ARBEJDSLIV

Nye regler stiller ansatte bedre

Den 1. juli 2023 træder en ny lov om ansættelsesbeviser i kraft. Det betyder blandt andet, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.


Et ansættelsesbevis er vigtigt, fordi det fastsætter rammer og vilkår, som sikrer den ansattes rettigheder og kan bruges i forbindelse med en eventuel tvist til at sikre godtgørelse.

Hvis du er ansat før 1. juli 2023, skal du som udgangspunkt ikke have et nyt ansættelsesbevis, selvom ansættelsesbeviset ikke er i overensstemmelse med den nye lov. Du har dog ret til at anmode om at få udleveret manglende minimumsoplysninger efter loven, som din arbejdsgiver skal give til dig senest otte uger efter anmodningen.

PROSA opfordrer medlemmer, som er omfattet af de nye regler, til at læse mere på prosa.dk eller at kontakte PROSA. På prosa.dk kan du også læse, hvilke oplysninger arbejdsgiver har pligt give dig i forbindelse med ansættelsesbeviset.

Vigtige ændringer ved den ny lov

• Som noget nyt opstiller loven mindstekrav til ansættelsesvilkår, som din arbejdsgiver skal overholde. Som de vigtigste mindstekrav kan nævnes:

• Prøvetiden i et ansættelsesforhold må ikke overstige seks måneder. Det gælder dog ikke, hvis du er ansat efter funktionærlovens bestemmelser (så kan prøvetiden kun være op til tre måneder).

 • Du har ret til at påtage bibeskæftigelse. Din arbejdsgiver må ikke hindre dig i at tage sideløbende beskæftigelse, hvis du fortsat kan arbejde i overensstemmelse med en fastlagt tidsplan, integritet eller undgår interessekonflikt. Der gælder dog nogle undtagelser, som du kan læse mere om på Prosa.dk.

 • Arbejdsgiver kan alene pålægge en ansat, hvis arbejdsmønster er helt eller overvejende uforudsigeligt, at arbejde, hvis arbejdet finder sted inden for de forudbestemte referencetimer og -dage, og hvis den ansatte er blevet varslet om arbejdsopgaven.

• Du har ret til at anmode om en anden ansættelsesform efter seks måneders ansættelse. Det vil sige eventuelt anmode om deltid. Arbejdsgiveren kan afslå, men må ikke lade anmodningen få negative konsekvenser for dit ansættelsesforhold.

• Kravet på ansættelseskontrakt sænkes fra otte til tre timer ugentligt ansættelse, det vil sige, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.

• Din arbejdsgiver skal, inden syv kalenderdage efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt, give dig et ansættelsesbevis med væsentlige oplysninger om dit ansættelsesforhold, og for så vidt angår de øvrige oplysninger, senest en måned efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt. 

• Du kan have ret til en godtgørelse, hvis din arbejdsgiver ikke overholder mindstekrav i ansættelseskontrakten eller forsømmer sin oplysningspligt.

 


Læs også...

Hvis det offentlige bøjer sig så meget for tech-giganterne, at de ligefrem vil gøre det ulovlige lovligt, så er en vigtig beskyttelse af os alle…

Hvor kommer hackerne fra? Hvad har krigen i Ukraine betydet for cyberkriminaliteten? Og hvor godt rustede er vi egentlig mod truslerne?…

Vi har set flere eksempler på, at virksomhedsplatforme misbruger begrebet 'selvstændig' for at undgå omkostninger til for eksempel løn under sygdom og…

Hvis du er blevet sagt op eller selv har valgt at fratræde en stilling, så har du mulighed for at få fri med løn til den nødvendige jobsøgning og til…

Uddannelse i it-arkitektur samler programmering, design og forretningsforståelse under en paraply. Den er skræddersyet til mange virksomheders krav og…

Ny forskning peger på, at du selv kan gøre en del for at forebygge demens. I det hele taget har de senere års forskning fokuseret på, hvad både kost,…

Prøv dig frem. Der er nemlig forskel på, hvad man lærer på universitetet, og hvad man anvender i praksis, når man står i et datacenter. Det fortæller…

En gruppe it-specialister sørger for, at vi overhovedet kan bruge internettet uden at sidde fast i trafikpropper eller ryge de forkerte steder hen. De…

I december 2023 startede 25-årige Emil i cyberværnepligten på Ryes Kaserne i Fredericia. Han håber, at han med den særlige værnepligt i bagagen kan…

Når det hele brænder, og et hackerangreb er i gang, bevarer Christian Henriksen roen og overblikket – det har han nemlig lært i Forsvaret, hvor han…