ARBEJDSLIV

Nye regler stiller ansatte bedre

Den 1. juli 2023 træder en ny lov om ansættelsesbeviser i kraft. Det betyder blandt andet, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.


Et ansættelsesbevis er vigtigt, fordi det fastsætter rammer og vilkår, som sikrer den ansattes rettigheder og kan bruges i forbindelse med en eventuel tvist til at sikre godtgørelse.

Hvis du er ansat før 1. juli 2023, skal du som udgangspunkt ikke have et nyt ansættelsesbevis, selvom ansættelsesbeviset ikke er i overensstemmelse med den nye lov. Du har dog ret til at anmode om at få udleveret manglende minimumsoplysninger efter loven, som din arbejdsgiver skal give til dig senest otte uger efter anmodningen.

PROSA opfordrer medlemmer, som er omfattet af de nye regler, til at læse mere på prosa.dk eller at kontakte PROSA. På prosa.dk kan du også læse, hvilke oplysninger arbejdsgiver har pligt give dig i forbindelse med ansættelsesbeviset.

Vigtige ændringer ved den ny lov

• Som noget nyt opstiller loven mindstekrav til ansættelsesvilkår, som din arbejdsgiver skal overholde. Som de vigtigste mindstekrav kan nævnes:

• Prøvetiden i et ansættelsesforhold må ikke overstige seks måneder. Det gælder dog ikke, hvis du er ansat efter funktionærlovens bestemmelser (så kan prøvetiden kun være op til tre måneder).

 • Du har ret til at påtage bibeskæftigelse. Din arbejdsgiver må ikke hindre dig i at tage sideløbende beskæftigelse, hvis du fortsat kan arbejde i overensstemmelse med en fastlagt tidsplan, integritet eller undgår interessekonflikt. Der gælder dog nogle undtagelser, som du kan læse mere om på Prosa.dk.

 • Arbejdsgiver kan alene pålægge en ansat, hvis arbejdsmønster er helt eller overvejende uforudsigeligt, at arbejde, hvis arbejdet finder sted inden for de forudbestemte referencetimer og -dage, og hvis den ansatte er blevet varslet om arbejdsopgaven.

• Du har ret til at anmode om en anden ansættelsesform efter seks måneders ansættelse. Det vil sige eventuelt anmode om deltid. Arbejdsgiveren kan afslå, men må ikke lade anmodningen få negative konsekvenser for dit ansættelsesforhold.

• Kravet på ansættelseskontrakt sænkes fra otte til tre timer ugentligt ansættelse, det vil sige, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.

• Din arbejdsgiver skal, inden syv kalenderdage efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt, give dig et ansættelsesbevis med væsentlige oplysninger om dit ansættelsesforhold, og for så vidt angår de øvrige oplysninger, senest en måned efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt. 

• Du kan have ret til en godtgørelse, hvis din arbejdsgiver ikke overholder mindstekrav i ansættelseskontrakten eller forsømmer sin oplysningspligt.

 


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…