internationalt forbud mod autonome våbensystemer.

Ifølge Washington Post konstaterer Phil Twyford, der er New Zealands minister med ansvar for våbenkontrol, i en udtalelse, at ”udsigten til en fremtid, hvor beslutningen om at tage et menneskeliv er delegeret til maskiner, er afskyelig og ikke i overensstemmelse med landets interesser og værdier”.

Mens fuldt autonome våben ikke menes at have været indsat i storskala-våbenkamp, så har droner, der kan operere uden menneskelig kontrol, ifølge FN været benyttet.

Udsigten til en fremtid, hvor beslutningen om at tage et menneskeliv er delegeret til maskiner, er afskyelig
- Phil Twyford, New Zealands minister med ansvar for våbenkontrol

Dødelige autonome våbensystemer – også kaldet dræberrobotter – kan ifølge organisationen Future of Life Institute identificere, målrette og dræbe uden menneskelige input.

Disse våben er typisk vurderet til at være forskellige fra droner, der generelt bruges med menneskelig kontrol, og som har været benyttet i udstrakt grad i krig. 

Stormagter er imod

Mindst 30 lande har udtrykt ønske om et totalt globalt forbud mod dræberrobotter, men nogle af verdens ledende militære kræfter, inklusive USA og Rusland, har nedtonet risikoen ved den slags våben.

Kina, hvis militære udgifter er vokset i årtier, siger, at landet støtter et forbud mod brug af automatiserede våben, men ikke mod at udvikle og producere dem.

Mary Wareham, der er ekspert i våbenkontrol i organisationen Human Rights Watch, roser den New Zealands forslag.

“Alene kan New Zealand ikke tage teten”, siger Mary Wareham.

 “Men landet kan stadig have stor indflydelse, hvis man kan finde sammen med andre lande med samme holdning, særligt hvis de kan forme en kernegruppe, der kan lægge en strategi og udvikle en plan og dedikere sig til at udforme en ny international lov”.

Ledende skikkelser og virksomheder i techverdenen – inklusive Elon Musk – har i 2018 underskrevet et løfte om ikke at udvikle eller bruge autonome våben.

Dette løfte – organiseret af Future of Life Institute, der arbejder for at mindske risikoen ved kunstig intelligens – kalder dræberrobotter for ”magtfulde instrumenter for vold og undertrykkelse”.


Læs også...

Der kommer flere og flere kvinder ind på landets datamatikeruddannelser, men hvad gør man for at tiltrække og fastholde kvinderne? PROSAbladet har…

PROSAs it-ekspert Ole Tange fik kaffen galt i halsen, da han hørte justitsminister Peter Hummelgaards udmelding omkring, at politiet skal kunne få…

I 2015 blev der optaget 85 kvinder på landets datamatikeruddannelser. I år er tallet 147, og selvom kvinderne stadig er en minoritet på den tekniske…

Sara Statoua er en af de nye elever på datamatikeruddannelsen i Aarhus. Hun glæder sig til at få fingrene i programmering og it-udvikling – også…

"Hvor mange flere beviser skal politikerne bruge?" Det spørger forbundet af it-professionelle om, efter at endnu en rapport fastslår, at introduktion…

Der er kamp om de dygtige cybersikkerhedsspecialister, som bestemt ikke hænger på træerne. Industriens Fond har sat gang i forskellige projekter, der…

En dom ved en amerikansk domstol, der slår fast, at Google har brudt konkurrenceloven ved ulovligt at have opnået monopol som default søgemaskine, får…

Ifølge mediet The Independent steg antallet af internetbrug og skærmtiden i 2024. Mediet har sammen med Datareportal.com samlet en oversigt over…

PROSAs technørd og legebarn, forbundssekretær Mirza Cirkinagic, har fulgt nyhedsstrømmen fra techindustrien tæt hen over sommeren. ”Det har været en…

Platformen Hilfr har indgået en ny overenskomst med 3F, hvor der bliver sat krav til arbejdspladsens brug af kunstig intelligens.