ARBEJDSLIV

Nye regler stiller ansatte bedre

Den 1. juli 2023 træder en ny lov om ansættelsesbeviser i kraft. Det betyder blandt andet, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.


Et ansættelsesbevis er vigtigt, fordi det fastsætter rammer og vilkår, som sikrer den ansattes rettigheder og kan bruges i forbindelse med en eventuel tvist til at sikre godtgørelse.

Hvis du er ansat før 1. juli 2023, skal du som udgangspunkt ikke have et nyt ansættelsesbevis, selvom ansættelsesbeviset ikke er i overensstemmelse med den nye lov. Du har dog ret til at anmode om at få udleveret manglende minimumsoplysninger efter loven, som din arbejdsgiver skal give til dig senest otte uger efter anmodningen.

PROSA opfordrer medlemmer, som er omfattet af de nye regler, til at læse mere på prosa.dk eller at kontakte PROSA. På prosa.dk kan du også læse, hvilke oplysninger arbejdsgiver har pligt give dig i forbindelse med ansættelsesbeviset.

Vigtige ændringer ved den ny lov

• Som noget nyt opstiller loven mindstekrav til ansættelsesvilkår, som din arbejdsgiver skal overholde. Som de vigtigste mindstekrav kan nævnes:

• Prøvetiden i et ansættelsesforhold må ikke overstige seks måneder. Det gælder dog ikke, hvis du er ansat efter funktionærlovens bestemmelser (så kan prøvetiden kun være op til tre måneder).

 • Du har ret til at påtage bibeskæftigelse. Din arbejdsgiver må ikke hindre dig i at tage sideløbende beskæftigelse, hvis du fortsat kan arbejde i overensstemmelse med en fastlagt tidsplan, integritet eller undgår interessekonflikt. Der gælder dog nogle undtagelser, som du kan læse mere om på Prosa.dk.

 • Arbejdsgiver kan alene pålægge en ansat, hvis arbejdsmønster er helt eller overvejende uforudsigeligt, at arbejde, hvis arbejdet finder sted inden for de forudbestemte referencetimer og -dage, og hvis den ansatte er blevet varslet om arbejdsopgaven.

• Du har ret til at anmode om en anden ansættelsesform efter seks måneders ansættelse. Det vil sige eventuelt anmode om deltid. Arbejdsgiveren kan afslå, men må ikke lade anmodningen få negative konsekvenser for dit ansættelsesforhold.

• Kravet på ansættelseskontrakt sænkes fra otte til tre timer ugentligt ansættelse, det vil sige, at ansatte, der arbejder mere end gennemsnitligt tre timer om ugen i en referenceperiode på fire uger, samt ansatte, der ikke på forhånd har et garanteret antal timer, har krav på et ansættelsesbevis.

• Din arbejdsgiver skal, inden syv kalenderdage efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt, give dig et ansættelsesbevis med væsentlige oplysninger om dit ansættelsesforhold, og for så vidt angår de øvrige oplysninger, senest en måned efter at ansættelsesforholdet er påbegyndt. 

• Du kan have ret til en godtgørelse, hvis din arbejdsgiver ikke overholder mindstekrav i ansættelseskontrakten eller forsømmer sin oplysningspligt.

 


Læs også...

Danmarks Radios krav om login lever ikke op til GDPR-regler. Det fastslår IT-politisk rådgiver, Ole Tange, efter at have set et svarskrift fra…

Hvor langt skal du egentlig acceptere at skulle transportere dig ekstra, når dit arbejdssted flytter? Læs med her.

Stor jubel i Landstingssalen på Christiansborg, da høring om datasuverænitet langt hen ad vejen handlede om at smide big tech på porten og lukke…

Arbejdsgiver har ansvar for at sikre arbejdsmiljøet ved hjemmearbejde. Det fastslår en ny afgørelse fra Højesteret, hvor en kvinde kom til skade under…

Kvinder tjener i snit 12,6 procent mindre end mænd, og kvinders pensionsopsparing er 26 procent mindre end mænds. Det er to af de kedelige facts, som…

Der er tilfredshed i PROSA, efter at PET-lovændring er udskudt. IT-fagforeningen sendte forleden et åbent brev til justitsministeren, som påpegede…

Vi har hørt det uendelig mange gange: Der mangler kvinder i tech. Og vi får gang på gang at vide, at det er et problem, at piger ikke er interesserede…

Big tech er ved at kvæle rigtige fællesskaber med zombie-scrolling. Den faglige kamp har brug for, at de unge møder op og giver en injektion af…

Behandling eller undersøgelser mod barnløshed sidestilles med almindeligt sygefravær, og som funktionær har du derfor også ret til fri med løn for at…

Arbejdsmiljøet hos den danske IT-gigant er så problematisk, at de IT-professionelles fagforening nu advarer unge mod ansættelse. ”Det er prestige over…