Trivsel

Pulsen falder

Nyt dansk eksperiment viser, at bare fem timers fordybelsestid om ugen har en mærkbar effekt på helbred og trivsel. Så der er bare om at komme i gang.

Fordybelsestid gør medarbejderne sundere, gladere og mere produktive, viser et dansk eksperiment.

Fordybelseseksperimentet er en del af projektet ’Future Work Lab’, som har til formål at skabe ny viden om og redskaber til at styrke den mentale sundhed i fremtidens digitale arbejdsliv.

Tema:

Denne artikel er en del af et tema om fordybelse på arbejdspladsen:

Ro på
Pulsen falder
At fordybe sig er et arbejde
Stille: Vi arbejder

40 deltagere fra henholdsvis en marketingafdeling og en it-afdeling blev bedt om at booke fem timers fordybelsestid om ugen i fem uger. De skulle selv planlægge deres tid, og de skulle helst booke fordybelsestid to uger i forvejen.

19 gik med pulsur, som var koblet til deres Outlook-kalender, så forskerne kunne se sammenhængen mellem deres aktivitet og deres fysiologiske reaktioner. De skulle så vidt muligt lukke ned for forstyrrelser fra telefon, mail og chat i deres fordybelsestid. Desuden blev de bedt om hver morgen at reflektere over, hvad dagens vigtigste opgave var.

Efterfølgende blev data fra pulsurene tappet, og medarbejderne blev interviewet.

Overskud

Pulsurene viste, at deltagerne havde 13 procent mere energi om morgenen, 18 procent mere energi hen over dagen og 23 procent mere energi, når arbejdsdagen sluttede klokken 17. Målingerne viste, at det kræver energi at fordybe sig. Men på trods af det havde deltagerne mere energi efter en arbejdsdag med fordybelse end en dag uden. Og stressniveauet? Det faldt, efterhånden som projektet skred frem.
– Det spændende var, at de objektive data matchede det, deltagerne selv beskrev, at de oplevede. Der var et par stykker, som sagde: ”Det er ikke noget for mig”. Men de fleste fortalte, at der var sket vigtige forandringer i deres liv, fortæller projektleder Signe Bjørg Lyck.

Det giver overskud at få bugt med noget, som er svært, og det er tilfredsstillende at bruge sin faglighed fuldt ud
- Signe Bjørg Lyck, projektleder

En deltager fortalte, at hun var blevet mere effektiv på arbejdet og derfor var holdt op med at arbejde om aftenen, så hun kunne være mere for sine børn og sin kæreste. En anden deltager havde omlagt sin dag. Hun tog fordybelsestid hjemme om morgenen og fik noget fra hånden, så hun nemmere kunne komme ind og være nærværende senere – og i øvrigt slippe for den tunge trafik.
– Der var ovenikøbet en, der sagde: ”Jeg er blevet nyforelsket i mit fag”. Det giver overskud at få bugt med noget, som er svært, og det er tilfredsstillende at bruge sin faglighed fuldt ud, siger Signe Bjørg Lyck.

Inspiration

Det var Finansforbundet, der startede projektet 'Future Work Lab'. Det var i 2018. Da corona kom og vendte op og ned på hverdagen, blev det en kæmpe gave til projektet.
– Vores arbejdsliv kom i dén grad op til revision på alle ledder og kanter, og vi oplevede nye muligheder og begrænsninger, siger Signe Bjørg Lyck.

Hun håber, at resultaterne fra projektet vil inspirere andre til at eksperimentere med mere fordybelsestid i hverdagen:
– Vi har udviklet en 80-procents-løsning. Det er meningen, at den enkelte organisation skal lægge de sidste 20 procent oveni og skræddersy den model, der passer bedst. Vi er nødt til at eksperimentere for at finde nye løsninger. Vi arbejder ofte på måder, der ikke er gode for os – og for det, vi laver.

Future Work Lab

Finansforbundet har taget initiativ til projektet, som er gennemført i samarbejde med Forsikringsforbundet og Finanssektorens ­Arbejdsgiverforeningen. Velliv Foreningen har støttet projektet. Få mere at vide, og find konkrete værktøjer på futureworklab.dk


Læs også...

I den lille, amerikanske by Granbury i Texas summer en bitcoin-mine så meget, at borgerne i byen bliver syge.

Aktivisme er et vanvittigt godt ord til at beskrive rigtigt meget af det, der sker i underskoven af it og tech. Aktivisme er aktivt at deltage. At…

Når teknologien ikke virker, eller vi mennesker skal lære nye systemer at kende, kan det skabe stress. En gruppe forskere fra Roskilde Universitet har…

Et PROSA-medlem fortæller, at hans arbejdsgiver har modtaget en henvendelse om, at han har deltaget i den offentlige debat på Facebook, og at…

Morten Reintoft oplevede, hvordan en uskyldig kommentar i en politisk debat pludselig blev et problem på hans arbejdsplads, fordi en utilfreds læser…

Webtegneserien XKCD har i snart 20 år skabt sig et publikum verden over i det mere nørdede segment. Striberne deles flittigt på sociale medier og på…

Åbne kildekoder er langt hen ad vejen fundamentet under it-udviklingen, så alle kan lære, bidrage, udvikle og arbejde videre på systemer. I Danmark…

I 90’erne var iværksætteren Lars Neupart en af pionererne inden for it-sikkerhed. I dag er han business angel og har investeret i omkring 20…

Lars Neupart har i mange år levet som investor, men tech-manden savner at være iværksætter. Derfor startede han tidligere på året en såkaldt stealth…

23-årige Polly har været en del af det danske cyberlandshold i tre år, og holdet har især lært hende, at det er vigtigt at tro på sig selv.