The Fallout er seneste vellykkede adaption fra spilunivers til filmserie på Prime. Vi er i et post-apokalyptisk Los Angeles, hvor folk lever i underjordiske bunkere og skal kæmpe for at overleve i en verden af mutanter, banditter og strålefare. Foto courtesy of Amazon Prime.

Serie-, film- og læsetips til en våd sommer

Vi kan ligeså godt se det i øjnene - juli vejret er lunefuldt og rammer ofte sommerdrømmene som en våd karklud. Men fortvivl ikke! PROSAs egen film- og serienørd Lulu og redaktøren kommer her med bud på, hvordan sommeren alligevel kan blive fantastisk i sofaen eller lænestolen, mens regnen vælter ned udenfor.  

 

Lulu  Pedersens sommertip til læse- og lænestol:

Denne film skal genses i juli

Alien (1979)

I ventetiden på: Aliens: Rumulus, som har premiere 16. august, er det oplagt at gense Ridley Scotts klassikeren Alien i 4K UHD.
 

Tv-serier – gense eller start på en

Mr. Robot (Prime)

Hovedpersonen i den amerikanske tv-serie Mr. Robot er den unge it-mand Elliot, spillet troværdigt af Rami Malek. Om dagen er han cybersikkerhedsprogrammør i it-sikkerhedsfirmaet Allsafe, hvor dresscoden er strøget lyseblå skjorte. Om natten er han hackeraktivist, i sort hættetrøje, blandt andet mod ondskabens konglomerat, nemlig Allsafes største kunde, E(vil) Corp: ”Vi beskæftiger os med cybersikkerhed og beskytter virksomheder. Der findes intet værre.”

https://www.prosa.dk/artikel/indblik-i-ensom-hackers-verdensbillede

 

The Big Bang Theory (HBO Max)

Et gensyn værd. Alle sæsoner ligger på HBO Max. Og har du ikke mødt de højt begavede nørder før, så gå i gang nu. Der er meget at lære om tech, filmreferencer, tegneserier, superhelte, computerspil samt venskaber på godt og ondt i lejligheden, tegneseriebutikken, på nettet og på universitet, hvor de fleste scener foregår.

Fallout (Prime)

En vild blanding af Science Fiction, westernæstetik, superflotte kostumer og scenografi, skarpt-skrevne replikker samt en troværdig heltinde Lucy, fantastisk spillet af Ella Purnell og Walton Goggins i storform som The Ghoul. Og meget mere.

Severance (Apple TV+)

Science fiction og thriller serie om kontoransatte, som får hukommelsen opdelt mellem privatliv og arbejdsliv via en indopereret chip. Det lyder som den perfekte work/life balance, men det er en corporate dystopi-udgave af ”The Office” som Ben Stiller har skabt. Teamet arbejder med tal og data i et neonoplyst storrumskontor, de konkurrerer men ved ikke hvorfor og for hvem. Kendte skuespillere som Adam Scott, John Turturro, Patricia Arquette og Christopher Walken er med.

 

The Shrink Next Door (Apple TV+)

Komedieserie med dystre undertoner. Om en grænseløs psykiater Dr. Ike (Paul Rudd) som først kurerer sin ensomme patient Marty (spillet eminent af Will Ferrell) og derefter overtager hans liv, både sjæleligt og materielt. Det er tåkrummende at se Marty blive udnyttet. Men også livsbekræftende at se ham omfavne livet og lære at sætte grænser.

Windsor (Netflix)

Har du også set hele tv-serien The Crown på Netflix, så er det tid til at se Windsor. Britisk satire over kongefamilien. Hvert afsnit varer kun 23 minutter. Og det er hæsblæsende. Og morsomt. Om en familie helt ude af trit med folket, prinsesser der prøver at blive rige som influencere og kampen om at blive næste konge.

The Mandalorian (Disney+)

Pedro Pascal (Narcos, The last of us) har hovedrollen som en ensom dusørjæger med navnet ”The Mandalorian” som er på en mission for at beskytte et mystisk og værdifuldt barn. Nyd den smukke scenografi og de fede effekter i den yderste galakse.

 

Boganbefaling

Lydia Davis: Our strangers (2023)

'A trailblazer in the world of short-form prose' skrev The New Yorker. Lydia Davis beskriver præcist med et herligt hverdagsblik hverdagshændelser om naboer, natur, livet og konversationer i det offentlige rum, som det er nemt at spejle sig – og blive tænksom i. Novellerne er korte, nogle er på blot et par sætninger andre en halv til en hel side. Læs en novelle før den næste ferie-is.
 

Tre filmtip fra redaktøren:

Inderst inde 2:

Efter at have været jævnt kedelige og mainstream i et par år, har PIxar igen fundet en del af den spudlende kreativitet og livtag med livets spørgsmål pakket ind i humor og vidunderlig animation. Der bvar ellers grund til at frygte, at Inderst Inde 2 ville falde til jorden oven på den fantastiske 1'er fra 2015.

Filmen om pigen Rileys indre liv og de levendegjorte følelser, hvor vi følger Glæde, Afsky, Triste, Vrede og Frygts kamp for at navigere en 11-årig pige ud af en livskrise, da handes forældrene flytter og hendes verden af tryghed kollapser - fra venskab til familieliv.

Det er så vidunderligt tænkt, animeret og sprudlende fortalt.
Hvordan kan en fortsættelse leve op til det?
kke helt måske. Men alligevel et stykke hen ad vejen.
For Inderst Inde 2 finder stilen og tone, så det virker.

Man kunne ellers frygte den sædvanlige fald-på-halen med 120 i timen og tynd suppeopkog af et succesfuldt koncept, som kendes andre fortsættelser (Ice Age, Monster Inc. og en laaaang række Disney produktioner). Men det er faktisk lykkedes at lave en film, som holder. Nu er Riley blot blevet teenager, med alt hvad det indebærer. Krisen er gråzonen mellem barndom og halvvoksen, og med eksistentielle valg i forhold til venskab og ønsket om succes. 
Nye følelser er kommet til: Angst, Misundelse, Flove. 
De ekstra usikre teenagelag, som driver os.
Og som driver Riley ud i endnu et eksistentielt stormvejr,. Det lykkes heldigvis at binde sløjfen så smukt og lærerigt til sidst, at det er 1'eren værdigt.
En film for alle aldre, hvor alle kan lære noget, kan grine, snøfte og reflektere sammen og selv. Måske lidt overgearet  iden første halvdel, men lander smukt og poetisk.
Kan ses i biografen og på Disney+.
Tag endelig 1'eren med i købet og suppler med Pixars filmperle Sjæl, for at få en voksen krølle på vidunderlig beskrivelse af det indre liv og værdier hos os mennesker.

Blade Runner 2049
Fortsættelsen af Blade Runner, hvor vi samler universet op flere år efter, at Deckard forlod det i Blade Runner.,
Nu følger vi i stedet Blade Runneren K og i året 2049.
Verdens hukommelse melem nu og første film er godt og grundigt ryddet efter et massivt strømnedbrud har cleanet alle servere.
Nu følger vi Ks kamp for klarhed. Han skal bevæge sig gennem en verden så gennemført trist, at den kun kan ligne noget meennesker har kørt ud over kanten.
Og det hele hænger sammen, for K skal binde en sløjfe tilbage til den oprindelige film - og til Deckard.

Som andre vellykkede gennemførte og kompromisløse film, har den slet ikke fået ros nok i sin samtid, men vil vokse løbende mod kultstatus.
Blade Runner 2049 kan nemlig det samme som den oprindelige film: Skabe en roligt og dyster fortælling i en fremtid, som er tæt på nutid, at den kun ser ud til at være et stenkast væk, og som desværre meget ligner noget, vi selv styrer direkte mod.

Det regner altid. Verden er i beton, stål, asfalt, neon, og småskæv. Der er hologrammer, gigareklamer,  ensomme mennesker og kunstighed over alt.
Intet ægte varmt organisisk liv eller planter.
Og vi bliver klogere på mennesker og følelser, for måske har replikanter i virkeligheden mere ægte følelser end mennesker?
Det kunstige liv kan virke mere ægte end det menneskelige.
Kan ses på Netflix og er absolut et syn eller gensyn værd. Som alle gode film med stemning og underliggende budskaber, bliver den hængende i kroppen.

HER
Kan ikke anbefales nok.
Genistreg simpelthent fra Spike Jonze.
En film fra 2013, der er så tæt på noget, vi er i vej mod og i starten af, og samtidig tackler det så smukt.

Joaquin Phoenix, Amy Adams og Scarlett Johansson bærer filmen med sublimt skuespil/stemmespil.
Sidstnævnte Scarlett Johanson faktisk så livgivende og vidunderligt, som AI-chatbotten Samantha, der forandrer hovedpersonens liv, og nedbryder grænserne for, hvad og hvem, man kan forelske sig i. Tilmed så man accepterer og forstår det. Altså det absurde i at foralske sig hovedkulds i en chatbot.

Poetisk i de rette øjeblikke. Tankevækkende. Og med en slutning, som er en smuk og lander som en uventet krølle på historien. Ligefrem klog. 
Kan lejes på Blockbuster, Google og Apple m. fl.

God fornøjelse.

 

 


Læs også...

Marcus, Lucas, Karl-Emil og Arthur startede for et lille år siden virksomheden Spaak, som ved hjælp af AI-modellem Hamilton samler et 360 overblik…

Hvad var vildest i 2024, og hvad skal vi se frem til i 2025? Året er ved at rinde ud, og vi spurgt Rasmus Theilsø Madsen, der er Head of Strategy hos…

DRENGESTREGER: Fire 21-årige iværksættere og deres endnu yngre ansatte har succes med AI-modellen Hamilton, som laver politisk konsulentarbejde. De…

Året er ved at rinde ud, og vi kigger tilbage på op- og nedture i 2024. I denne omgang spørger vi Natasha Friis Saxberg, der er adm. direktør i…

I dag er omkring 80 pct. af alle AI-udviklere mænd, og det er en skævhed, der skal ændres, mener Natasha Norsker. Rollemodeller, kvindelige…

Alle – også IT-folk – har et ansvar i den grønne omstilling, og en ny bog vil sætte fokus på, hvad du helt konkret kan gøre for at sikre, at dit…

Caroline Stage Olsen har haft tre måneder som minister for et styrket Digitaliseringsministerium. Hun vil bide big tech i haserne, gøre dem ansvarlige…

Flere kvinder skal vælge en STEM-uddannelse, og derfor skal flere piger få øjnene op for teknologi og science. High5Girls bruger kvindelige…

Ole Tange, it-politisk rådgiver i PROSA, har i denne uge indsendt en klage over Danmarks Radio til Datatilsynet. Det skyldes DRs krav om obligatorisk…

Er du på jagt efter et nyt job i it-branchen? Og er du i tvivl om, hvad virksomhederne især kigger efter? PROSAbladet har spurgt en række…