Øget overvågning kan skabe DDR-tilstande i Danmark

Et førstebehandlet lovforslag giver adgang til hemmelig overvågning af den danske befolkning. Med lovforslaget vil offentlige instanser – eksempelvis kommuner og Skat – få magt til at bruge en borgers persondata, som er givet andetsteds i det offentlige i en helt anden sammenhæng, skriver Politiken.

Hos PROSA møder forslaget modstand.

– Det er en helt forkert vej, politikerne er på vej ud ad. Ikke alene er det et voldsomt indgreb i folks privatliv, men vi har set så mange gange, at det offentlige har sjusket med datasikkerhed, til at det vækker voldsom bekymring, hvis de skal have yderligere adgang til at fumle rundt med personfølsomme data, siger Niels Bertelsen, formand for PROSA.

Han understreger, at han har ikke noget problem med, at man undersøger folk, som man har konkret mistanke til, men tager afstand fra at samle data om uskyldige borgere.

– Der et angreb på vores frihed til at forsamles og til at kommunikere i fred, konstaterer han.

Niels Bertelsen understreger, at hvis borgerne ikke kan forvente, at data kun bliver brugt til det, som de bliver indsamlet til, så vil vi i løbet af kort tid se, at folk afleverer forkerte informationer. Han peger på, at det allerede sker i dag, hvor folk oplyser en falsk e-mailadresse for at undgå at blive spammet.

– Dette initiativ vil være med til at undergrave den tillid, borgerne har til det offentlige. Hvis vi ikke kan forvente, at samfundet beskytter borgerne, så er vi på vej til en mistillidskultur, som vi tidligere har set praktiseret i DDR, siger Niels Bertelsen.


Læs også...

Det var en helt ny fornemmelse, da Søren tidligere på året blev ramt af stress, for han havde aldrig oplevet stresssymptomer før. Søren har arbejdet i…

I 1999 havnede Berit Søgaard mere eller mindre tilfældigt i IT-branchen, og hun har arbejdet her lige siden. I dag er hun compliancedirektør i Visma,…

Nettet er proppet til randen med websider, som kan hjælpe dig med det ene eller andet eller har så nørdet viden, at de med fordel kan besøges.

Unge tech-folk fortæller om deres håb og drømme for fremtiden. Danske virksomheder kigger mod et tysk eksporteventyr. Forfatter sætter spot på Kina og…

26-årige Francesca Tremulo rejste til Danmark fra Italien for tre år siden for at realisere drømmen om en fremtid i spilbranchen. Hun er uddannet…

Kinas tech fungerer og er udviklet i benhård konkurrence til at være bedst og billigst. Talentmassen er enorm, og der er prestige og attraktive…

Alberte Viendahl er 25 år og har læst multimediedesign på KEA. Hun er blevet vild med at kode og nørde, og nu vil hun gerne tage en top up-uddannelse…

Benjamin Elias Harris er 27 år, og han har gået på datamatikerlinjen på KEA. Han startede egentlig med at læse engelsk på Københavns Universitet, men…

28-årige Yousra Diab arbejdede i flere år som socialrådgiver, inden hun tog springet og startede på datamatikeruddannelsen. Det har været svært at…

26-årige Sophie Ankjær Andersen har læst multimediedesign på KEA. Hun drømmer om, at hun i fremtiden skal tage sit arbejde med til Bali og arbejde…